Polub nas na Facebooku
Czytasz: Test: Która czekolada jest najzdrowsza?
menu
Polub nas na Facebooku

Test: Która czekolada jest najzdrowsza?

Zobacz film: Czy czekolada jest zdrowa? Źródło: 36,6

Co tak naprawdę wiemy o czekoladzie? Czy tylko poprawia samopoczucie, a tak naprawdę dostarcza ogromne ilości niekorzystnego dla nas cukru i tłuszczu? A może jest zdrowa i chroni nasze zęby i kości oraz poprawia koncentrację?

Czekolada pochodzi z nasion kakaowca uprawianego w wilgotnych lasach Ameryki Południowej i Środkowej. Z nasion kakaowca wytwarza się proszek kakaowy i masło kakaowe służące do produkcji czekolady.

Po zerwaniu ziarno kakaowca poddawane jest mechanizmowi fermentacji, a następnie suszeniu i prażeniu w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu procesowi nasiona kakaowca zyskują słodki wyrazisty smak i aromat. Tak przetworzone ziarna są kruszone i pozbawiane łusek aż do uzyskania gęstej konsystencji nazywanej miazgą kakaową.

Która czekolada jest najzdrowsza?

Aby odpowiedzieć na to pytanie Ewa Drzyzga poprosiła o pomoc dr Krystynę Pogoń, dietetyczkę. Specjalistka postanowiła przyjrzeć się czekoladzie białej, czekoladzie z 80. i 40 proc. zawartością kakao. Najcenniejsze w czekoladzie są flawonoidy i to właśnie ich stężenie będzie sprawdzała dietetyczka. Aby to zrobić dietetyczka każdy rodzaj czekolady umieściła w oddzielnej próbówce i wymieszała z acetonem. Następnie dodała do nich specjalny odczynnik. Czekolada, która ma najwięcej flawonoidów powinna przybrać intensywną ciemną barwę. Która czekolada okazała się najzdrowsza? Dowiecie się tego z filmu!

Dlaczego wartości czekoladę?

Mimo że kakao i czekolada zaliczane są do produktów wysokokalorycznych, 99 proc. gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest polecana osobom chorym na cukrzycę. Dla porównania 100 g czekolady białej ma 10 mg cholesterolu, przy czym gorzka tylko 1 mg. Oprócz tego w czekoladzie zawarte są składniki mineralne takie jak: magnez, potas, wapń, mangan, cynk i żelazo.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
115
11
Polecamy
Różowa czekolada.
Skąd się bierze i jak smakuje?
Różowa czekolada. Skąd się bierze i jak smakuje? Dzień Dobry TVN
Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić?
Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić
Czekolada - dlaczego tak trudno ją odstawić? Ekspertki tłumaczą, czy można się od niej uzależnić Dzień Dobry TVN
Czekolada – właściwości, kalorie.
Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić?
Czekolada – właściwości, kalorie. Czekolada do picia, do fontanny – jak zrobić? TVN zdrowie
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia
Gorąca czekolada do picia – właściwości i sposoby przyrządzenia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie