Czytasz: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test

Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test

Zobacz film: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test. Źródło: 36,6

Nie wyobrażasz sobie poranku bez kawy? Zdarza ci się przyrządzać sobie aromatyczny napój na drogę do pracy? Sprawdź, czy połączenie kawy i styropianowego kubka może być szkodliwe dla organizmu.

Co to jest styren?

Styren jest organicznym związkiem chemicznym, wykorzystywanym w przemyśle tworzyw sztucznych. W warunkach normalnych jest lekko żółtawą cieczą o nieprzyjemnym zapachu. Po przedostaniu się do organizmu człowieka działa przede wszystkim depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy i obwodowy. Może doprowadzić także do rozwoju wielu chorób, w tym marskości wątroby, cukrzycę, nadciśnienie. Po spożyciu, związek ten wywołuje ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty i ogólne objawy zatrucia drogą pokarmową.

Styren a kawa

Z przeprowadzonych w przeprowadzonych testów wynika jasno, że w styropianowym kubku znajduje się styren! Jego stężenie nie jest toksyczne dla organizmu w małej ilości, ale lepiej go unikać! Zobaczcie, ile styrenu znajduje się w kawie pitej z jednorazowego kubka. I najważniejsze - ile kaw można wypić, żeby się nie zatruć?

Właściwości zdrowotne kawy

Zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco na umysł, przyspieszając procesy myślowe i ułatwiając koncentrację. Kofeina z układu pokarmowego zaczyna się wchłaniać po upływie 15 minut od wypicia kawy, a największe stężenie osiąga po około 3 godzinach.

Ziarna kawy zawierają antyoksydanty, sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, błonnik, białka, kwasy tłuszczowe oraz kwasy organiczne. Badania wykazały, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.

To Cię zainteresuje

Czy polskie prawo pozwala na przeszczep macicy? Jak rozpoznać wczesne objawy zawału serca? Zakwaszenie organizmu a kwasica. Kiedy dochodzi do zaburzenia kwasowo-zasadowej równowagi organizmu

Zawarte w kawie antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Kawa może zatem chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. 

Kawa wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Zobacz jak zbudowana jest wątroba 
Jak dbać o kręgosłup?
Amputacja piersi jako profilaktyka raka piersi
Jak dobrać obuwie dla dziecka?
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja