Czytasz: Czym jest kocanka piaskowa? Właściwości i zastosowanie rośliny

Czym jest kocanka piaskowa? Właściwości i zastosowanie rośliny

Kocanka piaskowa jest rośliną wieloletnią o drobnych, żółtych kwiatach. Stosowana jest w celach leczniczych – ułatwia przepływ żółci, wspomaga pracę wątroby i zmniejsza stany zapalne błon śluzowych. Zawiera mnóstwo olejków eterycznych i flawonoidów.

Wpływ kocanki piaskowej na zdrowie jest spory i warto ją stosować. Pomaga na dolegliwości układu moczowego. Można wykonać z niej napary i nalewki.

Kocanka piaskowa – co to jest?

Kocanka piaskowa to wieloletnia roślina występująca w Polsce na terenach nizinnych, zwłaszcza w zaroślach i suchych lasach, a ponadto przy drogach oraz na ugorach i nieużytkach. Lubi gleby piaszczyste. Jest objęta częściową ochroną – na terenach naturalnego występowania, dlatego nie można pozyskiwać stamtąd kwiatostanów. Prywatnych upraw kocanki na wydzielonych w tym celu polach nie obejmuje ochrona. Poza Polską występuje powszechnie w środkowej części Europy oraz na zachodzie Syberii.

Z kłącza kocanki piaskowej wyrastają pojedyncze pędy o wysokości do 30 cm. Czasami są rozgałęzione, a na ich szczytach rosną drobne kwiaty o cytrynowym kolorze, znacznie rzadziej – pomarańczowe. Kocankę charakteryzuje „owłosienie”. Okres jej kwitnienia przypada na miesiące od lipca do października, przy czym zbiory do celów leczniczych muszą być wykonywane w początkach kwitnienia z naturalnych miejsc występowania. Zbiera się całe kwiatostany bez szypułek. Kwiaty należy suszyć stosunkowo szybko, ponieważ w przeciwnym razie dalej wytwarzają nasiona i stanowią niepełnowartościowy produkt.

Kocanka piaskowa – właściwości

Kocanka jest źródłem flawonoidów – substancji organicznych pełniących funkcję barwnika i przeciwutleniacza. Zawiera także ftalidy, które nadają roślinie charakterystyczny, intensywny zapach. Olejek eteryczny zawarty w kocance stanowi aż 0,05% całości rośliny.

Kocanka piaskowa pozwala zmniejszyć napięcie mięśni gładkich, dlatego poleca się ją przy problemach z pracą jelit, drogami żółciowymi i pęcherzykiem żółciowym. Poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia i regeneruje wątrobę i stymuluję ją do większej produkcji żółci. Dzięki rozkurczającemu działaniu na mięśnie gładkie, rozluźnia drogi żółciowe, ułatwiając prawidłowe wydalanie żółci. Stosowana jest przy niewydolności wątroby powstałej w wyniku przewlekłego uszkodzenia miąższu tego narządu, przy zastojach żółci i w stanach zapalnych. Warto podawać kocankę osobom, które zmagają się z kamicą żółciową lub przebyli operacje dróg żółciowych, aby ponownie nie powstały problemy z ich funkcjonowaniem.

Dzięki kwiatom kocanki piaskowej żołądek wytwarza nieznacznie więcej soków trawiennych. Roślina poprawia procesy trawienne i pozwala lepiej przyswajać składniki pokarmowe ze spożywanych produktów, dlatego stosowana jest przy zaburzeniach przemiany materii i trawienia oraz nieżytach przewodu pokarmowego.

Kocanka piaskowa działa także moczopędnie. Poprawia działanie dróg moczowych i pęcherza, dlatego może być z powodzeniem stosowana przy schorzeniach tego problematycznego układu. Zbawienne będzie tutaj działanie bakteriobójcze kocanki.

Kocanka piaskowa – zastosowanie

Z kwiatostanów kocanki piaskowej można sporządzać napary, odwary, olejki i alkoholowe nalewki. Wszystkie jej przetwory mają właściwości zdrowotne i działają korzystnie na organizm.

Napar z kocanki

Jedną łyżkę suszonych kwiatostanów kocanki należy zalać szklanką świeżo ugotowanej, wrzącej wody. Tak przygotowaną mieszankę trzeba następnie nakryć i odstawić na kwadrans. Kiedy woda naciągnie kwiatami kocanki, trzeba je odcedzić. Napar jest wtedy gotowy do wypicia. Herbatę należy pić przez dwa tygodnie trzy razy dziennie – przykładowo do posiłku. Pomaga przy kłopotach z wątrobą i dolegliwościach ze strony układu pokarmowego.

Podobnie można przygotować odwar – 3 łyżki ziół zalać dwiema szklankami przegotowanej wody (musi być ciepła), a następnie doprowadzić do wrzenia bez dalszego gotowania, ponieważ kocanka traci wtedy swoje właściwości. Odwar wspomaga tworzenie żółci i jej przepływ w drogach żółciowych.

Nalewka z kocanki

Aby przygotować nalewkę z kocanki, należy wymieszać 0,5 l spirytusu z 0,5 l wódki (czysta, 40% zawartości alkoholu), 4–5 łyżkami naturalnego miodu oraz dwiema garściami kwiatostanów kocanki. Należy zrobić to w dużym słoju, następnie przykryć go szczelnie i odstawić w ciemne miejsce. Niezbędne jest jego codzienne wstrząsanie. Po upływie 2 tygodni nalewkę należy przecedzić i wlać do szklanej butelki lub karafki. W celach zdrowotnych zaleca się pić łyżeczkę rozcieńczoną się wodą. Taka nalewka wspomaga trawienie i pobudza apetyt.

Kocanki piaskowe dla urody

Olej i hydrolat z kocanki wspomagają walkę z widocznymi, pękającymi naczynkami. Ponadto przyspieszają gojenie ran, a dzięki zawartości wolnych rodników przeciwdziałają starzeniu się skóry. Kocanka stosowana zewnętrznie przyspiesza wchłanianie widocznych krwiaków i znikanie zasinień.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie