Polub nas na Facebooku
Czytasz: Dereń jadalny – cierpki owoc z dużą ilością żelaza. Pomaga na nerki, poprawia odporność.  Idealny na dżemy i nalewki!
menu
Polub nas na Facebooku

Dereń jadalny – cierpki owoc z dużą ilością żelaza. Pomaga na nerki, poprawia odporność.  Idealny na dżemy i nalewki!

NAN

Fot: Tatiana / fotolia.com

Dereń jadalny, inaczej dereń właściwy, to roślina rosnąca w postaci krzewów lub niewysokich drzew. Jej owoce mają cierpki smak i mogą być zbierane od lipca do października. Wykorzystuje się je w postaci soków, dżemów lub nalewek. Działają moczopędnie i wzmacniają odporność.

Owoce derenia można jeść na surowo – po przemrożeniu. Nadają się także do dżemów, konfitur, a także na soki, syropy, likiery nalewki. Z derenia robione jest też nadzienie do cukierków. Sos z cierpkich owoców idealnie pasuje do dziczyzny.

Czym jest dereń jadalny?

Dereń jadalny, inaczej dereń właściwy był wykorzystywany od wielu lat, m.in. w medycynie ludowej. Owoce derenia są bogate w potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, miedź, cynk oraz mangan. Zawierają także flawonoidy, beta-karoten, pektyny, kwasy jabłkowy i chinowy, a także cukry i garbniki. W dereniu właściwym znajdują się duże ilości witaminy C (aż 100-200 mg w 100 g owocu) oraz A i P. Czerwona odmiana ma w sobie nawet 900 mg przeciwutleniaczy na 100 g owocu. Przeciwdziałają one procesom starzenia się organizmu i działają przeciwnowotworowo. Największa ilość tych związków jest obecna w skórce – zawiera ona 4,5 raza więcej przeciwutleniaczy niż miąższ. Dereń rośnie jako krzew bądź niewysokie drzewo. Można go spotkać w lasach i zaroślach. Roślina jest odporna na duże spadki temperatury i co roku bardzo obficie owocuje. Jej owoce mają podłużny kształt i czerwony kolor. Ich smak jest cierpki - przypomina połączenie wiśni z żurawiną. Można je zbierać od lipca do października. Owoce derenia mają duże pestki i niewielką ilość miąższu, dlatego usuwanie pestek może być nieco kłopotliwe. Najłatwiej jest to zrobić nacinając owoce, a następnie wyciskając z nich pestki.

Zobacz film i sprawdź właściwości lecznicze derenia jadalnego:

Zobacz film: Zdrowotne właściwości dereniu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dereń jadalny – właściwości lecznicze

Owoce derenia zawierają mnóstwo żelaza, czyli pierwiastka będącego składnikiem hemoglobiny znajdującej się w czerwonych krwinkach – erytrocytach. Odpowiadają one za transport tlenu do wszystkich komórek ciała. Prawidłowa ilość żelaza w organizmie chroni przed pojawieniem się niedokrwistości. Jej objawy to zajady w kącikach ust, blada skóra, łamliwość paznokci i kłopoty z włosami. Osoby z niedoborami żelaza są ciągle zmęczone i osłabione. Często cierpią na bóle głowy oraz bezsenność. Owoce derenia można stosować w leczeniu anemii oraz u kobiet ze zbyt obfitymi miesiączkami. Z kolei wywar z owoców derenia kładziony na czoło może być stosowany przy bólach migrenowych. 

Zobacz film: Dereń - zastosowanie. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Dereń na artretyzm

Kąpiel z wywaru zrobionego z liści i kory rośliny pomaga osobom, które zmagają się z artetyzmem oraz bólami reumatyczymi. Przeciwutleniacze (antocyjany) zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych w organizmie. Zwiększają też poziom insuliny we krwi. Gałązki z derenia mogą natomiast być wykorzystywane do czyszczenia zębów.

