Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa

Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa

Zainteresował Cię ten artykuł?
dieta

Fot.: Rido / stock.adobe.com

Dieta w łuszczycy powinna dostarczać duże ilości substancji o właściwościach przeciwzapalnych. Warto spożywać produkty będące źródłem antyoksydantów (warzywa i owoce) i kwasów omega 3 (łosoś, makrela, orzechy, olej lniany). Z jadłospisu przy łuszczycy należy wykluczyć tłuste rodzaje mięs, cukier i produkty wysoko przetworzone.

Dieta przy łuszczycy stanowi jeden z elementów leczenia tej choroby. Jej celem jest złagodzenie objawów towarzyszących schorzeniu, takich jak stany zapalne skóry i zmiany w postaci suchych łusek. Jednym z zaleceń żywieniowych dla osób z łuszczycą jest zmniejszenie kaloryczności jadłospisu.

Łuszczyca a dieta – jaka jest rola diety w żywieniu osób z łuszczycą?

Łuszczyca jest ogólnoustrojową, przewlekłą, niezakaźną chorobą skóry, która wykazuje tendencję do samoistnego ustępowania i nawrotów. Jej istotą jest stan zapalny skóry, któremu towarzyszą charakterystyczne zmiany przybierające postać suchych łusek. Po ich zdrapaniu powierzchnia skóry staje się błyszcząca. Łuszczyca często współwystępuje z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak: cukrzyca, otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej i hiperurykemia (zbyt wysoki poziom kwasu moczowego). Z tego powodu dieta w łuszczycy stanowi ważny element jej leczenia. Zmiana nawyków żywieniowych u osób chorych powinna rozpocząć się od wprowadzenia niskokalorycznego jadłospisu. 

Tkanka tłuszczowa odpowiada za produkcję cytokin prozapalnych, które wywołują zapalenie skóry, dlatego należy dążyć do jej zredukowania. Optymalna dieta w łuszczycy powinna być wzbogacona o wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z grupy omega 3), które wykazują właściwości przeciwzapalne i hamują wytwarzanie cytokin prozapalnych. Innym kluczowym elementem w żywieniu osób z łuszczycą są produkty o działaniu antyoksydacyjnym, które niszczą wolne rodniki tlenowe i mogą przyczynić się do ograniczenia stanu zapalnego. Do przeciwutleniaczy zalicza się m.in. witaminę C, E, beta karoten, cynk, selen, polifenole roślinne, antocyjany i kwasy omega 3. Zalecanymi produktami żywnościowymi dla osób z łuszczycą są: świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie, pestki dyni, orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany.

Dieta bezglutenowa w łuszczycy

Niektórzy specjaliści żywieniowi rekomendują zastosowanie diety bezglutenowej w łuszczycy, której celem jest złagodzenie objawów choroby. Na podstawie badań stwierdzono, że u osób z celiakią (inaczej chorobą trzewną) częściej występuje ta choroba skóry. Inne prace naukowe mówią o obecności w krwi osób z łuszczycą przeciwciał antygliadynowych (przeciwko gliadynie, która stanowi element składowy glutenu), które mogą oznaczać celiakię lub nietolerancję glutenu. W takich przypadkach dieta bezglutenowa może przyczynić się do zmniejszenia objawów klinicznych łuszczycy. Badania na temat skuteczności takiego postępowania nie są jednak potwierdzone (brak jest jednoznacznych wyników). Przed wyeliminowaniem z jadłospisu produktów zawierających gluten (pszenica, jęczmień, owies, żyto) konieczne jest wykonanie testów, które potwierdzą lub wykluczą alergię, nietolerancję bądź nadwrażliwość na gluten u osoby chorującej na łuszczycę.

Produkty przeciwwskazane w diecie przy łuszczycy

Dieta w łuszczycy zakłada wyeliminowanie z jadłospisu lub znaczne ograniczenie produktów żywnościowych, które mogą prowadzić do nasilenia procesów zapalnych toczących się w organizmie. Są to m.in. nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem jest żywność pochodzenia zwierzęcego, tłuszcze trans i rafinowany cukier. Powinno się również ograniczyć produkty zawierające kwasy omega 6. Związki te posiadają działanie przeciwstawne do kwasów omega 3 i dostarczają czynniki prozapalne. Źródłem kwasów omega 6 w żywności są głównie oleje, m.in.: słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron i z orzeszków ziemnych. Innymi produktami, które nie powinny się pojawić w diecie osób z łuszczycą, są:

  • tłuste rodzaje mięs (wieprzowina, baranina) i produkty mięsne,
  • podroby,
  • żywność wysoko przetworzona, produkty typu fast food, instant,
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski typu paluszki, chipsy,
  • margaryny twarde (produkowane z niezalecanych olejów roślinnych).

W jadłospisie diety w łuszczycy wskazane jest zmniejszenie spożycia nabiału. Zaleca się wyeliminowanie z niego tłustych serów żółtych i topionych. Należy ograniczyć również kawę, ostre przyprawy i czekoladę, które mogą przyczynić się do nasilenia zmian chorobowych. Niewskazane są także napoje alkoholowe.

Zobacz film: Czy mięso jest zdrowe? Źródło: 36,6

Przykładowy jadłospis diety w łuszczycy

I śniadanie: płatki owsiane z jogurtem naturalnym, owocami (banan, maliny) i orzechami;

II śniadanie: kromka pieczywa pełnoziarnistego, sałatka z pomidorkami koktajlowymi, granatem i pestkami słonecznika (polana sosem winegret);

Obiad: zupa krem z dyni, grillowany łosoś z sosem cytrynowym, ryż pełnoziarnisty, ugotowana fasolka szparagowa;

Podwieczorek: zielony koktajl na bazie szpinaku, mandarynki i jabłka (z wodą i świeżym sokiem wyciśniętym z połówki cytryny);

Kolacja: leczo wegetariańskie z cukinią, bakłażanem, papryką i pieczarkami.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
26
1
Komentarze (2)
Istnieją teorie mówiące, że w łuszczycy należy ograniczyć rośliny psiankowate, czyli pomidory, paprykę, ziemniaki, bakłażany. Jednak nie zostało to poparte badaniami. M.in. papryka zawiera substancje mogące działać drażniąco, jednak dieta eliminacyjna, tak jak dieta bezglutenowa w przypadku łuszczycy nie jest ogólnie przyjętą metodą leczenia, a tylko jedną z metod, sugestią, która może pomóc w niektórych przypadkach. Dlatego też w tekście w przykładowym jadłospisie autorka pozwoliła sobie na zamieszczenie papryki i bakłażanu.
Czytaj całość
Beata
W łuszczycy i papryka i bakłażan NIE są wskazane. Działają prozapalnie.
Czytaj całość
Nie przegap
Rozwoju cywilizacji nie zatrzymamy, czy jesteśmy zatem w stanie obronić się przed alergiami? Reklama
Na jakie choroby często chorują Polacy?  Reklama
Jak zmierzyć zawartość tłuszczu w organizmie? Normy zawartości tłuszczu w organizmie
RDW w morfologii krwi – o czym świadczy podwyższenie lub obniżenie?
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!
Korzeń mniszka lekarskiego, kwiaty i liście – właściwości lecznicze mniszka i stosowanie