Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność

NAN

Fot: alekseyliss/fotolia.com

Dania na jesień zawierające produkty bogate w witaminy A, C, D, E oraz z grupy B, a także minerały, takie jak cynk, miedź, selen i żelazo oraz naturalne probiotyki, wzmacniają odporność i utrzymują organizm w dobrej kondycji. Witaminy i minerały można też suplementować.

Wzmocnić odporność w sezonie jesiennym pomaga nie tylko włączenie do jadłospisu warzyw i owoców, ale też wyłączenie z niego produktów, które odporność osłabiają. Jak dbać o zdrowie jesienią? Wykluczając z menu alkohol, żywność wysoko przetworzoną i taką, do której producenci dodają konserwanty i wzmacniacze smaku.

Owoce i warzywa jesienne poprawiające odporność i samopoczucie

Najlepsze w żywieniu są produkty sezonowe, ponieważ są świeże i tanie. Są też pełne wartości odżywczych i smaku, ponieważ nie wymagają długiego przechowywania. Sezonowe warzywa i owoce jesienią pozytywnie wpływają na odporność organizmu, ponieważ zawierają:

  • witaminę A (zwłaszcza marchew, dynia, pomidory, buraki i papryka czerwona oraz śliwki) – usuwa wolne rodniki, odpowiada za integralność błon komórkowych, chroni nabłonek układu oddechowego przed infekcjami,
  • witaminę C (m.in. papryka, brukselka, dynia, buraki, marchew, kapusta, pomidory, cytrusy) – dostarczana do organizmu regularnie skraca czas trwania przeziębienia, wzmacnia odporność,
  • witaminę D (oleje roślinne, kukurydza, brukselka, ryby i produkty mleczne) –wzmacnia odporność i ma pośrednie działanie antybakteryjne,
  • witaminy z grupy B (zawarte m.in. w roślinach strączkowych, pestkach i orzechach, produktach pełnoziarnistych, mleku i jego przetworach oraz rybach i mięsie) – zwiększają odporność organizmu na infekcje i poprawiają nastrój, oddziałują pozytywnie na układ nerwowy, m.in. zmniejszając napięcie,
  • witaminę E (awokado, oliwa z oliwek) – antyoksydant, opóźnia procesy starzenia i wspiera odporność, pozytywnie wpływa na stan skóry,
  • cynk (zawarty w większości warzyw jesiennych, ale bogatym jego źródłem są skorupiaki, ziarna zbóż i mięso, jaja oraz produkty mleczne) – niezbędny do prawidłowego działania układu immunologicznego.

Wiele makro- i mikroelementów (potas, żelazo, wapń, fosfor, jod i selen)  oraz witamin (B1, B2, B3, D) zawierają także grzyby leśne, pieczarki i boczniaki.

Pożywne zupy na jesień z warzyw oraz grzybów to m.in. flaczki z boczniaków, zupa pieczarkowa, zupy przecierowe z dyni lub z marchewki, zupy fasolowa i grochowa czy krem z pieczonej papryki. Wszystkie te zupy można przyrządzić tak, by dodatkowo były rozgrzewające.

Zobacz film: Czy można przedawkować naturalne preparaty? Źródło: Wiem, co kupuję

Cebula, czosnek, miód, probiotyki – zdrowa dieta jesienna

Jesienne potrawy powinno się przyrządzać z dodatkiem czosnku, cebuli i imbiru. Cebula i czosnek pomagają zapobiegać infekcjom i przyspieszają ich leczenie. Podobne działanie ma imbir, który działa oprócz tego rozgrzewająco.

Dania jesienne powinny zawierać surowe cebulę i czosnek. To znakomite dodatki do sałatek i kanapek. Kanapka jesienna może składać się np. z pełnoziarnistego pieczywa, żółtego sera, pomidora, papryki i sosu czosnkowego. Cebula i czosnek pasują też do dań z mięsa i podrobów. Obiad na jesień składający się z wątróbki smażonej z cebulką i jabłkami z dodatkiem miodu zaspokaja część zapotrzebowania na kalorie, ale też witaminy A, C, E oraz żelazo, którego bogatym źródłem jest wątróbka.

Potrawy jesienne powinny zawierać też produkty kiszone i fermentowane produkty mleczne jak kefir czy jogurt. To naturalne probiotyki, które pozytywnie wpływają na układ odpornościowy, ponieważ odbudowują florę bakteryjną jelit. Kiszona kapusta albo kiszone ogórki są świetnym dodatkiem do obiadu, ale można komponować je także z jesiennym śniadaniem czy kolacją. Jogurt naturalny lub kefir mogą być zdrową przekąską lub drugim śniadaniem czy podwieczorkiem.

Fakty i mity o probiotykach. Co wiesz o bakteriach w jelitach?

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Potrawy rozgrzewające na przemarznięcie i chłodne dni

Dania na jesień powinny być nie tylko pełne witamin i minerałów. Najlepiej, jeśli będą także rozgrzewające. W chłodny, wietrzny i deszczowy dzień warto zjeść zupę krem z dyni z dodatkiem imbiru, potrawy z dodatkiem majeranku, jak np. barszcz czerwony, czy dania jesienne z sosem czosnkowym.

Produkty rozgrzewające to także miód, anyż, goździki, kardamon i cynamon. Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu.

Miód (najlepiej lipowy, rozgrzewający) i imbir można dodać do gorącej herbaty, by wzmocnić jej działanie. Aromatyczne przyprawy sprawdzą się też jako dodatek do kawy (zwłaszcza kardamon) lub ciast, jak np. szarlotki czy muffinek ze śliwkami.

Jakie witaminy brać jesienią? Suplementacja witamin i minerałów

Żeby zapobiegać przeziębieniu, warto brać codziennie witaminę C oraz D. Można też uzupełniać niedobory witamin A oraz E i pierwiastków, ale bez odpowiednich badań nie jest to najlepszym pomysłem, bo grozi przedawkowaniem. Dobrym rozwiązaniem jest zażywanie preparatów zawierających jednocześnie wszystkie witaminy i minerały – są one uwzględnione w odpowiednich dawkach.

A co na jesienną depresję? Już po kilku dniach regularnego stosowania można zauważyć poprawę nastroju, suplementując witaminy z grupy B.

Zobacz film: Napary poprawiające odporność. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
11
1
Polecamy
Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie
Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie Dzień Dobry TVN
Sposoby na wzmocnienie odporności wiosną.
Przesilenie sprzyja przeziębieniom
Sposoby na wzmocnienie odporności wiosną. Przesilenie sprzyja przeziębieniom TVN zdrowie
Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?
Jak wzmocnić odporność przedszkolaka? TVN zdrowie
Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia