Polub nas na Facebooku
Czytasz: Koronawirus przenosi się przez jedzenie? Nowe zalecenia GIS
menu
Polub nas na Facebooku

Koronawirus przenosi się przez jedzenie? Nowe zalecenia GIS

Getty Images

Istnieje małe prawdopodobieństwo, że koronawirus przeniesie się poprzez jedzenie. GIS zaznacza, że choć SARS-CoV-2 do namnażania potrzebuje człowieka, należy stosować szczególne zasady higieny podczas produkcji żywności czy przygotowywania posiłków. O czym konkretnie trzeba pamiętać?

Jak przenosi się koronawirus? Poprzez drogę kropelkową. I choć Główny Inspektorat Sanitarny potwierdza, że zarażenie SARS-CoV-2 poprzez jedzenie jest mało prawdopodobne, dobrze jest i tak zachowywać pewne środki ostrożności. Kluczowe jest oczywiście higieniczne i odpowiednie przygotowanie posiłku.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Jakie środki ostrożności należy zachować przygotowując posiłek?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2 – podaje sanepid.

Przypomnijmy również, że koronawirusem można także zarazić się poprzez kontakt z powierzchnią, na której mogą znajdować się wydzieliny osoby chorej – np. po nakichaniu na nie. Aby więc mieć pewność, że podczas przygotowywania posiłku na naszych dłoniach nie znajduje się SARS-coV-2, należy wcześniej dokładnie umyć ręce. A także zdezynfekować blat czy stół, zanim wyłoży się na nie produkty spożywcze. Warto również pamiętać o odpowiednim czyszczeniu naczyń oraz sztućców. 

To priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach – wyjaśnił sanepid.

Oczywiście w miejscach, gdzie żywność w sklepie znajduje się luzem, nie powinno dotykać się jej bez użycia rękawiczek. Nie należy również dotykać produktów, które są gotowe do spożycia bez obróbki termicznej lub bez mycia (np. pieczywo). Najlepiej kupić tę bułkę czy babeczkę, którą już się chwyciło do ręki.

Przeczytaj też: Jak bezpiecznie robić zakupy w czasie pandemii?

Czy w czasie pandemii można bezpiecznie jeść na ulicy?

Sanepid sugeruje, że danie kupione na ulicy czy też w restauracji na wynos, najlepiej przynieść najpierw do domu, a dopiero potem skosztować. Oczywiście uprzednio myjąc ręce. A co z produktami w opakowaniach? Po przyniesieniu ich do mieszkania, należy przełożyć jedzenie do swoich pojemników. Sanepid informuje również, że nie zaleca się przechowywania resztek. A jeśli jest to niemożliwe, napoczęte jedzenie w lodówce nie powinno stać dłużej niż dobę (należy odkroić kawałek dania, położyć na czysty talerz i schować). Natomiast jeśli rozpoczęliśmy już konsumpcję danej potrawy, nie powinna ona już z powrotem trafić na półkę w lodówce. GIS zaznaczył także, że jedzenie przed przechowaniem powinno się podgrzać do temperatury minimum 70 stopni.

Przeczytaj też: Środek do spryskiwania, który wytwarza antywirusową powłokę ochronną

Zobacz film: Jak robić zakupy w czasie pandemii? Lekarz radzi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
6
Polecamy
Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać?
Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać? TVN zdrowie
GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika
GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika TVN zdrowie
Zakupy w dobie koronawirusa.
Jak robić je bezpiecznie?
Zakupy w dobie koronawirusa. Jak robić je bezpiecznie? Dzień Dobry TVN
Jak oszczędzać na jedzeniu?
Podstawowe zasady i porady
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów