Czytasz: Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości

Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości

Kawałki chleba oraz łyżeczka zanurzona w jajku

Fot: pixarno / fotolia.com

 Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną, w której ogranicza się tłuszcz. Dozwolonymi produktami są: pieczywo jasne i czerstwe, chude mięso, niskotłuszczowy nabiał oraz gotowane warzywa i owoce. Jadłospis powinien uwzględniać 5 posiłków o małej objętości. 

Dieta trzustkowa stosowana jest najczęściej u osób z ostrym lub przewlekłym zapaleniem trzustki. Jest to dieta łatwostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego oraz tłuszczu. Dieta w tych schorzeniach jest jednym z elementów leczenia, a jej celem jest wspomaganie funkcjonowania chorobowo zmienionego narządu.

Dieta dla chorej trzustki

Trzustka jest gruczołem o spłaszczonym kształcie zlokalizowanym w górnej części jamy brzusznej. W organizmie człowieka narząd ten pełni bardzo ważne funkcje wydzielnicze. Odpowiada m.in. za produkcję i wydzielanie enzymów trawiennych (niezbędnych do trawienia tłuszczów, białek i skrobi) oraz hormonów – insuliny i glukagonu, które regulują poziom cukru we krwi. Najczęstszymi chorobami trzustki wymagającymi leczenia i zmodyfikowania dotychczasowej diety są: ostre i przewlekłe zapalenie trzustki oraz rak trzustki. Przyczyną tych schorzeń jest często nieprawidłowy styl życia, a zwłaszcza nadmierne spożywanie alkoholu. Chorobom towarzyszy m.in. silny ból w nadbrzuszu, nudności, wymioty oraz wzdęcia. Celem stosowania diety trzustkowej jest odciążenie chorego narządu i wspomaganie jego prawidłowego funkcjonowania. Jadłospis diety trzustkowej powinien składać się z 4-5 łatwostrawnych posiłków o małej objętości, które należy jeść w regularnych odstępach czasu, co 3-4 godziny.

Dieta trzustkowa: co można jeść?

Dieta trzustkowa jest dietą lekkostrawną z ograniczeniem tłuszczu. Z jadłospisu należy wyeliminować tłuste i pikantne potrawy oraz produkty bogate w błonnik pokarmowy. Przeciwwskazane są:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe: pieczywo razowe, makaron razowy, ryż brązowy, gruboziarniste kasze,
  • kwaśne przetwory mleczne,
  • wędzone i konserwowe produkty rybne i mięsne,
  • tłuste rodzaje mięs i ryb,
  • mięso peklowane,
  • produkty bogate w cholesterol i tłuszcze nasycone: łój, słonina, smalec, boczek,
  • wszystkie owoce i warzywa w postaci surowej, nieobranej,
  • warzywa ciężkostrawne i wzdymające: rośliny strączkowe, kapusta, kalafior, rzodkiewka, papryka,
  • owoce: gruszki, czereśnie, śliwki,
  • słodycze oraz desery zawierające kakao oraz tłuszcz, np. ciasta z kremem, torty, czekolady
  • napoje gazowane, słodzone.

Przeciwwskazanymi technikami przyrządzania potraw są: smażenie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu oraz duszenie ze wcześniejszym obsmażaniem. W jadłospisie nie powinny pojawić się zupy na wywarach mięsnych i grzybowych oraz sosy i zupy z dodatkiem zasmażek czy zabielane śmietaną. Do produktów wskazanych w diecie trzustkowej zalicza się:

  • ryż biały, drobne kasze (np. manna) oraz drobny makaron,
  • jasne i czerstwe pieczywo,
  • chude mleko i jego przetwory, np. chudy ser twarogowy, jogurt naturalny niskotłuszczowy,
  • chude ryby,
  • obrane, gotowane i rozdrobnione warzywa i owoce bogate w witaminę C i beta karoten, np. marchew, dynia, owoce cytrusowe, truskawki itd.,
  • oleje roślinne, zwłaszcza olej rzepakowy i oliwa z oliwek,
  • chude mięsa i wędliny: drób, cielęcina,
  • ziemniaki: gotowane, puree.

Potrawy w diecie trzustkowej powinny być gotowane, duszone bez obsmażania oraz pieczone w folii aluminiowej lub w pergaminie bez dodatku tłuszczu. Zalecanymi posiłkami są gotowane i rozdrobnione warzywa i owce, przecierane zupy, potrawki oraz mielone mięso, np. w postaci pulpetów. Dozwolone są łagodne sosy, które można zaprawiać odrobiną masła, żółtka jaj oraz słodką śmietanką z mąką.

Przepis na obiad: pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

  • ½ kilograma mielonego mięsa z cielęciny,
  • 1 mała czerstwa bułka (pszenna),
  • mleko do namoczenia bułki,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • warzywa na bulion (włoszczyzna),
  • masło do zaprawienia sosu,
  • jogurt naturalny,
  • 2/3 łyżki mąki do obtoczenia pulpetów
  • Przyprawy: sól, pieprz, ząbek czosnku, pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie pulpecików rozpoczyna się od nastawienia warzywnego wywaru na sos z dodatkiem włoszczyzny: marchewki, pietruszki, selera.
  2. Zmielone mięso z cielęciny umieszcza się w misce i łączy z jajkiem oraz namoczoną w mleku czerstwą bułką. Mięso doprawia się solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Całość należy dokładnie wyrabiać ręką – jeśli jest potrzeba, można dodać bułki tartej.
  4. Z wyrobionego mięsa formuje się kulki, które następnie obtacza się w mące.
  5. Z przygotowanego bulionu wyjmuje się warzywa. W wywarze umieszcza się uformowane pulpety, które gotuje się przez około 30 minut.
  6. W trakcie gotowania pulpetów należy drobno posiekać koperek. W miseczce łączy się jogurt naturalny z mąką, który następnie wlewa się do pulpecików. Dodaje się również masło, posiekany koperek i przyprawy do smaku.
  7. Marchewkę gotowaną wcześniej w wywarze kroi się w plasterki i dokłada do sosu.
  8. Całość należy gotować przez 5-10 minut. Pulpeciki w sosie koperkowym doskonale smakują z tłuczonymi ziemniaczkami.

Przepis na pożywne śniadanie, czyli zupa mleczna z kaszy manny

Składniki:

To Cię zainteresuje

Amigdalina (witamina B17) – działanie, dawkowanie, właściwości, skutki Czy podczas ciąży zielona herbata może zastąpić kawę? Czy w ogóle można ją pić? Olejek z oregano – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i skutki uboczne
  • 2 szklanki chudego mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • garstka malin.

Sposób przygotowania:

  1. Mleko z cukrem należy zagotować w rondelku.
  2. Do mleka wsypuje się kaszę mannę, energicznie mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do powstania grudek. Zupę odstawia się około 1 minutę.
  3. Gotową zupę mleczną z kaszy manny podaje się w miseczkach z dodatkiem malin.

Zobacz film: Detoks? Zobacz, zanim zaczniesz! Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Fenkuł polecany na wzdęcia i kaszel. Jak bezpiecznie stosować koper włoski?
Choroba beri-beri – objawy i przyczyny
Czym jest awitaminoza? Objawy, przyczyny i leczenie awitaminozy
Ogórecznik lekarski – właściwości i zastosowanie wyciągu i oleju z nasion ogórecznika
Komentarze (0)
Nie przegap
Rak piersi to nowotwór złośliwy: rodzaje raka piersi, objawy, rozpoznanie i profilaktyka
Jak naturalnie przyciemnić siwe włosy? Domowe sposoby na siwiznę – orzechy włoskie, cebula, ziemniaki, rumianek, lawenda, szałwia, czarna herbata
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Typy sylwetki kobiecej a wygląd brzucha – wystający brzuch może oznaczać chorobę
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test