Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta wątrobowa, czyli dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Wskazania do jej stosowania, zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie wątrobowej

Dieta wątrobowa, czyli dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu. Wskazania do jej stosowania, zasady, produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie wątrobowej

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: voltan / fotolia.com

Dieta wątrobowa ma za zadanie zmniejszyć aktywność wydzielniczą chorego narządu: wątroby, trzustki lub pęcherzyka żółciowego. Jadłospis diety powinien składać się z 5-7 regularnych i urozmaiconych posiłków. Wskazane są potrawy gotowane, rozdrobnione i łatwostrawne. 

Dieta wątrobowa jest dietą łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Wskazaniem do jej stosowania jest profilaktyka oraz leczenie chorób wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz trzustki. Podstawową zasadą jest unikanie potraw smażonych, tłustych i pikantnych.

Dieta wątrobowa: czym jest?

Dieta wątrobowa należy do diet leczniczych. Stosowana jest u osób ze zdiagnozowanymi chorobami wątroby, takimi jak: zapalenie wątroby, stłuszczenie lub marskość. Dieta jest również zalecana w przypadku schorzeń trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz w okresie zaostrzenia wrzodziejącego zapalenie jelita grubego. Dieta wątrobowa jest potoczną nazwą diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu. Celem jej stosowania jest odciążenie zmienionego chorobowo narządu, czyli zmniejszenie jego aktywności wydzielniczej oraz wspomaganie jego pracy. Dieta wątrobowa umożliwia dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych do jego funkcjonowania składników odżywczych, które pozwalają na wyrównywanie niedoborów pokarmowych powstałych na skutek choroby oraz na regenerację zniszczonych komórek i tkanek.

Dieta wątrobowa u kobiety ciężarnej: kiedy jest wskazana

Zastosowanie diety wątrobowej u kobiety ciężarnej jest konieczne w przypadku zdiagnozowania u niej cholestazy ciążowej. Choroba ta jest stosunkowo rzadka i rozwija się najczęściej około trzydziestego tygodnia ciąży na skutek bardzo wysokich stężeń hormonów płciowych: estrogenów i progesteronu. Jej pierwszym objawem jest uporczywy świąd dłoni i stóp. Cholestaza ciążowa nie stanowi zagrożenia dla przyszłej matki, jednak jest bardzo niebezpieczna dla płodu. Leczenie polega na stosowaniu preparatów farmakologicznych, wypoczywaniu i wdrożeniu diety wątrobowej.

Zasady diety wątrobowej

Ważną zasadą diety wątrobowej jest jedzenie małych objętościowo, regularnych posiłków od 5 do 7 razy dziennie. Przerwy pomiędzy poszczególnymi posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. Przy chorobach wątroby występuje skłonność do hipoglikemii, czyli obniżenia poziomu cukru we krwi, który może prowadzić nawet do śpiączki. W celu zapobiegania stanom hipoglikemii wskazane jest jedzenie jednego, niewielkiego posiłku późnym wieczorem, najlepiej niedługo przed snem. Kaloryczność diety wątrobowej jest ustalana indywidualnie dla każdej osoby, gdyż musi być zgodna z normą fizjologiczną. W przypadku prawidłowej masy ciała zaleca się dostarczanie organizmowi 25-30 kcal na kilogram masy ciała w ciągu doby. 

Chorobom wątroby często towarzyszy niedożywienie, wówczas zapotrzebowanie energetyczne wzrasta i wynosi 35-40 kcal/kilogram masy ciała/doba. W lekkostrawnej diecie wątrobowej obowiązuje ograniczenie błonnika pokarmowego. Z tego powodu należy unikać pełnoziarnistych produktów zbożowych, płatków owsianych, gruboziarnistych kasz oraz otrębów. Przeciwwskazane jest jedzenie surowych warzyw i owoców. Produkty te należy obierać oraz poddawać gotowaniu i rozdrabnianiu. Dozwolone jest jedzenie warzyw i owoców w postaci soków i przecierów. Zalecanymi technikami przyrządzania potraw są: gotowanie na wodzie i na parze, pieczenie bez tłuszczu na ruszcie, w opiekaczu, w folii aluminiowej lub w pergaminie oraz duszenie bez obsmażania. Zakazane są natomiast: smażenie, panierowanie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu oraz duszenie ze wcześniejszym obsmażaniem. 

W jadłospisie diety wątrobowej powinny pojawić się produkty bogate w witaminę C, która działa przeciwzapalnie i wspomaga pracę układu odpornościowego. W diecie znacznie zmniejsza się ilość dozwolonego tłuszczu, dlatego konieczne jest zwiększenie podaży warzyw dostarczających witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli D, E, K oraz beta karotenu. 

Produkt Wskazane Przeciwwskazane
Produkty zbożowe

mąka pszenna, ziemniaczana, kukurydziana, owsiana

pieczywo jasne, pszenne, czerstwe bułki

drobne kasze: manna, kukurydziana, jęczmienna

ryż biały

makaron „nitki”

mąka razowa, żytnia

pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie, świeże

gruboziarniste kasze: gryczana, jaglana

ryż brązowy

makaron z mąki pełnoziarnistej

Mleko i produkty mleczne

mleko chude 0,5%, 1,5%

mleko odtłuszczone

kefir,

chude sery twarogowe

mleko tłuste 3,2%

kwaśne mleko

sery żółte, topione, dojrzewające 

Mięso i ryby

chude gatunki mięsa: cielęcina, wołowina, kurczak

chude wędliny: szynka, polędwica

chude ryby: dorsz, szczupak, sandacz, lin, leszcz

tłuste gatunki mięsa: wieprzowina, baranina, dziczyzna, gęś, kaczka

tłuste wędliny, pikantne kiełbasy, pasztetowe

tłuste ryby: śledź, łosoś, sardynki, ryby marynowane i konserwowe

Warzywa i owoce 

bogate w witaminę c: owoce dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe, pomidory, pietruszka

bogate w beta-karoten: marchew, dynia

pozostałe: seler, jabłka, morele, brzoskwinie, suszone owoce 

kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, rzodkiewka, ogórki, kalarepa, brukiew, por, cebula

czereśnie, gruszki

świeże i nieobrane warzywa i owoce

wszystkie warzywa strączkowe

Napoje 

herbata: słaba, z mlekiem, ziołowe, owocowe

kawa zbożowa z mlekiem

niegazowana woda mineralna

soki owocowe i warzywne

mocna, czarna herbata

mocna, naturalna kawa

napoje gazowane

napoje alkoholowe

Tłuszcze

w ograniczonych ilościach

oleje roślinne: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy

tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: smalec, słonina, łój, boczek

śmietana

Ziemniaki  gotowane, puree pieczone, smażone
Zupy 

warzywne i owocowe przecierane

krupnik

mleczne

na tłustych wywarach mięsnych, grzybowych

z zasmażką lub śmietaną

warzywne nieprzecierane

Cukier i słodycze miód, marmolada, dżemy niskosłodzone, biszkopty, herbatniki czekolada, ciasta z kremami, torty

Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie wątrobowej

Przepisy w diecie wątrobowej

Przepis na pulpety mięsne

Składniki:

  • 9 dag chudego mięsa,
  • 10 dag czerstwej, jasnej bułki,
  • 5 g masła,
  • 1 białko jaja kurzego,
  • 25 ml odłuszczonego mleka.

Sposób przygotowania:

Masło należy połączyć ze zmielonym, chudym mięsem (np. wołowym), namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz pianą ubitą z białka. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników formuje się okrągłe pulpeciki, które następnie wkłada się do wrzącej, lekko osolonej wody. Pulpety gotuje się około 10 minut.

Przepis na zapiekankę z jabłka i ryżu

Składniki:

  • 20 dag jabłek,
  • 5 dag ryżu białego,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 100 ml chudego mleka,
  • 5 g masła.

Sposób przygotowania:

Ryż należy ugotować na sypko w mleku. Jabłka obiera się i kroi w plasterki. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układa się warstwowo ryż i jabłka, przesypując niewielką ilością cukru. Danie zapieka się w piekarniku. 

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu