Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy warto płacić więcej za ekologiczną żywność? Wpływ pestycydów na organizm
menu
Polub nas na Facebooku

Czy warto płacić więcej za ekologiczną żywność? Wpływ pestycydów na organizm

Fot. Profesor Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Fot. Profesor Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Pestycydy mają za zadanie ochronić żywność przed szkodnikami oraz wydłużyć jej przydatność do spożycia. Jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Czy popularne metody, jak. np. moczenie warzyw w wodzie z sodą mają realny wpływ na zawartość pestycydów w produkcie? 

W celu sprawdzenia, gdzie znajdziemy najwięcej pestycydów, w programie 36,6 °C przeprowadzono eksperyment - do badania zabrano jabłka z hipermarketu, małego osiedlowego sklepu oraz prosto od rolnika. Które jabłka mają najwięcej szkodliwych substancji? Co zaskakujące - te z małego sklepu! Okazuje się, że duże markety dbają o produkty i restrykcyjnie przestrzegają norm. Jak mówi kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności dr Artur Miszczak:

Im większa firma, tym bardziej się pilnuje i rzeczywiście przestrzega norm dotyczących zawartości różnych substancji w produktach spożywczych. 

Więcej na ten temat znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Wpływ pestycydów na organizm. Źródło: 36,6

Chemii w żywności nie unikniemy. Niestety - nawet w żywności ekologicznej znajdziemy pestycydy, tyle, że pochodzenia naturalnego. Jednak nie ma co martwić się na zapas, bowiem zgodnie z normami żywności pestycydy nie powinny mieć negatywnego wpływu na ludzki organizm. Żeby faktycznie były dla nas trujące musielibyśmy pochłaniać wręcz niemożliwe do przejedzenia racje żywnościowe. 

Czy warto kupować produkty BIO?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Domowe sposoby na pestycydy w żywności

Niestety nie ma czegoś takiego, jak domowe usuwanie pestycydów z żywności. Po pierwsze dlatego, że pestycydy są stosowane na bardzo wczesnym etapie dojrzewania i nie występują jedynie na skórce owoców czy warzyw, ale i w miąższu. 

Pod względem zawartości pestycydów mycie czy moczenie produktów w różnych roztworach nic nie daje. Oczywiście owoce i warzywa należy myć przed spożyciem - przypomina dr Miszczak.

Polecamy: Żywność GMO - znakowanie i produkty. Korzyści i zagrożenia związane z żywnością GMO

Drugi odcinek 5. sezonu programu 36,6 °C już za nami! Co z niego zapamiętałeś? Sprawdź się w naszym quizie!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
76
9
Polecamy
Czy warto kupować żywność ekologiczną?  
Czy warto kupować żywność ekologiczną?   Dzień Dobry TVN
Postanowienia noworoczne.
Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki? 
Postanowienia noworoczne. Jak – naprawdę – zmienić swoje nawyki?  Dzień Dobry TVN
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić? TVN zdrowie
Żywność suszona i liofilizowana.
Czy jest zdrowa, jakie ma wady i zalety?
Żywność suszona i liofilizowana. Czy jest zdrowa, jakie ma wady i zalety? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki