Polub nas na Facebooku
Czytasz: Domowe wino z winogron – przepis krok po kroku. Właściwości zdrowotne wina z winogron domowej roboty

Domowe wino z winogron – przepis krok po kroku. Właściwości zdrowotne wina z winogron domowej roboty

Domowej roboty wino.

Fot. vasantytf / Getty Images

Domowe wino z winogron przygotuje się na bazie dojrzałych i zdrowych owoców, cukru i wody. Zastosowanie mają również drożdże winiarskie, jednak nie jest to obowiązkowy składnik. Wino domowe z winogron produkuje się w specjalnej butelce w wiklinowej osłonie. Potrzebne są także rurka fermentacyjna i gumowy wąż do ściągania wina.  

Domowe wino z winogron odznacza się unikalnym smakiem i aromatem. Do jego przygotowania wystarczy kilka podstawowych składników: jasne lub ciemne winogrona, woda, cukier i opcjonalnie drożdże. Domowe wino poza wyjątkowymi walorami smakowymi ma cenne właściwości zdrowotne, gdyż dostarcza związków o działaniu antyoksydacyjnym.

Które winogrona są lepsze, jasne czy ciemne? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jasne czy ciemne? Które winogrona warto jeść. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Domowe wino z winogron – co jest potrzebne?

Domowe wino z winogron stanowi alternatywę dla szerokiej oferty tego rodzaju trunków dostępnej w sklepach. Do przygotowania wina domowego z winogron wykorzystuje się dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone owoce rosnące we własnym ogrodzie. Zastosowanie mają zarówno winogrona jasne, jak i ciemne. W celu sporządzenia domowego wina z winogron o unikalnym smaku i aromacie należy wyposażyć się w odpowiednie naczynie i kilka podstawowych akcesoriów. Pierwszym z nich jest butelka, tzw. balon lub gąsior. Wskazane jest, aby naczynie umieszczone było w osłonie wiklinowej. Butelka powinna być wyposażona w korek, najlepiej gumowy. Do przygotowania domowego wina z winogron potrzebne są również:

  • rurka fermentacyjna – umieszcza się ją w korku, którym zatyka się balon lub gąsior,
  • duży garnek – potrzebny do miażdżenia winogron, zamiennikiem może być sokowirówka,
  • wąż do spuszczania wina.

Wino domowe z winogron – jak zrobić krok po kroku?

Wino domowe z winogron nie jest trudne w przygotowaniu, jednak za pierwszym razem może wydawać się to nieco skomplikowane. Produkcję domowego wina z winogron należy rozpocząć od zebrania i starannego przygotowania owoców. Winogrona, w zależności od uprawianej odmiany, mogą dojrzewać w różnym czasie, ale zazwyczaj następuje to jesienią. Do zrobienia wina wykorzystuje się dojrzałe owoce, które zawierają najwięcej cukru.

Czy robisz domowe wino lub nalewki?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Winogrona obcina się z pędów i przebiera, usuwając szypułki, uszkodzone lub nadgniłe owoce oraz liście. Zebrane owoce należy starannie umyć, chociaż w niektórych przepisach nie jest to wskazane, gdyż na skórce owoców znajdują się naturalne drożdże. Po tych czynnościach z winogron przygotowuje się moszcz, który stanowi podstawę domowego wina. W tym celu owoce miażdży się w garnku ręcznie lub przy użyciu sokowirówki. W praktyce zastosowanie mają także maszynka do mięsa oraz specjalna praska do wyciskania winogron. Moszcz owocowy przekłada się do gąsiora lub balonu, a następnie zalewa się syropem z wody i cukru, zwykle przyrządzonym w proporcji 80 g cukru na 1 litr wody. Naczynie należy napełnić do mniej więcej ⅔ wysokości. Na koniec otwór butelki zamyka się gumowym korkiem z rurką fermentacyjną.

Zamknięte naczynie z moszczem odstawia się w ciepłe miejsce, aby rozpoczął się proces fermentacji. Optymalna temperatura fermentacji dla win jasnych wynosi 22 stopnie, a dla czerwonych – 18 stopni. Pierwszy etap fermentacji to tzw. fermentacja burzliwa, w trakcie której ma miejsce obfite wydzielanie dwutlenku węgla. Etap ten może trwać około 2–3 tygodni. Po tym okresie następuje fermentacja cicha, charakteryzująca się mniejszym wydzielaniem dwutlenku węgla.

W momencie zakończenia procesu fermentacji konieczne jest ściągnięcie wina znad osadu, w przeciwnym razie domowe wino z winogron zatraci swój smak, aromat i barwę. Wino ściąga się przy użyciu gumowego wężyka, który należy umieścić w butelce ponad poziomem osadu. Drugi koniec wężyka wkłada się do naczynia, do którego ma spływać wino. Na koniec wino przelewa się do butelek i szczelnie zamyka za pomocą korka.

Kolejnym etapem przygotowywania domowego wina z winogron jest leżakowanie. Wino powinno leżakować w zacienionym miejscu, np. w piwnicy, w temperaturze 10–15 stopni Celsjusza. Najlepiej umieścić je w pozycji leżącej lub lekko pochylonej szyjkami skierowanymi do dołu. Proces dojrzewania wina trwa od kilku miesięcy do kilku lat, co zależy głównie od indywidualnych preferencji dotyczących rodzaju wina.

Wino domowej roboty w winogron – przepis

Składniki:

  • 10 kg winogron,
  • 4 kg cukru,
  • 7 l wody,
  • drożdże winiarskie.

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe winogrona obierz z „ogonków”. Nie myj, gdyż na skórce owoców znajdują się naturalne drożdże.
  2. Owoce przełóż do dużego garnka lub naczynia sokowirówki. Przygotuj moszcz poprzez zmiażdżenie winogron. Otrzymaną papkę wlej do gąsiora lub balonu.
  3. W garnku zagotuj wodę z cukrem. Ostudzony syrop przelej do butli z moszczem.
  4. Do gąsiora dodaj drożdże winiarskie. Butelkę szczelnie zamknij gumowym korkiem z rurką fermentacyjną. Odstaw do sfermentowania na 3–6 tygodni.
  5. Po okresie fermentacji ściągnij wino znad osadu i przelej do butelek.
  6. Domowe wino z winogron przenieś w chłodne i zacienione miejsce, np. do piwnicy, w celu leżakowania.

Wino z winogron domowej roboty – właściwości zdrowotne

Wino z winogron domowej roboty odznacza się nie tylko unikalnym smakiem, aromatem i barwą, ale wykazuje również dobroczynny wpływ na zdrowie. Domowe wino, zwłaszcza na bazie ciemnych winogron, jest źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu korzystnie oddziałują na organizm. Resweratrol zawarty w winie może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera. Domowe wino z ciemnych winogron, spożywane w rozsądnych ilościach, wspiera procesy trawienne oraz ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
0
Polecamy
Wino domowej roboty ‒ sprawdzone przepisy
Wino domowej roboty ‒ sprawdzone przepisy Dzień Dobry TVN
Sok z aronii – jak zrobić go we własnym domu? Właściwości zdrowotne owoców aronii
Sok z aronii – jak zrobić go we własnym domu? Właściwości zdrowotne owoców aronii Dzień Dobry TVN
Ocet jabłkowy – jak przygotować domowy ocet jabłkowy?
Ocet jabłkowy – jak przygotować domowy ocet jabłkowy? TVN zdrowie
Domowe nalewki – przepis na nalewkę wiśniową, aroniową, pigwową, jarzębinową
Domowe nalewki – przepis na nalewkę wiśniową, aroniową, pigwową, jarzębinową TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?