Czytasz: Czym jest olej z rokitnika? Jakie ma zastosowanie?

Czym jest olej z rokitnika? Jakie ma zastosowanie?

Olejek w buteleczce i pomarańczowe owoce rokitnika

Fot: duh84 / fotolia.com

Olej z rokitnika to produkt stosowany pomocniczo, a także leczniczo w dolegliwościach układu pokarmowego. Wykazuje pozytywne działanie na skórę – nawilża ją, uelastycznia i pomaga w redukcji zmarszczek. Pomaga zwalczyć zbyt wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie.

Olej z rokitnika powstaje z nasion lub pulpy owocowej w procesie tłoczenia na zimno. Produkt charakteryzuje pomarańczowo-czerwony, intensywny kolor oraz owocowy zapach. Najskuteczniejszy w działaniu leczniczym jest olej pozyskiwany z pulpy owocowej. Jest przy tym najdroższy.

Olej z rokitnika – skład i właściwości

W oleju z rokitnika można wyróżnić szereg substancji prozdrowotnych:

  • flawonoidy – pełnią funkcję barwników, działają przeciwutleniająco,
  • garbniki – działają antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie, ściągają skórę, likwidują pieczenie i swędzenie,
  • związki fenolowe – przeznaczone do dezynfekowania ran,
  • witaminy A, B, E, K, a przede wszystkim witamina C – naturalny wspomagacz odporności organizmu,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe – omega 3 i 6, wspomagające w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • fitosterole – neutralizują wolne rodniki.

Olej z rokitnika a układ pokarmowy

Olej z rokitnika pomaga w leczeniu zgagi i wrzodów żołądka. Stosowanie kilku kropel trzy razy dziennie przyspiesza gojenie wrzodów i łagodzi towarzyszące im dolegliwości. Na rokitnik powinny jednak uważać osoby zmagające się z kamicą żółciową, zapaleniem pęcherzyka żółciowego, wątroby i trzustki.

Przy chorobach jelit – niedrożności, zapaleniach lub dolegliwościach, takich jak zatwardzenia, wskazane są lewatywy. Stosowane są także przed planowanym terminem porodu lub operacjami żołądka, jelit czy nawet układu moczowego, w celu uniknięcia nieplanowanego wypróżnienia. Olej z rokitnika można dodać do mieszanki przeznaczonej do wykonania takiej lewatywy w celu złagodzenia jej konsekwencji i uzupełnienia dolnych części przewodu pokarmowego w składniki odżywcze – polecany jest w tej formie zwłaszcza w chorobach jelit.

Olej z rokitnika na zbyt wysoki cholesterol

Zawarte w rokitniku sterole roślinne oraz duże ilości witamin C i E sprawiają, że olej produkowany z jego owoców przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi – przetwory z rokitnika, w tym olej, pozwalają zapobiegać powstawaniu zmian miażdżycowych, a także nadciśnieniu tętniczemu, którego konsekwencją bywa choroba wieńcowa, udary mózgu i zawały serca. Olej pozwala też skutecznie obniżyć poziom złego cholesterolu.

Olej z rokitnika na piękną skórę

Olej rokitnikowy oprócz leczniczego zastosowania spożywczego daje także możliwość aplikowania go bezpośrednio na skórę w celu poprawy jej kondycji. Ten stosunkowo tłusty olej pomaga goić oparzenia powierzchniowe, odmrożenia i stany zapalne skóry, uśmierzając pieczenie. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu palmitynowego, będącego składnikiem związków budulcowych ludzkiej skóry, olej z rokitnika pozwala na szybszą regenerację poranionej skóry poprzez przyspieszenie ziarninowania ran. Z tej przyczyny warto stosować go w celu leczenia widocznych efektów alergii skóry, egzem, blizn potrądzikowych i pourazowych. Wspomaga także walkę z rozstępami.

W kosmetyce olej z rokitnika sprawdza się głównie z powodu zawartości składników przeciwutleniających, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu wspomagają regenerację skóry i spowalniają procesy jej starzenia. Olej chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi w postaci niekorzystnych warunków atmosferycznych oraz zapobiega wysuszeniu skóry w przypadku częstego przebywania w klimatyzowanych pomieszczeniach z suchym powietrzem. Aplikowany na skórę chroni naturalną warstwę lipidową skóry przed utratą wody i nadmiernym przesuszeniem. Olejek szybko się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustego filmu. Kremy o naturalnym składzie z dodatkiem oleju z rokitnika polecane są zwłaszcza paniom o cerze dojrzałej i suchym typie skóry, skłonnym do podrażnień i częstszego pojawiania się zmarszczek. Aby mocniej nawilżyć skórę, warto zmieszać olej rokitnikowy ze stosowanym zwykle balsamem do ciała. Z powodu intensywnej barwy olejek powinien być nakładany na skórę w postaci 5% roztworu.

Olej z rokitnika sprawdzi się doskonale także w kuracjach na włosy. Wcierany bezpośrednio w skalp pomaga ukoić świąd i pieczenie wywołane egzemą, działa przeciwłupieżowo i pomaga walczyć z już powstałym łupieżem. Zapobiega wypadaniu włosów i nadaje im połysk.

Olej z rokitnika – dawkowanie i przeciwwskazania

W celach leczniczych olej z rokitnika powinien być dawkowany w ilości kilku kropel przed każdym posiłkiem.

U osób zdrowych częste spożywanie oleju rokitnikowego nie daje negatywnych efektów. Nie powinny jednak spożywać go osoby cierpiące na stany zapalne trzustki i wątroby oraz kamicę żółciową i ostre zapalenie woreczka żółciowego.

Zobacz film: Jakie zastosowanie lecznicze ma olej z wiesiołka? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie