Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w trakcie antybiotykoterapii - co jeść, a czego unikać? Zalecenia żywieniowe przy antybiotyku

Dieta w trakcie antybiotykoterapii - co jeść, a czego unikać? Zalecenia żywieniowe przy antybiotyku

Antykoncepcja hormonalna

Fot: AntonioGuillem / gettyimages.com

Dieta przy antybiotyku powinna zawierać fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir i jogurt. Należy je spożywać na dwie godziny przed przyjęciem antybiotyku, w przeciwnym razie mogą prowadzić do osłabienia działania leku. W diecie przy antybiotykoterapii nie powinno się jeść owoców cytrusowych ani pić soku grejpfrutowego.

Antybiotykoterapia stosowana jest w celu zwalczania bakterii i grzybów chorobotwórczych, które zaatakowały organizm. Niestety przyczynia się również do osłabienia naturalnej mikroflory jelitowej. Dieta przy antybiotyku polega m.in. na przyjmowaniu żywności probiotycznej, do której zaliczają się jogurty i kiszonki.

Dieta w trakcie antybiotykoterapii - jakie ma znaczenie?

Antybiotyki są preparatami stosowanymi przy infekcjach o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Ich działanie polega na zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Antybiotyki prowadzą również do niszczenia pożytecznych bakterii bytujących w przewodzie pokarmowym i tworzących fizjologiczną mikroflorę jelitową. Te “dobre” mikroorganizmy pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie. Odpowiadają za regulowanie pracy jelit, wspomagają odporność, ułatwiają proces trawienia pokarmów oraz uczestniczą w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Ich zniszczenie w trakcie antybiotykoterapii może doprowadzić m.in. do wystąpienia dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: zaparć, biegunek, bólu brzucha. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają probiotyki, a więc wyselekcjonowane kultury bakterii dodawane do żywności. Mają one korzystny wpływ na stan zdrowia oraz ogólne samopoczucie. Do żywności probiotycznej zaliczają się: fermentowane napoje mleczne (jogurt, kefir, maślanka), a także kiszone warzywa (kapusta, ogórki itd.). W ich składzie występują bakterie kwasu mlekowego przywracające naturalną równowagę mikroflory jelitowej. Bakterie probiotyczne pobudzają układ immunologiczny i wzmacniają odporność oraz produkują substancje uczestniczące w zwalczaniu mikroorganizmów chorobotwórczych. Wykazują również inne właściwości korzystne dla zdrowia: obniżają poziom “złego” cholesterolu, zwiększają przyswajalność różnych składników z produktów żywnościowych (m.in. wapnia, fosforu, cynku, żelaza, witamin z grupy B), działają przeciwnowotworowo.

Zobacz film: Jak stosować antybiotyki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dieta przy antybiotykoterapii - czego należy unikać?

W diecie przy antybiotykoterapii należy unikać produktów mogących zaburzać wchłanianie i działanie leku, a tym samym zmniejszać jego skuteczność. Właściwości antybiotyków mogą zostać zmienione przy łączeniu ich z owocami cytrusowymi oraz produktami na bazie cytrusów. Niewskazane jest popijanie antybiotyków sokami, zwłaszcza grejpfrutowym i pomarańczowym. Kolejnym czynnikiem ograniczającym wchłanianie leku nawet o połowę jest wapń. Produktami bogatymi w ten minerał są: mleko, sery, twarogi, a także kefiry i jogurty. Nie powinno się wykluczać tych produktów z diety, zwłaszcza jogurtów, gdyż są źródłem bakterii probiotycznych. Należy jednak unikać popijania nimi antybiotyków.

Najlepiej jest spożywać tego rodzaju pokarmy na dwie godziny przed lub po przyjęciu lekarstwa. W trakcie antybiotykoterapii przeciwwskazane są wszelkie napoje alkoholowe. Łączenie leku z alkoholem może prowadzić do skutków ubocznych w postaci pogorszenia samopoczucia, wymiotów, bólów i zawrotów głowy. W diecie przy antybiotyku nie zaleca się spożywania produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Są one ubogie w substancje odżywcze, które są szczególnie potrzebne organizmowi w trakcie trwania infekcji. Produkty wytwarzane z oczyszczonej, białej mąki (jasne pieczywo, jasny makaron) oraz biały ryż należy zastąpić pełnoziarnistymi, które dostarczają większych ilości witamin i minerałów wzmacniających organizm.

Dieta przy antybiotyku - co powinno pojawić się w jadłospisie?

W diecie przy antybiotyku powinny pojawić się nie tylko produkty zawierające bakterie probiotyczne, ale również żywność bogata w witaminy i minerały. Antybiotykoterapia może prowadzić do utrudnionego wchłaniania witamin, a także do szybszego ich rozkładu. Ponadto, skutkuje niszczeniem pożytecznych mikroorganizmów uczestniczących w produkcji witaminy K oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12). W diecie przy antybiotyku należy zadbać o dużą ilość surowych warzyw i owoców będących źródłem witaminy C.

Zobacz film: Jak odbudować florę bakteryjną po zażywaniu antybiotyku? Źródło: 36,6.

Związek ten znajduje się nie tylko w owocach cytrusowych, które w trakcie antybiotykoterapii nie są wskazane, ale również w wielu innych. Źródłami witaminy C są: natka pietruszki, czerwona papryka, pomidory, czarna porzeczka, owoce dzikiej róży, truskawki, warzywa kiszone. W jadłospisie nie powinno zabraknąć zielonych warzyw liściastych: sałaty, jarmużu, szpinaku, które dostarczają witaminy K oraz witamin z grupy B. W diecie przy antybiotyku ważną rolę odgrywają pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak ciemne pieczywo, ryż brązowy, płatki owsiane, makaron razowy, kasza gryczana i pęczak. W ich składzie znajdują się duże ilości witamin z grupy B. Ponadto produkty te wspomagają odbudowę mikroflory jelitowej. W trakcie antybiotykoterapii wskazane jest spożywanie czosnku, chrzanu, cebuli oraz miodu. Składniki te wykazują właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybicze oraz mobilizują układ odpornościowy do walki z infekcją, skracając czas rekonwalescencji po chorobie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
138
11
Polecamy
Jak obniżyć cholesterol? Dieta i produkty obniżające cholesterol
Jak obniżyć cholesterol? Dieta i produkty obniżające cholesterol Dzień Dobry TVN
Dieta sokowa – na czym polega i jak wpływa na organizm?
Dieta sokowa – na czym polega i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Antybiotyki a mleko – czy może dojść do interakcji?
Antybiotyki a mleko – czy może dojść do interakcji? TVN zdrowie
Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty?
Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?