Nalewka z derenia

Nalewka z kwiatów bądź owoców tego krzewu skutecznie działa na przeziębienie i gorączkę. Poprawia także odporność. Dereniówka (nalewka) może być też stosowana w leczeniu podagry, czyli dny moczanowej. Herbatka z derenia również wzmacnia organizm, zwiększając odporność na choroby. Aby ją przygotować, należy wsypać czubatą łyżeczkę suszonych owoców derenia, a następnie zalać ją wrzątkiem.

Napój powinno się parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Herbatkę z derenia można pić bez ograniczeń, w przeciwieństwie do naparów z innych ziół i roślin. Wspomaga ona funkcjonowanie przewodu pokarmowego, m.in dzięki zawartości kwasów organicznych. Świeży sok bądź wywar z derenia właściwego można stosować przy biegunkach i kolkach jelitowych. Działają one zapierająco. Poprawiają także tempo przemiany materii, dlatego są polecane osobom odchudzającym się, cierpiącym na nadwagę i otyłość. Owoce derenia pomogą chorym na nerki i mającym kłopoty z funkcjonowaniem dróg moczowych. Przyspieszają bowiem wydalanie sodu i wody z moczem, działając moczopędnie.

Dereń jadalny – odmiany

W Polsce najczęściej uprawiane są ukraińskie bądź polskie odmiany derenia jadalnego. Najbardziej polecana jest jednak austriacka odmiana Jolico. Daje bardzo dużo owoców o średnicy dochodzącej nawet do 17 mm i masie około 4-6 g. Owoce ważące 6-7 g występują też w ukraińskiej odmianie Widubiecki. Zbiera się je w drugiej połowie sierpnia. Dereń Swietlijaczok może dać owoce, które ważą nawet 11 g. Są dojrzałe na początku września i nadają się do przechowywania. Elegantyj – kolejny rodzaj ukraińskiej sadzonki derenia jadalnego – rodzi nieco mniejsze owoce o masie około 5 g. Można ją zbierać wcześniej niż inne odmiany, bowiem już w pierwszej połowie sierpnia. Idealnie nadaje się na przetwory. Inne znane odmiany ukraińskie to: Korałłowyj Marka (na przetwory, nalewki oraz jako deser), Flava (owoce deserowe), Wydubieckij (wspaniałe na przetwory), Radost. Polskie sadzonki derenia właściweg występują pod nazwami: Juliusz, Dublany (odpowiednia na nalewki i przetwory), Kresowiak, Paczoski (doskonała na nalewki i soki), Raciborski, Słowianin, Swietłana, Szafer, Podolski (do wykorzystania w postaci soków) oraz Florianka (idealna do przyrządzanie przetworów).

Kiedy zrywać owoce derenia jadalnego i co można z nich zrobić? Odpowiedz znajdziesz w naszym filmie:

Zobacz film: Dereń: kiedy zrywać owoce derenia jadalnego? Co można z nich zrobić? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
25
1
Polecamy
Co to jest dereń jadalny?
Uprawa, odmiany, właściwości lecznicze
Co to jest dereń jadalny? Uprawa, odmiany, właściwości lecznicze Dzień Dobry TVN
Co można zrobić z pigwy?
Poznaj pomysły na jej wykorzystanie
Co można zrobić z pigwy? Poznaj pomysły na jej wykorzystanie Dzień Dobry TVN
Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada?
Co można z niego zrobić?
Agrest – jakie niezwykłe właściwości posiada? Co można z niego zrobić? TVN zdrowie
Dziki bez:
bogactwo witamin.
Jak stosować tę leczniczą roślinę?
Dziki bez: bogactwo witamin. Jak stosować tę leczniczą roślinę? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
CAR-T -innowacyjna metoda leczenia raka. Na czym polega?
CAR-T -innowacyjna metoda leczenia raka. Na czym polega?
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet
Dieta węglowodanowa, wysokowęglowodanowa, węglowodanowo-białkowa. Co można jeść? Zasady diet
Zakrzepica kończyn dolnych - czy musi prowadzić do zakrzepicy płuc?
Zakrzepica kończyn dolnych - czy musi prowadzić do zakrzepicy płuc?
Co może powodować ból zęba przy nagryzaniu? Jak leczyć ból zęba podczas gryzienia?
Co może powodować ból zęba przy nagryzaniu? Jak leczyć ból zęba podczas gryzienia?