Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Która czekolada jest najzdrowsza?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Która czekolada jest najzdrowsza?

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: 36,6

Co tak naprawdę wiemy o czekoladzie? Czy tylko poprawia samopoczucie, a tak naprawdę dostarcza ogromne ilości niekorzystnego dla nas cukru i tłuszczu? A może jest zdrowa i chroni nasze zęby i kości oraz poprawia koncentrację?

Czekolada pochodzi z nasion kakaowca uprawianego w wilgotnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Z nasion kakaowca wytwarza się proszek kakaowy i masło kakaowe służące do produkcji czekolady.

Po zerwaniu ziarno kakaowca poddawane jest mechanizmowi fermentacji, a następnie suszeniu i prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu procesowi nasiona kakaowca zyskują słodki wyrazisty smak i aromat. Tak przetworzone ziarna są kruszone i pozbawiane łusek aż do uzyskania gęstej konsystencji nazywanej miazgą kakaową.

Która czekolada jest najzdrowsza?

Aby odpowiedzieć na to pytanie Ewa Drzyzga poprosiła o pomoc dr Krystynę Pogoń, dietetyczkę. Specjalistka postanowiła przyjrzeć się czekoladzie białej, czekoladzie z 80. i 40 proc. zawartością kakao. Najcenniejsze w czekoladzie są flawonoidy i to właśnie ich stężenie będzie sprawdzała dietetyczka. Aby to zrobić dietetyczka każdy rodzaj czekolady umieściła w oddzielnej próbówce i wymieszała z acetonem. Następnie dodała do nich specjalny odczynnik. Czekolada, która ma najwięcej flawonoidów powinna przybrać intensywną ciemną barwę. Która czekolada okazała się najzdrowsza? Dowiecie się tego z filmu!

Dlaczego wartości czekoladę?

Mimo że kakao i czekolada zaliczane są do produktów wysokokalorycznych, 99 proc. gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Dla porównania 100 g czekolady białej ma 10 mg cholesterolu, przy czym gorzka tylko 1 mg. Oprócz tego w czekoladzie zawarte są składniki mineralne takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, cynk i żelazo.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
115
11
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa
Bezpieczne słodycze – czekolada bezglutenowa Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia TVN zdrowie
Komentarze (1)
Nie przegap
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Napięciowy ból głowy – objawy, przyczyny, metody leczenia
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Wosk carnauba i jego zastosowanie w żywności i kosmetyce. Czy jest szkodliwy?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Podwójne widzenie – objawy, przyczyny, leczenie i ćwiczenia
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy 
Jedzenie w nocy - przyczyny i skutki niezdrowego nawyku. Skuteczne porady, jak oduczyć się jedzenia w nocy