Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Która czekolada jest najzdrowsza?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Która czekolada jest najzdrowsza?

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: 36,6

Co tak naprawdę wiemy o czekoladzie? Czy tylko poprawia samopoczucie, a tak naprawdę dostarcza ogromne ilości niekorzystnego dla nas cukru i tłuszczu? A może jest zdrowa i chroni nasze zęby i kości oraz poprawia koncentrację?

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Czekolada pochodzi z nasion kakaowca uprawianego w wilgotnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Z nasion kakaowca wytwarza się proszek kakaowy i masło kakaowe służące do produkcji czekolady.

Po zerwaniu ziarno kakaowca poddawane jest mechanizmowi fermentacji, a następnie suszeniu i prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu procesowi nasiona kakaowca zyskują słodki wyrazisty smak i aromat. Tak przetworzone ziarna są kruszone i pozbawiane łusek aż do uzyskania gęstej konsystencji nazywanej miazgą kakaową.

Która czekolada jest najzdrowsza?

Aby odpowiedzieć na to pytanie Ewa Drzyzga poprosiła o pomoc dr Krystynę Pogoń, dietetyczkę. Specjalistka postanowiła przyjrzeć się czekoladzie białej, czekoladzie z 80. i 40 proc. zawartością kakao. Najcenniejsze w czekoladzie są flawonoidy i to właśnie ich stężenie będzie sprawdzała dietetyczka. Aby to zrobić dietetyczka każdy rodzaj czekolady umieściła w oddzielnej próbówce i wymieszała z acetonem. Następnie dodała do nich specjalny odczynnik. Czekolada, która ma najwięcej flawonoidów powinna przybrać intensywną ciemną barwę. Która czekolada okazała się najzdrowsza? Dowiecie się tego z filmu!

Dlaczego wartości czekoladę?

Mimo że kakao i czekolada zaliczane są do produktów wysokokalorycznych, 99 proc. gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Dla porównania 100 g czekolady białej ma 10 mg cholesterolu, przy czym gorzka tylko 1 mg. Oprócz tego w czekoladzie zawarte są składniki mineralne takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, cynk i żelazo.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
115
11
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Czekoladowe szaleństwo i Międzynarodowy Dzień Czekolady
Czekoladowe szaleństwo i Międzynarodowy Dzień Czekolady Dzień Dobry TVN
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty