Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy dobrze jest jeść pieczywo na śniadanie? Ania Lewandowska rozwiewa wszelkie wątpliwości
menu
Polub nas na Facebooku

Czy dobrze jest jeść pieczywo na śniadanie? Ania Lewandowska rozwiewa wszelkie wątpliwości

Instagram @anialewandowskahpba

Czy pieczywo to dobra opcja jako śniadanie? To pytanie od dawna poruszane jest nie tylko przez dietetyków, ale też i przeciętnych Kowalskich. W końcu każdy z nas chce chwalić się zgrabną sylwetką, a jak wiadomo istnieją pewne wątpliwości, czy klasyczne kanapki nie zwiększą nam przy okazji obwodu talii. Czy to przekonanie ma coś wspólnego z prawdą? Poniekąd, zresztą wszelkie wątpliwości w tym temacie rozwiała ostatnio na swoim blogu Ania Lewandowska.

Pieczywo – jeść czy nie jeść? Od takich słów zaczyna się ów post. A jak brzmi w końcu odpowiedź na to pytanie? Otóż, okazuje się, że… jeść! Oczywiście, jeśli dotąd chętniej sięgałaś po owsianki, nie musisz zmieniać swoich przyzwyczajeń. Forma śniadania zależy od naszych preferencji – najważniejsze według Ani jest jednak, by w ogóle je zjeść i zrobić to z przyjemnością.

No dobrze, a skoro kanapki otrzymują zielone światło, to z jakiego pieczywa najlepiej je stworzyć? Z pewnością nie takiego, które zawiera w sobie pszenną mąkę. Zdecydowanie trafniejszym i zdrowszym wyborem będą chleby czy bułki, wyrobione z mąki żytniej. Ciekawą i modną opcją są oczywiście również mąki bezglutenowe. Zanim jednak kupisz pieczywo, rada od Ani – sprawdzaj składy. Im krótsze opisy, tym lepsze. A dlaczego jasne pieczywo nie jest strzałem w dietetyczną dziesiątkę? Produkcja nadprogramowych kilogramów to jedno, tylko chwilowe zaspokojenie głodu to drugie.

Warto jeszcze dodać, że dietetyczka sugeruje samodzielne pieczenie chleba. A wszystko po to, by nie mieć wątpliwości, co dokładnie jemy. Myślisz, że potrzeba na to wiele czasu? Być może, choć Ania podsuwa tutaj pewne rozwiązanie. Jakie? Zrobienie bochenków na zapas – tych których w danej chwili nie potrzebujesz, możesz spokojnie zamrozić.

A ty w której grupie jesteś? Owsianka czy kanapka?

Zobacz film: Przygotuj drugie śniadanie razem z dzieckiem

Źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
11
Polecamy
Podrabiany ciemny chleb - to możliwe.
Jak wybrać zdrowie pieczywo?
Podrabiany ciemny chleb - to możliwe. Jak wybrać zdrowie pieczywo? TVN zdrowie
Eksperyment:
Który chleb jest najlepszy?
Eksperyment: Który chleb jest najlepszy? TVN zdrowie
Red Lipstick Monster wyda kulinarnego e-booka:
"Podzielę się z Wami, jak rozbudzić w sobie ciałopozytywność"
Red Lipstick Monster wyda kulinarnego e-booka: "Podzielę się z Wami, jak rozbudzić w sobie ciałopozytywność" Dzień Dobry TVN
Ania Starmach nauczyła się przyjmować komplementy:
"Choć to nie było takie łatwe"
Ania Starmach nauczyła się przyjmować komplementy: "Choć to nie było takie łatwe" Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty