Polub nas na Facebooku
Czytasz: Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości? 
menu
Polub nas na Facebooku

Papryka przyspiesza metabolizm i wzmacnia odporność. Jakie są odmiany papryki i jakie mają  właściwości? 

Getty Images/ Sutthipong Kongtrakool

Papryka to zdrowotna bomba, która jednak nie powinna znaleźć się na każdym talerzu. Kto nie może sięgać po to warzywo? Który jego kolor najlepiej wybrać? I jakie istnieją odmiany papryki? Sprawdź! 

Papryka to warzywo, które znane jest prawdopodobnie każdemu. Nie każdy jednak wie, dlaczego warto zadbać o to, by regularnie pojawiała się ona na naszych talerzach. Zanim jednak przedstawimy ci jej właściwości, zaznaczymy, że jako jedna z nielicznych, swoje wartości zachowuje zarówno po pieczeniu, jak i duszeniu. Ponadto możesz kosztować ją zarówno na surowo, jak i w sproszkowanej wersji (dodawanej podczas gotowania).

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Zupa krem z pieczonej papryki - przepis, składniki, kcal

Wartości odżywcze papryki

100 gram papryki (czerwona, zielona i żółta) zawiera 27 kalorii. Warto wiedzieć, że warzywo to jest jednym z najcenniejszych źródeł witaminy C – co ciekawe, posiada jej więcej, aniżeli cytryna. Dodatkowo zjadając paprykę dostarczamy naszemu organizmowi również witaminę A, B6, E i K. A gdyby tego było mało serwujemy sobie również tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy. Czy to wszystko? Niezupełnie – w produkcie tym nie brakuje także wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Na co więc konkretnie pomaga spożywanie papryki? Po warzywo to powinni sięgać przede wszystkim ci, którzy marzą o pięknej, zdrowo wyglądającej cerze, młodym wyglądzie i silnym organizmie. Poza tym to dobry element diety kobiet, które starają się o dziecko lub są już w ciąży. Warto też wiedzieć, że papryka wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi, jak również oczyszcza organizm.

Chcesz schudnąć w zdrowy sposób? Papryka to idealna metoda na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dlaczego? Po pierwsze jest nisko kaloryczna. Po drugie (szczególnie ostra i sproszkowana) obniża apetyt i przyspiesza przemianę materii (dzięki kapsaicynie). Dodajmy też, że ostra papryka pomaga walczyć również z bólem, a także wspomaga leczenie chorób układu moczowo – płciowego.

Jakie są rodzaje papryki?

Słodka, ostra, czerwona, zielona i żółta. Większość ludzi właśnie w takie sposób kategoryzuje paprykę. Okazuje się jednak, że to warzywo posiada aż 200 odmian. W naszym kraju najczęściej sięgamy jednak po bell, pimento, jalapenio czy pepperoni.

Papryki słodkie: Bell, Banana, Cherry, Cubanelle, Pimento, Tomato. Odmiany te świetnie sprawdzą się do sałatek, marynowania czy pieczenie mięs.

Papryki ostre: Anaheim, Chili, Cayenne, Chilaca, Chiltepin, Datil, De Arbol, Fresno, Habanero, Mirasol, Rocoto, Santa Fe Grande, Scotch Bonnet, Serrano, Tabasco. Te odmiany można użyć do suszenia, jako składnik sosów czy do faszerowania. 

Który kolor papryki najlepiej wybrać?

Każda odmiana papryki jest zdrowa i działa rewelacyjnie na nasz organizm. Niemniej jeśli chcesz produkt, który zawiera najwięcej witaminy C i beta-karotenu, wybierz czerwone warzywo. Zielone okaże się najlepsze podczas odchudzania (ma najmniej kalorii) i dla przyszłych mam (zawiera najwięcej kwasu foliowego). Z kolei żółta opcja świetnie zadziała na wzrok.

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz materiał poniżej.

Źródło: x-news

Kto nie powinien jeść papryki?

Choć papryka to zdrowotna bomba, nigdy nie powinna znaleźć się na talerzu osób, które zmagają się z problemami układu pokarmowego. Warzywo to może bowiem działać podrażniająco na żołądek. Poza tym niewskazana jest także dla cierpiących na choroby reumatyczne (należy do rodziny psiankowatych), a także oczywiście tych, którzy są na nią uczuleni. 

Przeczytaj też: #ObiadNaZdrowie: Papryka faszerowana - przepis na tani i pyszny obiad

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
86
6
Polecamy
Na urodę, odporność i wąską talię.
Dlaczego jeszcze warto jeść buraki?
Na urodę, odporność i wąską talię. Dlaczego jeszcze warto jeść buraki? TVN zdrowie
Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Potrafią zdziałać cuda!
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! Dzień Dobry TVN
Kabaczek, czyli cukinia - 15 właściwości zdrowotnych "małej dyni"
Kabaczek, czyli cukinia - 15 właściwości zdrowotnych "małej dyni" TVN zdrowie
Chcesz zachować młodość?
Jedz białe warzywa
Chcesz zachować młodość? Jedz białe warzywa Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 
Kawa nie tylko pobudza, ale także poprawia zdrowie. Poznaj 9 powodów, dla których warto ją pić 
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Guzki w płucach – rak czy nic groźnego? Jak interpretować niepokojące wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Poziom cukru we krwi - o jakiej porze dnia go mierzyć i jak odczytywać wyniki?
Jak leczyć ostrogę piętową?
Jak leczyć ostrogę piętową?
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Jaki kolor i kształt ma zdrowy stolec? 
Objawy grzybicy żołądka. Dieta oraz leczenie kandydozy przewodu pokarmowego
Objawy grzybicy żołądka. Dieta oraz leczenie kandydozy przewodu pokarmowego