Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

W przeprowadzonym teście pobrano próbki miodu - prosto ze słoika, z gorącej herbaty (gdzie dodany był do napoju zaraz po zaparzeniu) oraz z herbaty, gdzie miód dodano, gdy temperatura wody miała około 40 stopni. Jakie są rezultaty badania? Czy miód stracił swoje zdrowotne właściwości po zetknięciu z wrzątkiem? Przekonajcie się - odpowiedź w filmie.

Co właściwie zawiera miód?

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ogromne znaczenie w składzie miodu odgrywają obecne tam enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. 

Na co pomoże nam miód?

Miód przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstania bliznowców. Co ciekawe miód może leczyć wrzody na żołądku (miód manuka) i pozytywnie wpływać na działanie wątroby. Poza tym, ten wytwarzany przez pszczoły przysmak: obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe. Miód pobudza także do pracy mózg, dzięki zawartości glukozy.

Miód jest szczególnie często wykorzystywany w leczeniu przeziębień. Pomaga w kłopotach z bólem gardła, działa nasennie. Tylko, czy spożywamy go we właściwej formie? Eksperci są zdania, że powinno się miód spożywać bez dodawania go do herbaty!

Najlepiej posmarować kromkę chleba masłem, a na to wylać miód prosto ze słoika.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1232
146
Polecamy
Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem?
Lecznicze właściwości i przepis
Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem? Lecznicze właściwości i przepis Dzień Dobry TVN
Przepis na switchel.
Naturalna moc energetyku
Przepis na switchel. Naturalna moc energetyku Dzień Dobry TVN
Miód wielokwiatowy:
właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Miód lipowy – smak, właściwości i zastosowanie
Miód lipowy – smak, właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie