Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy warto płacić więcej za ekologiczną żywność? Wpływ pestycydów na organizm

Czy warto płacić więcej za ekologiczną żywność? Wpływ pestycydów na organizm

Fot. Profesor Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Fot. Profesor Krzysztof Łabuzek / x-news.pl

Pestycydy mają za zadanie ochronić żywność przed szkodnikami oraz wydłużyć jej przydatność do spożycia. Jaki mają wpływ na nasze zdrowie? Czy popularne metody, jak. np. moczenie warzyw w wodzie z sodą mają realny wpływ na zawartość pestycydów w produkcie? 

W celu sprawdzenia, gdzie znajdziemy najwięcej pestycydów, w programie 36,6 °C przeprowadzono eksperyment - do badania zabrano jabłka z hipermarketu, małego osiedlowego sklepu oraz prosto od rolnika. Które jabłka mają najwięcej szkodliwych substancji? Co zaskakujące - te z małego sklepu! Okazuje się, że duże markety dbają o produkty i restrykcyjnie przestrzegają norm. Jak mówi kierownik Zakładu Badania Bezpieczeństwa Żywności dr Artur Miszczak:

Im większa firma, tym bardziej się pilnuje i rzeczywiście przestrzega norm dotyczących zawartości różnych substancji w produktach spożywczych. 

Więcej na ten temat znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Wpływ pestycydów na organizm. Źródło: 36,6

Chemii w żywności nie unikniemy. Niestety - nawet w żywności ekologicznej znajdziemy pestycydy, tyle, że pochodzenia naturalnego. Jednak nie ma co martwić się na zapas, bowiem zgodnie z normami żywności pestycydy nie powinny mieć negatywnego wpływu na ludzki organizm. Żeby faktycznie były dla nas trujące musielibyśmy pochłaniać wręcz niemożliwe do przejedzenia racje żywnościowe. 

Czy warto kupować produkty BIO?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Domowe sposoby na pestycydy w żywności

Niestety nie ma czegoś takiego, jak domowe usuwanie pestycydów z żywności. Po pierwsze dlatego, że pestycydy są stosowane na bardzo wczesnym etapie dojrzewania i nie występują jedynie na skórce owoców czy warzyw, ale i w miąższu. 

Pod względem zawartości pestycydów mycie czy moczenie produktów w różnych roztworach nic nie daje. Oczywiście owoce i warzywa należy myć przed spożyciem - przypomina dr Miszczak.

Polecamy: Żywność GMO - znakowanie i produkty. Korzyści i zagrożenia związane z żywnością GMO

Drugi odcinek 5. sezonu programu 36,6 °C już za nami! Co z niego zapamiętałeś? Sprawdź się w naszym quizie!

Odpowiedz na 10 pytań
Rozpocznij quiz
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
75
9
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Latem alergikom dokuczają nie tylko pyłki. Jak pozbyć się bakterii?
Latem alergikom dokuczają nie tylko pyłki. Jak pozbyć się bakterii? Materiał sponsorowany
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Dieta 5:2, czyli dieta dr Mosleya – jak ją prawidłowo stosować? Przykładowy jadłospis
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?