Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test

Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Czy kawa w styropianowym kubku jest zdrowa - test. Źródło: 36,6

Nie wyobrażasz sobie poranku bez kawy? Zdarza ci się przyrządzać sobie aromatyczny napój na drogę do pracy? Sprawdź, czy połączenie kawy i styropianowego kubka może być szkodliwe dla organizmu.

Co to jest styren?

Styren jest organicznym związkiem chemicznym, wykorzystywanym w przemyśle tworzyw sztucznych. W warunkach normalnych jest lekko żółtawą cieczą o nieprzyjemnym zapachu. Po przedostaniu się do organizmu człowieka działa przede wszystkim depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy i obwodowy. Może doprowadzić także do rozwoju wielu chorób, w tym marskości wątroby, cukrzycę, nadciśnienie. Po spożyciu, związek ten wywołuje ból gardła, ból brzucha, nudności, wymioty i ogólne objawy zatrucia drogą pokarmową.

Styren a kawa

Z przeprowadzonych w przeprowadzonych testów wynika jasno, że w styropianowym kubku znajduje się styren! Jego stężenie nie jest toksyczne dla organizmu w małej ilości, ale lepiej go unikać! Zobaczcie, ile styrenu znajduje się w kawie pitej z jednorazowego kubka. I najważniejsze - ile kaw można wypić, żeby się nie zatruć?

Zobacz także: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test

Właściwości zdrowotne kawy

Zawarta w kawie kofeina działa pobudzająco na umysł, przyspieszając procesy myślowe i ułatwiając koncentrację. Kofeina z układu pokarmowego zaczyna się wchłaniać po upływie 15 minut od wypicia kawy, a największe stężenie osiąga po około 3 godzinach.

Ziarna kawy zawierają antyoksydanty, sole wiążące cenne pierwiastki (m.in. wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B, błonnik, białka, kwasy tłuszczowe oraz kwasy organiczne. Badania wykazały, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.

Zawarte w kawie antyoksydanty neutralizują wolne rodniki i usprawniają oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn oraz usprawniają mechanizmy obronne organizmu. Kawa może zatem chronić przed rozwojem niektórych nowotworów. 

Zobacz także: Kto nie powinien pić kawy?

Kawa wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Więcej na temat
Budowa mózgu człowieka, charakterystyka pracy poszczególnych płatów
Co to jest kręgozmyk zwyrodnieniowy? 
Kim jest psychoonkolog?
Kiedy do ortopedy, a kiedy do fizjoterapeuty?
Komentarze (0)
Nie przegap
Badanie słuchu: na czym polega, kiedy je wykonać i gdzie? Reklama
Zimowa apteczka na ferie 
Kontuzje na stoku narciarskim – pierwsza pomoc
Jak bezpiecznie spędzić ferie zimowe?
Kawa kuloodporna, czyli innowacyjny, silnie pobudzający napój. Jakie ma właściwości i jak ją przygotować?
Czy martwy ząb może boleć? Jak rozpoznać objawy martwicy zęba?