Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

W przeprowadzonym teście pobrano próbki miodu - prosto ze słoika, z gorącej herbaty (gdzie dodany był do napoju zaraz po zaparzeniu) oraz z herbaty, gdzie miód dodano, gdy temperatura wody miała około 40 stopni. Jakie są rezultaty badania? Czy miód stracił swoje zdrowotne właściwości po zetknięciu z wrzątkiem? Przekonajcie się - odpowiedź w filmie.

Co właściwie zawiera miód?

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ogromne znaczenie w składzie miodu odgrywają obecne tam enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. 

Na co pomoże nam miód?

Miód przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstania bliznowców. Co ciekawe miód może leczyć wrzody na żołądku (miód manuka) i pozytywnie wpływać na działanie wątroby. Poza tym, ten wytwarzany przez pszczoły przysmak: obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe. Miód pobudza także do pracy mózg, dzięki zawartości glukozy.

Miód jest szczególnie często wykorzystywany w leczeniu przeziębień. Pomaga w kłopotach z bólem gardła, działa nasennie. Tylko, czy spożywamy go we właściwej formie? Eksperci są zdania, że powinno się miód spożywać bez dodawania go do herbaty!

Najlepiej posmarować kromkę chleba masłem, a na to wylać miód prosto ze słoika.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1229
145
Polecamy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy Dzień Dobry TVN
Czosnek na przeziębienie – jak stosować, aby cieszyć się pełnią jego właściwości?
Czosnek na przeziębienie – jak stosować, aby cieszyć się pełnią jego właściwości? Dzień Dobry TVN
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany