Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

W przeprowadzonym teście pobrano próbki miodu - prosto ze słoika, z gorącej herbaty (gdzie dodany był do napoju zaraz po zaparzeniu) oraz z herbaty, gdzie miód dodano, gdy temperatura wody miała około 40 stopni. Jakie są rezultaty badania? Czy miód stracił swoje zdrowotne właściwości po zetknięciu z wrzątkiem? Przekonajcie się - odpowiedź w filmie.

Co właściwie zawiera miód?

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ogromne znaczenie w składzie miodu odgrywają obecne tam enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. 

Na co pomoże nam miód?

Miód przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstania bliznowców. Co ciekawe miód może leczyć wrzody na żołądku (miód manuka) i pozytywnie wpływać na działanie wątroby. Poza tym, ten wytwarzany przez pszczoły przysmak: obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe. Miód pobudza także do pracy mózg, dzięki zawartości glukozy.

Miód jest szczególnie często wykorzystywany w leczeniu przeziębień. Pomaga w kłopotach z bólem gardła, działa nasennie. Tylko, czy spożywamy go we właściwej formie? Eksperci są zdania, że powinno się miód spożywać bez dodawania go do herbaty!

Najlepiej posmarować kromkę chleba masłem, a na to wylać miód prosto ze słoika.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1226
141
Polecamy
Właściwości babki płesznik – jak ją stosować? Babka płesznik - działanie, zastosowanie, skutki uboczne
Właściwości babki płesznik – jak ją stosować? Babka płesznik - działanie, zastosowanie, skutki uboczne Dzień Dobry TVN
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm?
Właściwości kawy orkiszowej. Jak ją parzyć i jak wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego