Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego warto jeść kiszonki?
menu
Polub nas na Facebooku

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek

Fot. Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek / x-news.pl

Kiszone warzywa warto jeść, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Co takiego zawierają kiszonki? Jak zrobić je samemu w domu? Zobaczcie, co radzą specjaliści z programu 36,6 °C.

Kiszonki mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Zdaniem ekspertów są w stanie uchronić nas przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc, trzustki, wątroby oraz przed białaczką. Dlaczego jeszcze warto jeść kiszonki?

Kiszone warzywa i owoce po poddaniu ich procesowi fermentacji nie tracą swoich wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie - w procesie fermentacji zawarte w surowych warzywach witaminy są lepiej przyswajalne, a dodatkowo kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego. Oznacza to, że oczyszczają jelita z toksyn oraz poprawiają odporność. 

Polecamy: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Co zawierają kiszonki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: 36,6

Spożywanie kiszonek:

  • poprawia kondycję skóry;
  • poprawia wzrok;
  • usprawnia pracę układu nerowowego; 
  • wspomaga krzepliwość krwi
  • opóźnia procesy starzenia;
  • poprawia trawienie.

Co można ukisić? Wszystkie warzywa, a także owoce oraz orzechy. Co ważne w kiszeniu to to, aby wybierać dobre produkty. Zobaczcie przepis na kiszoną cytrynę:

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką.
  2. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. 
  3. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Więcej: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Uwaga! Na kiszonki powinny uważać osoby chore na nadciśnienie ze względu na dużą zawartość soli w solance niezbędnej do ukiszenia produktów. Tymczasem dzieci mogą bez przeszkód spożywać kiszonki - właściwości probiotyczne mają bardzo dobry wpływ na organizmu najmłodszych. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Polecamy
Warzywa konserwowe z puszki i słoika.
Czy warto je jeść?
Warzywa konserwowe z puszki i słoika. Czy warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki.
Dlaczego warto jeść słonecznik?
Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik? Dzień Dobry TVN
Kiszone warzywa – co zawierają?
Właściwości prozdrowotne kiszonek.
Jakie warzywa można kisić?
Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić? TVN zdrowie
Przepisy na kiszonki.
W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit
Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni