Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!

Pasieka

Fot: Viktorcvetkovic / gettyimages.com

Miód jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim bardzo zdrowy. Pomaga zwalczyć przeziębienie oraz wyregulować nadciśnienie. Co ciekawe, co raz więcej osób – także tych, które mieszkają w miastach – decyduje się założyć własne pasieki. Czy taki miód jest równie zdrowy, jak ten pochodzący z pasiek założonych na wsi? Odpowiedź poznacie w nowym sezonie programu 36,6°C!

Największą zaletą miodu jest przede wszystkim słodycz. Doskonale zastępuje cukier. Może być dodawany do herbaty czy do ciast. Ale o miodzie warto pamiętać, nie tylko ze względu na walory smakowe. Ten wytwarzany przez pszczoły przysmak jest przede wszystkim bardzo zdrowy i pomaga w leczeniu wielu schorzeń. Nic więc dziwnego, że coraz więcej osób, także z dużych miast, decyduje się założyć własne pasieki. Czy taki miód jest równie smaczny i zdrowy, jak ten pochodzący z pasiek założonych na wsi? Odpowiedź na to pytanie poznacie w najnowszym sezonie programu 36,6°C! Premierowy odcinek zostanie wyemitowany już 7 września!

Miód – dlaczego warto go jeść?

Większość z nas po miód sięga przede wszystkim jesienią lub zimą, aby uniknąć lub przyspieszyć leczenie infekcji. A szkoda, bo o miodzie warto pamiętać przez cały rok!

Zawarty w miodzie nadtlenek wodoru (czyli woda utleniona) nie tylko chroni przed infekcjami, ale także działa bakteriobójczo. Dzięki niskiej zawartości jonów sodu i chloru pomaga przy problemach z nerkami czy układem moczowym. Dodatkowo miód przyspiesza regenerację oraz oczyszcza organizm z toksyn.

Miód dostarcza także cennych witamin. Znajdziemy w nim przede wszystkim witaminy z grupy B – głównie B2 i B6 – oraz witaminy C, A, K i PP. Miód zawiera również trochę kwasu foliowego, żelaza, fosforu oraz wapnia.

Czy miód z pasieki w mieści jest lepszy od tego z pasieki założonej na wsi? Odpowiedź poznacie w najnowszym sezonie programu 36,6°C!

Zobacz także: Czy miód z miejskiej pasieki jest zdrowy? Źródło: 36,6

Który miód wybrać?

Rodzajów miodu jest bardzo dużo i każdy z nich ma inne działanie. Zdaniem specjalistów na przeziębienie najlepszy będzie miód lipowy. Ułatwia odkrztuszanie zalegającej w płucach wydzieliny. Dodatkowo pomaga obniżyć gorączkę.

Miód spadziowy działa przeciwzapalnie oraz moczopędnie. W jego skład wchodzi prolina, która obecna jest także w kolagenie. Tym samym miód spadziowy polecany jest przede wszystkim osobom, które mają problemy ze stawami.

Miód akacjowy doskonale regeneruje organizm, tym samym polecany jest szczególnie tym osobom, które czują się wyczerpane i zmęczone. Ten rodzaj miodu zawiera także sporo choliny, która ma korzystny wpływ na pracę wątroby i sprawia, że szybciej pozbywa się toksyn.

Miód gryczany zawiera najwięcej rutyny, która ułatwia przyswajanie witaminy C oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Miód gryczany polecany jest przede wszystkim w czasie przeziębienia, ponieważ skutecznie zwalcza infekcje górnych dróg oddechowych.

Dobry miód, czyli jaki?

Niektórzy producenci miodu dodają do niego syrop skrobiowy, który w prawdziwym miodzie nie występuje. Jeśli miód szybko i równomiernie się rozpuszcza możemy mieć pewność, że miód jest sztuczny. Prawdziwy i dobrej jakości miód ciężko opada na dno tworząc charakterystyczny stożek, a także ciężko i długo się rozpuszcza.

Więcej informacji o miodzie i jego korzystnym wpływie na zdrowie znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C. Nowy sezon startuje już w sobotę, 7 września, o godzinie 18.00! 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Niezwykły miód spadziowy – rodzaje, smak i właściwości 
Niezwykły miód spadziowy – rodzaje, smak i właściwości  TVN zdrowie
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać
Właściwości miodu gryczanego – na co pomaga, skład, jak spożywać TVN zdrowie
Sprawdzone przepisy na domowe syropy:
na odporność, wzmocnienie i kaszel
Sprawdzone przepisy na domowe syropy: na odporność, wzmocnienie i kaszel Dzień Dobry TVN
Jak wyleczyć przeziębienie domowymi sposobami?
Sprawdzone metody
Jak wyleczyć przeziębienie domowymi sposobami? Sprawdzone metody Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis