Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety

Mięso rybie, fasola, olej i inna żywność na blacie

Fot: anaumenko / fotolia.com

Dieta antyrakowa opiera się na urozmaiconym jadłospisie, w którym powinny dominować warzywa i owoce. Produkty te są źródłem naturalnych substancji antyoksydacyjnych hamujących rozwój komórek nowotworowych. Ważnymi składnikami diety są również błonnik pokarmowy oraz tłuszcze omega-3.

Dieta antyrakowa stosowana jest w celu zapobiegania rozwoju chorób nowotworowych. Czynnikami ryzyka niektórych nowotworów jest niezdrowy styl życia, nieprawidłowy sposób odżywiania się oraz palenie tytoniu. Podstawą jadłospisu są produkty bogate w naturalne substancje przeciwutleniające.

Dieta antyrakowa: na czym polega?

Dieta antyrakowa należy do diet profilaktycznych. Jej zadaniem jest zredukowanie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Dieta antyrakowa jest dietą niskotłuszczową, w której dominuje żywność pochodzenia roślinnego. Podstawową zasadą w diecie antyrakowej jest jedzenie dużych ilości produktów, które w swoim składzie zawierają antyoksydanty, czyli substancje o właściwościach przeciwutleniających i hamujących rozwój komórek nowotworowych. 

Do antyoksydantów zalicza się wiele witamin oraz składników mineralnych, m.in.: witaminę C, E, beta karoten, selen oraz magnez. Związki te eliminują z organizmu człowieka wolne rodniki tlenowe i przeciwdziałają rakotwórczemu oddziaływaniu substancji obecnych w niektórych produktach żywnościowych, np. nitrozoamin zawartych w wędzonym mięsie. Jadłospis diety antyrakowej powinien być ubogi w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz sól, której nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju raka żołądka. Najważniejszymi składnikami diety antyrakowej są warzywa i owoce będące bogatym źródłem substancji przeciwutleniających. 

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje jedzenie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia w proporcji: 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. Ważnym składnikiem diety jest również błonnik pokarmowy, który przyspiesza procesy przemiany materii oraz działa oczyszczająco na jelita usuwając z organizmu szkodliwe dla zdrowia substancje o działaniu kancerogennym (rakotwórczym). 

Jadłospis diety antyrakowej powinien składać się z 4-5 urozmaiconych i regularnych posiłków.Ważna jest odpowiednia kaloryczność diety, która jest zależna od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego każdej osoby. Dodatni bilans energetyczny diety skutkuje rozwojem nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Produkty zalecane w diecie antyrakowej

W diecie antyrakowej zalecane są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza warzywa i owoce. W codziennej diecie powinny pojawić się:

  • zielone warzywa: jarmuż, brokuł, kapusta, brukselka – zapobiegają rozwojowi raka przełyku, jamy ustnej, płuc oraz żołądka oraz szpinak, kiwi, sałata, brokuł i groszek – są bogate w luteinę i zeaksantynę, które hamują namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie człowieka,
  • warzywa i owoce o kolorze czerwonym: truskawki, maliny, żurawina, jabłka, wiśnie, arbuz, buraki, pomidory, czerwona kapusta – w swoim składzie zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwnowotworowym,
  • warzywa i owoce o kolorze pomarańczowym: marchew, dynia, brzoskwinia, morela, mango – dostarczają dużych ilości karotenoidów należących do substancji antyoksydacyjnych,
  • warzywa o kolorze białym: czosnek, rzodkiewka, cykoria, cebula – zawierają fitoestrogeny chroniące przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.

W diecie antyrakowej powinny pojawić się również produkty zawierające zdrowe tłuszcze czyli nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Zalicza się do nich: tłuste ryby morskie, orzechy, migdały, siemię lniane, pestki dyni oraz oleje roślinne (rzepakowy, sojowy). Dodatkiem do potraw powinna być oliwa z oliwek, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe i dostarcza witamin antyoksydacyjnych: A i E. 

Ważnym składnikiem diety antyrakowej jest błonnik pokarmowy obecny w największych ilościach w surowych, nieobranych warzywach i owocach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych (pieczywo razowe, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, otręby pszenne). Przyczynia się on do przyspieszenia perystaltyki jelit i szybszego wydalania z organizmu rakotwórczych związków dostających się do przewodu pokarmowego wraz z przyjmowaną żywnością.

Dieta antyrakowa: przepisy kulinarne

Przepis na łososia z pomarańczą i żurawiną

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia,
  • ½ pomarańczy,
  • koperek,
  • żurawina ze słoiczka.
  • marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 ostrej papryki, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia należy opłukać i położyć skórką do dołu. Nóż wkłada się między skórkę i mięso ryby. Przytrzymując koniec filetu, należy przeciągnąć nożem, odcinając skórkę.
  2. Łososia dzieli się na 3 mniejsze kawałki. Każdy z nich należy doprawić solą i pieprzem oraz nasmarować słodką i ostrą papryką.
  3. Rybę układa się w naczyniu żaroodpornym, a następnie polewa sokiem z pomarańczy połączonym z miodem i oliwą z oliwek. Łososia obtoczonego z marynacie odstawia się na około 30 minut.
  4. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza. Na zamarynowanym łososiu układa się pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Naczynie żaroodporne z rybą umieszcza się w nagrzanym piekarniku i piecze przez około 20 minut. Po upieczeniu, na wierzch ryby wykłada się żurawinę i posiekany koperek.

Przepis na zupę krem z brokułów

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 500 ml gorącego bulionu,
  • 1 pęczek świeżej bazylii,
  • 100 g sera Gorgonzola,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł należy opłukać, a następnie podzielić na różyczki, odcinając je od łodygi. Różyczki brokułu wkłada się do garnka. Warzywo zalewa się wodą, zagotowuje i odcedza. Ponownie należy wlać świeżą wodę, zagotować i odcedzić.
  2. Do brokułów wlewa się gorący bulion i gotuje przez około 2 minuty, aż do momentu, gdy warzywo będzie al dente. Nie można go przegotować, bo wówczas straci swój naturalny, zielony kolor.
  3. Do brokułów dodaje się ser Gorgonzola, listki bazylii, oliwę z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zawartość garnka należy zmiksować za pomocą blendera.

Jak przygotować "antyrakowe" śniadanie, obiad, kolację? Zobacz wideo:

    Źródło: 36,6

    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    61
    3
    Polecamy
    Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
    Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
    Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza.
Zasady, efekty, jadłospis i przepisy
    Dieta ryżowa – oczyszcza i odchudza. Zasady, efekty, jadłospis i przepisy Dzień Dobry TVN
    Dieta warzywna - jakie przynosi efekty?
Zasady i jadłospis diety warzywnej 
    Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej  TVN zdrowie
    Czym są antyoksydanty w żywności?
Jakie produkty są bogate w antyoksydanty?
    Czym są antyoksydanty w żywności? Jakie produkty są bogate w antyoksydanty? TVN zdrowie
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
    Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
    Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
    Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
    Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
    Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
    Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
    Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
    Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
    Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia