Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czym jest chlorella? Właściwości zdrowotne i zastosowanie algi jako superfood

Czym jest chlorella? Właściwości zdrowotne i zastosowanie algi jako superfood

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: skunevski / stock.adobe.com

Chlorella stanowi popularny element superfood. Wykorzystywana jest w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Oprócz tego stosowna jest przez NASA jako jeden z głównych produktów żywnościowych przeznaczonych dla kosmonautów.

Chlorella to popularny obecnie suplement diety. Składa się aż z 50% białka i uważana jest za kompletne źródło aminokwasów. Jest bogata w chlorofil, witaminy i minerały. Produkt ten posiada liczne korzyści zdrowotne. Wzmacnia układ odpornościowy i odtruwa organizm z toksyn. W okresie jesienno-zimowym jest idealnym środkiem w profilaktyce przeciwgrypowej. Wpływa korzystnie na kondycję fizyczną i psychiczną organizmu.

Co to jest chlorella?

Chlorella to alga słodkowodna, jednokomórkowa, o zielonej barwie. Jest to glon z gromady zielenic. Zalicza się go do eukariontów. Najpowszechniej występujący gatunek to chlorella zwyczajna (Chlorella vulgaris). Na potrzeby suplementacji najczęściej produkowana jest Chlorella pyrenoidosa – w specjalnych warunkach można wpłynąć na jej ostateczny skład substancji odżywczych.

Zawiera wysokie stężenie aminokwasów, chlorofilu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, enzymów, kwasów nukleinowych i minerałów (cynk, fosfor, żelazo, jod, kobalt, wapń, magnez, potas). Chlorella jest doskonałym źródłem witaminy B12, B3, B9, C, K i A w formie beta-karotenu. Dzięki niepowtarzalnemu składowi zaliczana jest do żywności o wysokim stopniu skoncentrowania substancji odżywczych. Stanowi istotny składnik w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Poprzez jej regularną suplementację możliwe staje się uzupełnienie niedoborów żelaza, które wynikają z niejedzenia mięsa. Do jadłospisu powinny ją włączyć także osoby na diecie odchudzającej.

Dostępna jest w postaci tabletek, batonów i proszku, który najczęściej przyjmowany jest w formie koktajlu. Chlorella jest bardzo bezpieczna i mogą ją spożywać nawet kobiety ciężarne i karmiące piersią. Suplementuje się ją przez okres 3–6 miesięcy w celu usunięcia toksyn z organizmu. Zaczyna się od mniejszych dawek (około 3 g), stopniowo zwiększając do 5–10 g.

Działanie chlorelli na organizm

Chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin ze względu na jej wpływ na zdrowie i ma szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach. Jest to suplement diety, który jest powszechnie wykorzystywany w leczeniu otyłości i terapii cukrzycy. Uszczelnia ścianki jelit, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i wzdęciom i oczyszcza jelita. Pobudza działanie układu odpornościowego i produkcję interferonów (białka wytwarzane i uwalniane przez komórki ciała jako odpowiedź na obecność patogenów w organizmie). Wykazano, że alga ta zmniejsza poziom złego cholesterolu, przez co pozytywnie wpływa na poziom ciśnienia tętniczego. Zapewnia równowagę pH organizmu (odkwasza organizm).

Bierze udział w usuwaniu z organizmu zbędnych produktów przemiany materii i toksyn (m.in. ołów, pestycydy, kadm, rtęć, arsen). Zalecane jest przyjmowanie chlorelli przez osoby wystawione na długotrwałe zanieczyszczenia środowiska. Usprawnia przepływ krwi w organizmie. Zapewnia dotlenienie i odżywienie komórek, dzięki czemu wspiera wzrost i regenerację tkanek. Wykazuje działanie antynowotworowe, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Zapewnia odświeżenie oddechu. Zwiększa poziom energii organizmu. Wpływa na poprawę koncentracji, pamięci, procesu uczenia się i skupienie.

Chlorella wykorzystywana jest w leczeniu stanów zapalnych trzustki, ropotoku, zespołu napięcia przedmiesiączkowego, chorób serca, arteriosklerozy, zaćmy, zatruć jelitowych, choroby wrzodowej, zapalenia stawów, alergii i zespołu Epsteina-Barra. Może zapobiec anemii podczas ciąży. Jest idealnym dodatkiem po treningu, który wspiera i przyspiesza regenerację mięśni.

Chlorella stosowana jest w łagodzeniu objawów hepatotoksyczności, czyli polekowego uszkodzenia wątroby. Zmniejsza negatywne konsekwencje nadmiernego spożycia alkoholu. Zalecana jest w procesie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Wspomaga wytwarzanie endorfin, czyli hormonu szczęścia.

Chlorella – kod młodości

Mimo że chlorella to obecnie powszechny składnik superfood, to wpływa ona pozytywnie na kondycję skóry. Nazywana bywa algą młodości. Odmładza organizm. Przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni ciało przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Spowalnia proces starzenia się organizmu. Powinna stanowić nieodłączny składnik diety osób z problemami z cerą, takimi jak trądzik czy egzema.

Chlorella vulgaris extract, czyli wyciąg z chlorelli zwyczajnej, działa nawilżająco i ochronnie. Ponadto rewitalizuje, regeneruje, odżywia, ujędrnia, napina i stymuluje skórę. Redukuje problem zwiotczałej skóry, usuwa cellulit, rozstępy czy zmarszczki. Odwraca skutki procesu fotostarzenia. Zmniejsza cienie i obrzęki pod oczami. Usuwa pęknięte naczynka krwionośne.

Stanowi składnik kosmetyków do cery dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Pełni funkcje wygładzające, zmiękczające, przeciwłojotokowe, przeciwzmarszczkowe, antyseptyczne, przeciwzapalne, nawilżające, kojące, ochronne i odżywcze.

Chlorella jest także składnikiem produktów do pielęgnacji włosów. Wykazuje działanie przeciwłupieżowe, wzmacnia cebulki i stymuluje porost włosów.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Bibliografia:

1. Pliński M., Glony Zatoki Gdańskiej. Cz. 5: Zielenice: klasa Euchlorophyceae, Gdańsk, Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego, 1988.

2. Starmach S., Plankton roślinny wód słodkich : metody badania i klucze do oznaczania gatunków występujących w wodach Europy Środkowej, Warszawa–Kraków, PWN, 1989.

3. Wierzbicka I., CHLORELLA – panaceum na wszystkie choroby?, „FOOD FORUM”, 2016, 2(12), s. 97–102.

4. Mizoguchi T., Takehara I., Masuzawa T., Nutrigenomic studies of effects Chlorella on subjects with high-risk factors for lifestyle-related disease, “Journal of Medicinal Food”, 2008, 11(3), s. 395–404.

5. Merchant R., Andre C., A review of recent clinical trials of the nutritional supplement chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis, “Alternative Therapies in health and medicine”, 2001, 7(3), s. 79–91.

6. Merchant R.E., Phillips T.W., Udani J., Nutritional Supplementation with Chlorella pyrenoidosa Lowers Serum Methylmalonic Acid in Vegans and Vegetarians with a Suspected Vitamin B₁₂ Deficiency, “Journal of Medicinal Food”, 2015,18(12), s. 1357–1362.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (2)
dziękuję
Podejrzewam, że ceny produktów ekologicznych i naturalnych nadal mogą być problemem, jednak warto w siebie inwestować, poczytać etykiety i cieszę się, że czyste produkty goszczą na półkach sklepowych.
Czytaj całość
Ależ owszem wszak Matka Ziemia stworzyła tyle dobrodziejstw - docenić należy bio naturę, dostrzegać kolory, zapachy i czytać artykuły, takie jak powyższe, które rozbudzają świadomość konsumenta, być może zamiast kajzerki sięgniemy następnym razem po bułeczkę z dynią, owsem i siemieniem doceniając smakowe, odmładzające i zdrowotne walory zbóż.
Czytaj całość
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu