Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Która czekolada jest najzdrowsza?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Która czekolada jest najzdrowsza?

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: 36,6

Co tak naprawdę wiemy o czekoladzie? Czy tylko poprawia samopoczucie, a tak naprawdę dostarcza ogromne ilości niekorzystnego dla nas cukru i tłuszczu? A może jest zdrowa i chroni nasze zęby i kości oraz poprawia koncentrację?

Czekolada pochodzi z nasion kakaowca uprawianego w wilgotnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Z nasion kakaowca wytwarza się proszek kakaowy i masło kakaowe służące do produkcji czekolady.

Po zerwaniu ziarno kakaowca poddawane jest mechanizmowi fermentacji, a następnie suszeniu i prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu procesowi nasiona kakaowca zyskują słodki wyrazisty smak i aromat. Tak przetworzone ziarna są kruszone i pozbawiane łusek aż do uzyskania gęstej konsystencji nazywanej miazgą kakaową.

Która czekolada jest najzdrowsza?

Aby odpowiedzieć na to pytanie Ewa Drzyzga poprosiła o pomoc dr Krystynę Pogoń, dietetyczkę. Specjalistka postanowiła przyjrzeć się czekoladzie białej, czekoladzie z 80. i 40 proc. zawartością kakao. Najcenniejsze w czekoladzie są flawonoidy i to właśnie ich stężenie będzie sprawdzała dietetyczka. Aby to zrobić dietetyczka każdy rodzaj czekolady umieściła w oddzielnej próbówce i wymieszała z acetonem. Następnie dodała do nich specjalny odczynnik. Czekolada, która ma najwięcej flawonoidów powinna przybrać intensywną ciemną barwę. Która czekolada okazała się najzdrowsza? Dowiecie się tego z filmu!

Dlaczego wartości czekoladę?

Mimo że kakao i czekolada zaliczane są do produktów wysokokalorycznych, 99 proc. gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Dla porównania 100 g czekolady białej ma 10 mg cholesterolu, przy czym gorzka tylko 1 mg. Oprócz tego w czekoladzie zawarte są składniki mineralne takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, cynk i żelazo.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
115
11
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić?
Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić
Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić? Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia TVN zdrowie
Komentarze (1)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Czerwona plamka na oku. Przyczyny i leczenie
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia