Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Czy czerwone mięso jest bezpieczne dla zdrowia? Do czego może doprowadzić jego nadmiar w codziennej diecie?

Ewa Drzyzga i dr Krystyna Pogoń

Fot: kadr z programu 36,6

Mięso uznawane jest za doskonałe źródło białka. Czerwone zawiera sporo żelaza, które polecane jest osobom, które chorują na anemię. Czy faktycznie tak jest? Czy jedzenie mięsa jest bezpieczne dla zdrowia?

Zdrowa dieta powinna być przede wszystkim zróżnicowana. Mimo że specjaliści od żywienia zachęcają do tego, aby lwią część naszych posiłków stanowiły warzywa to wprowadzenie tych zasad w życie nie jest łatwe. Wiele osób lubi mięso i nie wyobraża sobie bez niego posiłku. Niestety jego nadmiar w codziennej diecie – zwłaszcza czerwonego – może doprowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem.

Czy mięso jest rakotwórcze?

O takich „właściwościach” mięsa mówi się coraz częściej. Światowa Organizacja Zdrowia powołuje się na badania, które jednoznacznie pokazują, że czerwone mięso jest równie niebezpieczne, jak papierosy i alkohol. Tym samym może przyczynić się do rozwoju nowotworów. Nadmiar czerwonego mięsa w diecie najczęściej łączony jest z rozwojem raka jelita grubego. Jego nadmiar w diecie podnosi to ryzyko aż o 17 proc. A co z anemią? Czy faktycznie pomaga wyregulować poziom żelaza? Zdaniem dr Krystyny Pogoń to właśnie to żelazo, które ma rozwiązać problem niedokrwistości przyczynia się do rozwoju nowotworów.

Równie groźne może być mięso wysoko przetworzone. Mało kto zdaje sobie sprawę, że w dymie wędzarniczym obecne są te same szkodliwe pyły co w smogu! Czy to oznacza, że mięso powinno zupełnie zniknąć z naszych stołów? Dowiecie się tego z filmu: 

Zobacz film: Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Jakie mięso wybrać?

Mięso mięsu nierówne. O ile to czerwone może się przyczynić do rozwoju poważnych problemów ze zdrowiem, to nie trzeba z niego zupełnie rezygnować. Znacznie lepszym rozwiązaniem będzie drób, czyli mięso z kurczaka lub z indyka. Ten rodzaj mięsa, nazywany przez wielu białym, zawiera więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są dla nas bardzo cenne. Dlaczego? Z kilku powodów. Kwasy te wspomagają pracę serce, obniżają poziom „złego” cholesterolu, poprawiają koncentrację i zapamiętywanie. Dlaczego jeszcze zastąpić czerwone mięso białym? Odpowiedź znajdziecie w filmie:

Zobacz film: Kurczak czy karkówka? Które mięso wybrać? Źródło: 36,6

Dobre mięso, czyli jakie?

Kluczowe jest rozsądne robienie zakupów i czytanie etykiet. Warto mieć na uwadze, że można wyprodukować zdrową wędlinę bez dodatków sztucznych aromatów i konserwantów, które są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Niektórzy producenci do konserwacji swoich wyrobów używają zupełnie naturalnych substancji. Czego można użyć? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Czy można kupić szynkę, którą zrobiono bez konserwantów? Źródło: 36,6

Siła czerwonego mięsa tkwi przede wszystkim w tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Są jednak sposoby, aby oszukać nasze kubki smakowe. Zobaczcie film, w którym dowiecie się czy potrafimy rozpoznać rodzaje mięsa:

Zobacz film: Ewa Drzyzga przeprowadza eksperyment: z jakiego mięsa szef kuchni przygotował potrawy? Źródło:36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
2
Polecamy
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia.
Jak bardzo mięso nam szkodzi?
Mięso to najlepsze źródło białka, ale może być też niebezpieczne dla zdrowia. Jak bardzo mięso nam szkodzi? TVN zdrowie
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa?
Co tak naprawdę się w nim znajduje?
Czy pasztet jest zdrowszą alternatywą dla mięsa? Co tak naprawdę się w nim znajduje? TVN zdrowie
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe?
Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis