Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czosnek a ciąża – czy nie jest szkodliwy dla przyszłych mam?

Czosnek a ciąża – czy nie jest szkodliwy dla przyszłych mam?

kobieta w ciąży

Fot: PeopleImages / gettyimages.com

Czosnek w ciąży w dozwolonych, umiarkowanych ilościach nie stwarza żadnego niebezpieczeństwa dla przyszłej matki i rozwijającego się płodu. Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży jest szczególnie zalecane na początku infekcji. Działa rozgrzewająco,przeciwgorączkowo, bakteriobójczo i antywirusowo.

Czosnek określany jest nierzadko jako naturalny antybiotyk. W swoim składzie zawiera liczne substancje o prozdrowotnych właściwościach, które m.in. wspomagają zwalczanie infekcji i regulują procesy trawienne. Jedzenie czosnku w ciąży wywołuje niemałe kontrowersje, jednak według lekarzy nie jest przeciwwskazane.

Czosnek w ciąży – jeść czy nie jeść?

Wiele przyszłych mam zastanawia się, czy można jeść czosnek w ciąży. Według lekarzy nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Warunek jest jeden – wszystko z umiarem. Przyszła mama nie powinna go jeść w ilościach większych, niż przed zajściem w ciążę. Dozwoloną i bezpieczną dawką są 2-4 świeże ząbki czosnku dziennie.

Obawy związane z jedzeniem czosnku w ciąży są związane z tym, że produkt ten w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego. Wskazane jest zrezygnowanie ze spożywania dużych ilości czosnku szczególnie w ostatnich miesiącach ciąży, by uniknąć ryzyka krwotoków i powikłań w trakcie porodu. Stosując się do zasady nieprzekraczania dozwolonej ilości, czosnek w ciąży jest w zupełności bezpieczny i zalecany jako skuteczne, naturalne lekarstwo w walce z przeziębieniem i dolegliwościami trawiennymi.

Zobacz nasz film i przekonaj się czy czosnek naprawdę leczy

Zobacz film: Lecznicze właściwości czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czosnek w ciąży na przeziębienie i infekcje układu oddechowego

Czosnek wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości flawonoidów, witamin (z grupy B, beta karotenu), soli mineralnych (np. potas, magnez, wapń) oraz olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę. Ten ostatni związek odpowiada za charakterystyczny, ostry zapach czosnku, a także za jego właściwości antybiotyczne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Za najzdrowszy uznaje się czosnek surowy.

Wykorzystywany jest on w pomocniczym leczeniu przeziębień, infekcji układu oddechowego oraz grypy. Działa rozgrzewająco, obniża gorączkę, ułatwia odkrztuszanie oraz udrażnia drogi oddechowe. Ponadto, regularne jedzenie czosnku w ciąży przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych – reguluje pracę jelit przeciwdziałając uciążliwym wzdęciom i zaparciom, co często dotyka kobiety ciężarne. Codziennie przyjmowanie czosnku przez przyszłe mamy prowadzi do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu chroniąc przez zachorowaniami. Pozytywnym skutkiem jedzenia czosnku w ciąży jest również regulowanie ciśnienia krwi, co zapobiega jego niepożądanych wzrostom lub spadkom, oraz obniżanie poziomu cholesterolu. Czosnek usprawnia także krążenie i łagodzi stres, który w nadmiarze może być szkodliwy dla prawidłowego przebiegu ciąży. Temu niewielkiemu, a zarazem niezwykłemu warzywu przypisuje się również działanie przeciwutleniające (antyoksydacyjne), dzięki czemu opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz działa przeciwnowotworowo (m.in. zmniejsza ryzyko raka żołądka, jelita grubego i okrężnicy).

Mleko z czosnkiem w ciąży – jak zrobić?

Mleko z czosnkiem w ciąży jest zalecaną, prozdrowotną miksturą w okresie przeziębienia oraz infekcji górnych dróg oddechowych. Ten rozgrzewający napój warto dosłodzić miodem – wówczas ma lepszy smak i wykazuje pozytywniejszy wpływ na zdrowie. Mleko z miodem i czosnkiem w ciąży są doskonałym, domowym lekarstwem na ból gardła i kaszel. Składniki zawarte w tej leczniczej miksturze działają:

  • przeciwbólowo,
  • przeciwgorączkowo,
  • przeciwzapalnie,
  • przeciwwirusowo,
  • bakteriobójczo,
  • uodparniająco.

Przy przygotowywaniu mleka z miodem i czosnkiem należy pamiętać o tym, że temperatura mleka nie może być wyższa niż 40 stopni Celsjusza. Zbyt wysoka przyczynia się do utraty dobroczynnych właściwości miodu i czosnku. Sposób przyrządzenia tego korzystnego dla zdrowia trunku jest bardzo prosty. Szklankę mleka podgrzewa się w rondelku. Następnie do mleka dodaje się łyżkę miodu oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Miksturę należy spożywać powoli, najlepiej dwa razy w ciągu dnia – rano i wieczorem. Opcjonalnie do mleka z miodem i czosnkiem można dodać łyżkę masła. Związki w nim obecne zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nawilżają błony śluzowe gardła skutkując łagodzeniem bólu i ułatwieniem przełykania.

Jakie są przeciwwskazania do jedzenie czosnku?

Przeciwwskazaniami do jedzenia czosnku, zarówno przez kobiety ciężarne, jak też przez inne osoby są: zaburzenia krzepliwości krwi, niskie ciśnienie oraz z problemy żołądkowe i wątrobowe. U osób z wrażliwym żołądkiem czosnek może powodować dyskomfort i nasilać zgagę. Ponadto istnieje ryzyko interakcji czosnku z lekami przeciwzakrzepowymi.

Przyjmując tego rodzaju preparaty, należy skonsultować się z lekarzem w celu uzyskania informacji, czy jedzenie czosnku jest dozwolone i bezpieczne. Karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do spożywania czosnku. Prawdą jest jednak, że związki zawarte w warzywie, a tym samym jego charakterystyczny smak mogą powodować zmianę smaku mleka kobiecego. Zdarza się wówczas, że dziecko niechętnie ssie pierś, bądź odwrotnie – smak czosnku w mleku karmiącej może pobudzać odruch ssania.

W jakich sytuacjach warto sięgnąć po czosnek? Dowiesz się tego z naszego filmu 

Zobacz film: Prozdrowotna moc czosnku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Polecamy
Zaparcia w ciąży - czy to normalne? Czy interwencja lekarza jest niezbędna? Domowe sposoby na zaparcia w ciąży
Zaparcia w ciąży - czy to normalne? Czy interwencja lekarza jest niezbędna? Domowe sposoby na zaparcia w ciąży Dzień Dobry TVN
Witaminy w ciąży - jakie witaminy w ciąży, jak suplementować?
Witaminy w ciąży - jakie witaminy w ciąży, jak suplementować? Dzień Dobry TVN
Czosnek – naturalne lekarstwo na przeziębienie
Czosnek – naturalne lekarstwo na przeziębienie TVN zdrowie
Czosnek w diecie kobiet karmiących piersią - czy można go jeść? Właściwości i działanie czosnku
Czosnek w diecie kobiet karmiących piersią - czy można go jeść? Właściwości i działanie czosnku TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?