Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety. Przepis na pieczone łososia z pomarańczami i żurawiną oraz zupę krem z brokułów
menu
Polub nas na Facebooku

Dieta antyrakowa, czyli skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych. Zasady i główne składniki diety. Przepis na pieczone łososia z pomarańczami i żurawiną oraz zupę krem z brokułów

Mięso rybie, fasola, olej i inna żywność na blacie

Fot: anaumenko / fotolia.com

Dieta antyrakowa opiera się na urozmaiconym jadłospisie, w którym powinny dominować warzywa i owoce. Produkty te są źródłem naturalnych substancji antyoksydacyjnych hamujących rozwój komórek nowotworowych. Ważnymi składnikami diety są również błonnik pokarmowy oraz tłuszcze omega-3.

Dieta antyrakowa stosowana jest w celu zapobiegania rozwoju chorób nowotworowych. Czynnikami ryzyka niektórych nowotworów jest niezdrowy styl życia, nieprawidłowy sposób odżywiania się oraz palenie tytoniu. Podstawą jadłospisu są produkty bogate w naturalne substancje przeciwutleniające.

Zobacz film: Przykładowy przepis na kolację dla osób chorujących na nowotwór. Źródło: 36,6

Dieta antyrakowa: na czym polega?

Dieta antyrakowa należy do diet profilaktycznych. Jej zadaniem jest zredukowanie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe. Dieta antyrakowa jest dietą niskotłuszczową, w której dominuje żywność pochodzenia roślinnego. Podstawową zasadą w diecie antyrakowej jest jedzenie dużych ilości produktów, które w swoim składzie zawierają antyoksydanty, czyli substancje o właściwościach przeciwutleniających i hamujących rozwój komórek nowotworowych. 

Do antyoksydantów zalicza się wiele witamin oraz składników mineralnych, m.in.: witaminę C, E, beta karoten, selen oraz magnez. Związki te eliminują z organizmu człowieka wolne rodniki tlenowe i przeciwdziałają rakotwórczemu oddziaływaniu substancji obecnych w niektórych produktach żywnościowych, np. nitrozoamin zawartych w wędzonym mięsie. Jadłospis diety antyrakowej powinien być ubogi w tłuszcze, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego oraz sól, której nadmierne spożycie może prowadzić do rozwoju raka żołądka. Najważniejszymi składnikami diety antyrakowej są warzywa i owoce będące bogatym źródłem substancji przeciwutleniających. 

Zdrowe odżywianie, czyli jakie? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę o zdrowej diecie

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje jedzenie przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia w proporcji: 3 porcje warzyw oraz 2 porcje owoców. Ważnym składnikiem diety jest również błonnik pokarmowy, który przyspiesza procesy przemiany materii oraz działa oczyszczająco na jelita usuwając z organizmu szkodliwe dla zdrowia substancje o działaniu kancerogennym (rakotwórczym). 

Jadłospis diety antyrakowej powinien składać się z 4-5 urozmaiconych i regularnych posiłków. Ważna jest odpowiednia kaloryczność diety, która jest zależna od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego każdej osoby. Dodatni bilans energetyczny diety skutkuje rozwojem nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.

Zobacz film: Jak ważna jest dieta podczas walki z nowotworem. Źródło: 36,6

Produkty zalecane w diecie antyrakowej

W diecie antyrakowej zalecane są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza warzywa i owoce. W codziennej diecie powinny pojawić się:

  • zielone warzywa: jarmuż, brokuł, kapusta, brukselka – zapobiegają rozwojowi raka przełyku, jamy ustnej, płuc oraz żołądka oraz szpinak, kiwi, sałata, brokuł i groszek – są bogate w luteinę i zeaksantynę, które hamują namnażanie się komórek nowotworowych w organizmie człowieka,
  • warzywa i owoce o kolorze czerwonym: truskawki, maliny, żurawina, jabłka, wiśnie, arbuz, buraki, pomidory, czerwona kapusta – w swoim składzie zawierają likopen, czyli związek o działaniu przeciwnowotworowym,
  • warzywa i owoce o kolorze pomarańczowym: marchew, dynia, brzoskwinia, morela, mango – dostarczają dużych ilości karotenoidów należących do substancji antyoksydacyjnych,
  • warzywa o kolorze białym: czosnek, rzodkiewka, cykoria, cebula – zawierają fitoestrogeny chroniące przed wystąpieniem raka piersi i prostaty.

W diecie antyrakowej powinny pojawić się również produkty zawierające zdrowe tłuszcze czyli nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Zalicza się do nich: tłuste ryby morskie, orzechy, migdały, siemię lniane, pestki dyni oraz oleje roślinne (rzepakowy, sojowy). Dodatkiem do potraw powinna być oliwa z oliwek, która wykazuje działanie przeciwnowotworowe i dostarcza witamin antyoksydacyjnych: A i E. 

Ważnym składnikiem diety antyrakowej jest błonnik pokarmowy obecny w największych ilościach w surowych, nieobranych warzywach i owocach, a także w pełnoziarnistych produktach zbożowych (pieczywo razowe, ryż brązowy, ciemny makaron, gruboziarniste kasze, płatki owsiane, otręby pszenne). Przyczynia się on do przyspieszenia perystaltyki jelit i szybszego wydalania z organizmu rakotwórczych związków dostających się do przewodu pokarmowego wraz z przyjmowaną żywnością.

Zobacz film: Onkodieta: Śniadanie. Źródło: 36,6

Dieta antyrakowa: przepisy kulinarne

Przepis na łososia z pomarańczą i żurawiną

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia,
  • ½ pomarańczy,
  • koperek,
  • żurawina ze słoiczka.
  • marynata: 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 1/3 ostrej papryki, sok wyciśnięty z ½ pomarańczy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Łososia należy opłukać i położyć skórką do dołu. Nóż wkłada się między skórkę i mięso ryby. Przytrzymując koniec filetu, należy przeciągnąć nożem, odcinając skórkę.
  2. Łososia dzieli się na 3 mniejsze kawałki. Każdy z nich należy doprawić solą i pieprzem oraz nasmarować słodką i ostrą papryką.
  3. Rybę układa się w naczyniu żaroodpornym, a następnie polewa sokiem z pomarańczy połączonym z miodem i oliwą z oliwek. Łososia obtoczonego z marynacie odstawia się na około 30 minut.
  4. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 210 stopni Celsjusza. Na zamarynowanym łososiu układa się pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Naczynie żaroodporne z rybą umieszcza się w nagrzanym piekarniku i piecze przez około 20 minut. Po upieczeniu, na wierzch ryby wykłada się żurawinę i posiekany koperek.

Zobacz film: Onkodieta: Obiad. Źródło: 36,6

Przepis na zupę krem z brokułów

Składniki:

  • 1 duży brokuł,
  • 500 ml gorącego bulionu,
  • 1 pęczek świeżej bazylii,
  • 100 g sera Gorgonzola,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuł należy opłukać, a następnie podzielić na różyczki, odcinając je od łodygi. Różyczki brokułu wkłada się do garnka. Warzywo zalewa się wodą, zagotowuje i odcedza. Ponownie należy wlać świeżą wodę, zagotować i odcedzić.
  2. Do brokułów wlewa się gorący bulion i gotuje przez około 2 minuty, aż do momentu, gdy warzywo będzie al dente. Nie można go przegotować, bo wówczas straci swój naturalny, zielony kolor.
  3. Do brokułów dodaje się ser Gorgonzola, listki bazylii, oliwę z oliwek oraz świeżo zmielony, czarny pieprz. Zawartość garnka należy zmiksować za pomocą blendera.

Zobacz film: Onkodieta: Kolacja. Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
3
Polecamy
Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie
Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie Dzień Dobry TVN
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda!
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! Dzień Dobry TVN
Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej 
Dieta warzywna - jakie przynosi efekty? Zasady i jadłospis diety warzywnej  TVN zdrowie
Dieta dr Budwig, czyli lecznicza dieta przeciwnowotworowa. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie dr Budwig, zasady i jadłospis
Dieta dr Budwig, czyli lecznicza dieta przeciwnowotworowa. Produkty wskazane i przeciwwskazane w diecie dr Budwig, zasady i jadłospis TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie