Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
menu
Polub nas na Facebooku

Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Zobacz film: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test. Źródło: 36,6

W przeprowadzonym teście pobrano próbki miodu - prosto ze słoika, z gorącej herbaty (gdzie dodany był do napoju zaraz po zaparzeniu) oraz z herbaty, gdzie miód dodano, gdy temperatura wody miała około 40 stopni. Jakie są rezultaty badania? Czy miód stracił swoje zdrowotne właściwości po zetknięciu z wrzątkiem? Przekonajcie się - odpowiedź w filmie.

Co właściwie zawiera miód?

Miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Ogromne znaczenie w składzie miodu odgrywają obecne tam enzymy pochodzące głównie z gruczołów ślinowych owadów. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. 

Na co pomoże nam miód?

Miód przyspiesza gojenie się ran i zmniejsza ryzyko powstania bliznowców. Co ciekawe miód może leczyć wrzody na żołądku (miód manuka) i pozytywnie wpływać na działanie wątroby. Poza tym, ten wytwarzany przez pszczoły przysmak: obniża ciśnienie tętnicze krwi, hamuje procesy miażdżycowe. Miód pobudza także do pracy mózg, dzięki zawartości glukozy.

Miód jest szczególnie często wykorzystywany w leczeniu przeziębień. Pomaga w kłopotach z bólem gardła, działa nasennie. Tylko, czy spożywamy go we właściwej formie? Eksperci są zdania, że powinno się miód spożywać bez dodawania go do herbaty!

Najlepiej posmarować kromkę chleba masłem, a na to wylać miód prosto ze słoika.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1231
146
Polecamy
Miód wielokwiatowy:
właściwości i zastosowanie
Miód wielokwiatowy: właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Sprawdzone przepisy na domowe syropy:
na odporność, wzmocnienie i kaszel
Sprawdzone przepisy na domowe syropy: na odporność, wzmocnienie i kaszel Dzień Dobry TVN
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać TVN zdrowie
Od pasieki do pracowni pszczelarskiej, czyli jak się robi miód 
Od pasieki do pracowni pszczelarskiej, czyli jak się robi miód  Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.