Polub nas na Facebooku
Czytasz: Koronawirus przenosi się przez jedzenie? Nowe zalecenia GIS
menu
Polub nas na Facebooku

Koronawirus przenosi się przez jedzenie? Nowe zalecenia GIS

Getty Images

Istnieje małe prawdopodobieństwo, że koronawirus przeniesie się poprzez jedzenie. GIS zaznacza, że choć SARS-CoV-2 do namnażania potrzebuje człowieka, należy stosować szczególne zasady higieny podczas produkcji żywności czy przygotowywania posiłków. O czym konkretnie trzeba pamiętać?

Jak przenosi się koronawirus? Poprzez drogę kropelkową. I choć Główny Inspektorat Sanitarny potwierdza, że zarażenie SARS-CoV-2 poprzez jedzenie jest mało prawdopodobne, dobrze jest i tak zachowywać pewne środki ostrożności. Kluczowe jest oczywiście higieniczne i odpowiednie przygotowanie posiłku.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

Jakie środki ostrożności należy zachować przygotowując posiłek?

Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st. C przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2 – podaje sanepid.

Przypomnijmy również, że koronawirusem można także zarazić się poprzez kontakt z powierzchnią, na której mogą znajdować się wydzieliny osoby chorej – np. po nakichaniu na nie. Aby więc mieć pewność, że podczas przygotowywania posiłku na naszych dłoniach nie znajduje się SARS-coV-2, należy wcześniej dokładnie umyć ręce. A także zdezynfekować blat czy stół, zanim wyłoży się na nie produkty spożywcze. Warto również pamiętać o odpowiednim czyszczeniu naczyń oraz sztućców. 

To priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach – wyjaśnił sanepid.

Oczywiście w miejscach, gdzie żywność w sklepie znajduje się luzem, nie powinno dotykać się jej bez użycia rękawiczek. Nie należy również dotykać produktów, które są gotowe do spożycia bez obróbki termicznej lub bez mycia (np. pieczywo). Najlepiej kupić tę bułkę czy babeczkę, którą już się chwyciło do ręki.

Przeczytaj też: Jak bezpiecznie robić zakupy w czasie pandemii?

Czy w czasie pandemii można bezpiecznie jeść na ulicy?

Sanepid sugeruje, że danie kupione na ulicy czy też w restauracji na wynos, najlepiej przynieść najpierw do domu, a dopiero potem skosztować. Oczywiście uprzednio myjąc ręce. A co z produktami w opakowaniach? Po przyniesieniu ich do mieszkania, należy przełożyć jedzenie do swoich pojemników. Sanepid informuje również, że nie zaleca się przechowywania resztek. A jeśli jest to niemożliwe, napoczęte jedzenie w lodówce nie powinno stać dłużej niż dobę (należy odkroić kawałek dania, położyć na czysty talerz i schować). Natomiast jeśli rozpoczęliśmy już konsumpcję danej potrawy, nie powinna ona już z powrotem trafić na półkę w lodówce. GIS zaznaczył także, że jedzenie przed przechowaniem powinno się podgrzać do temperatury minimum 70 stopni.

Przeczytaj też: Środek do spryskiwania, który wytwarza antywirusową powłokę ochronną

Zobacz film: Jak robić zakupy w czasie pandemii? Lekarz radzi

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
85
6
Polecamy
GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika
GIS radzi, by pieczywo kupowane luzem, przed spożyciem włożyć do piekarnika TVN zdrowie
Zakupy w dobie koronawirusa.
Jak robić je bezpiecznie?
Zakupy w dobie koronawirusa. Jak robić je bezpiecznie? Dzień Dobry TVN
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników
Przechowywanie żywności - metody i rodzaje pojemników Dzień Dobry TVN
Dekalog postępowania w czasie pandemii.
O czym trzeba pamiętać?
Dekalog postępowania w czasie pandemii. O czym trzeba pamiętać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Ból uda z przodu, z tyłu lub z boku – jak wygląda? Jakie są jego przyczyny?
Czy guz na głowie jest niebezpieczny? Metody pozbycia się guza na głowie
Czy guz na głowie jest niebezpieczny? Metody pozbycia się guza na głowie
Ile można żyć bez tlenu, wody czy jedzenia?
Ile można żyć bez tlenu, wody czy jedzenia?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Moczenie nóg i kąpiel w sodzie oczyszczonej – w jakich sytuacjach pomaga?
Moczenie nóg i kąpiel w sodzie oczyszczonej – w jakich sytuacjach pomaga?