Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dlaczego warto jeść kiszonki?

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek

Fot. Ewa Drzyzga wraz z dietetykiem omawiają zalety spożywania kiszonek / x-news.pl

Kiszone warzywa warto jeść, co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Co takiego zawierają kiszonki? Jak zrobić je samemu w domu? Zobaczcie, co radzą specjaliści z programu 36,6 °C.

Kiszonki mają bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Zdaniem ekspertów są w stanie uchronić nas przed rakiem jelita grubego, piersi, płuc, trzustki, wątroby oraz przed białaczką. Dlaczego jeszcze warto jeść kiszonki?

Kiszone warzywa i owoce po poddaniu ich procesowi fermentacji nie tracą swoich wartości odżywczych. Wręcz przeciwnie - w procesie fermentacji zawarte w surowych warzywach witaminy są lepiej przyswajalne, a dodatkowo kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego. Oznacza to, że oczyszczają jelita z toksyn oraz poprawiają odporność. 

Polecamy: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Co zawierają kiszonki? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: 36,6

Spożywanie kiszonek:

  • poprawia kondycję skóry;
  • poprawia wzrok;
  • usprawnia pracę układu nerowowego; 
  • wspomaga krzepliwość krwi
  • opóźnia procesy starzenia;
  • poprawia trawienie.

Co można ukisić? Wszystkie warzywa, a także owoce oraz orzechy. Co ważne w kiszeniu to to, aby wybierać dobre produkty. Zobaczcie przepis na kiszoną cytrynę:

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką.
  2. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. 
  3. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Więcej: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Uwaga! Na kiszonki powinny uważać osoby chore na nadciśnienie ze względu na dużą zawartość soli w solance niezbędnej do ukiszenia produktów. Tymczasem dzieci mogą bez przeszkód spożywać kiszonki - właściwości probiotyczne mają bardzo dobry wpływ na organizmu najmłodszych. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Więcej na temat
Niewydolność serca – jak rozpoznać chorobę?
Niewydolność serca – jak rozpoznać chorobę?
Fakty i mity na temat mleka
Fakty i mity na temat mleka
Czy pijawki mogą leczyć? Odpowiedź poznacie w sobotę w programie 36,6°C
Czy pijawki mogą leczyć? Odpowiedź poznacie w sobotę w programie 36,6°C
Fragment odcinka 36,6 °C, którego nie zobaczycie w TV!
Fragment odcinka 36,6 °C, którego nie zobaczycie w TV!
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Wymioty – jakie są ich przyczyny, jak im zapobiec i jak je powstrzymać
Wymioty – jakie są ich przyczyny, jak im zapobiec i jak je powstrzymać