Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?

Ewa Drzyzga i dr Krystyna Pogoń

Fot: kadr z programu 36,6

Mięso uznawane jest za doskonałe źródło białka. Czerwone zawiera sporo żelaza, które polecane jest osobom, które chorują na anemię. Czy faktycznie tak jest? Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne dla zdrowia?

Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana. Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do tego, aby lwią część naszych posiłków stanowiły warzywa to wprowadzenie tych zasad w życie nie jest łatwe. Wiele osób lubi mięso i nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Niestety jego nadmiar w codziennej diecie – zwłaszcza czerwonego – może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy mięso jest rakotwórcze?

O takich „właściwościach” mięsa mówi się coraz częściej. Światowa Organizacja Zdrowia powołuje się na badania, które jednoznacznie pokazują, że czerwone mięso jest równie niebezpieczne, jak papierosy i alkohol. Tym samym może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nadmiar czerwonego mięsa w diecie najczęściej łączony jest z rozwojem raka jelita grubego. Jego nadmiar w diecie podnosi to ryzyko aż o 17 proc. A co z anemią? Czy faktycznie pomaga wyregulować poziom żelaza? Zdaniem dr Krystyny Pogoń to właśnie to żelazo, które ma rozwiązać problem niedokrwistości przyczynia się do rozwoju nowotworów.

Równie groźne może być mięso wysoko przetworzone. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w dymie wędzarniczym obecne są te same szkodliwe pyły co w smogu! Czy to oznacza, że mięso powinno zupełnie zniknąć z naszych stołów? Dowiecie się tego z filmu: 

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Jakie mięso wybrać?

Mięso mięsu nierówne. O ile to czerwone może się przyczynić do rozwoju poważnych problemów ze zdrowiem, to nie trzeba z niego zupełnie rezygnować. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie drób, czyli mięso z kurczaka lub z indyka. Ten rodzaj mięsa, nazywany przez wielu białym, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dla nas bardzo cenne. Dlaczego? Z kilku powodów. Kwasy te wspomagają pracę serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają koncentrację i zapamiętywanie. Dlaczego jeszcze zastąpić czerwone mięso białym? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Kurczak czy karkówka? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Dobre mięso, czyli jakie?

Kluczowe jest rozsądne robienie zakupów i czytanie etykiet. Warto mieć na uwadze, że można wyprodukować zdrową wędlinę bez dodatków sztucznych aromatów i konserwantów, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Niektórzy producenci do konserwacji swoich wyrobów używają zupełnie naturalnych substancji. Czego można użyć? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy można kupić szynkę, którą zrobiono bez konserwantów? Źródło: 36,6

Siła czerwonego mięsa tkwi przede wszystkim w tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Są jednak sposoby, aby oszukać nasze kubki smakowe. Zobaczcie film, w którym dowiecie się czy potrafimy rozpoznać rodzaje mięsa:

Zobacz film: Ewa Drzyzga przeprowadza eksperyment: z jakiego mięsa szef kuchni przygotował potrawy? Źródło:36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
2
Polecamy
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa?
Czy dieta dopasowana do grupy krwi jest skuteczna i zdrowa? Dzień Dobry TVN
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje? TVN zdrowie
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego