Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czerwony ryż i jego właściwości. Czy fermentowany czerwony ryż jest zdrowszy?
menu
Polub nas na Facebooku

Czerwony ryż i jego właściwości. Czy fermentowany czerwony ryż jest zdrowszy?

czerwony ryż

Fot.: EBlokhina / Getty Images

Czerwony ryż jest jedną z mniej znanych odmian w Polskiej kuchni. Jest droższy, trzeba go dłużej gotować i jest odrobinę twardszy niż powszechnie używane białe ziarna. Zawiera jednak duże bogactwo wartości odżywczych.

Fermentowany czerwony ryż jest też podstawową do produkowania suplementów diety, które mają obniżać poziom cholesterolu we krwi dzięki dostarczaniu organizmowi monakoliny K.

Co to jest czerwony ryż?

Czerwony ryż obejmuje kilka odmian tej rośliny, które charakteryzują się nasionami o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Pochodzą one głównie z obszarów południowej Afryki i Madagaskaru.

Czerwony ryż zawiera większe ilości składników odżywczych i błonnika niż białe gatunki tej rośliny. Jest też o wiele mniej kaloryczny – 100 g ziaren po ugotowania dostarcza 107 kcal. Jest doskonałym źródłem węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.

Czerwony ryż – właściwości i działanie

Czerwony ryż zawiera dużo antyoksydantów, dzięki czemu jego częste spożywanie zmniejsza stres oksydacyjny w komórkach, zapobiega rozwojowi nowotworów, hamuje procesy starzenia i wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego.

Czerwony ryż zawiera bardzo duże ilości witaminy B6 – jedna porcja zaspokaja 23% dziennego zapotrzebowania na tę substancję, która jest potrzebna do zachowania odpowiedniego poziomu serotoniny oraz właściwej liczby czerwonych krwinek i produkcji DNA.

Już w latach 70. ubiegłego wieku potwierdzono, że czerwony ryż obniża poziom cholesterolu, co jest związane z obecnością antocyjanów i monakoliny K. Na stan zdrowia układu krwionośnego wpływa również fakt, że zmniejsza on ilość płytki miażdżycowej oraz zawartość antocyjanów.

Czerwony ryż wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego dzięki wysokiej zawartości błonnika – reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach.

Czerwony ryż zapobiega rozwojowi osteoporozy, dostarczając człowiekowi dużą ilość minerałów (między innymi magnez). Spowalnia też choroby degeneracyjne stawów i zmniejsza ból w ich przebiegu.

Czerwony ryż zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę i wystąpienia otyłości. Jest to związane z jego niskim indeksem glikemicznym i dużą ilością błonnika.

Fermentowany czerwony ryż

Fermentowany czerwony ryż jest dostępny w postaci suplementów zdrowia, polecanych w celu:

  • unormowania poziomu cholesterolu we krwi,
  • przyspieszenia metabolizmu,
  • redukcji uczucia zmęczenia,
  • wspierania pracy serca,
  • wspierania układu immunologicznego.

Swoje właściwości zawdzięcza on monakolinie K, substancji działającej podobnie do statyn.

Co wybrać do obiadu? Jakie dodatki są najzdrowsze? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Jak gotować czerwony ryż?

Czerwony ryż gotuje się w sposób podobny do białego, ale 2–3 razy dłużej. Aby skrócić ten proces, najlepiej wcześniej przez 2–3 godziny namaczać ziarna. Sprawi to także, że wartościowe składniki będą łatwiej przyswajalne dla człowieka. Odpowiedni stosunek wody do tego gatunku ryżu wynosi 400 ml na 100 g ziaren.

Czerwony ryż – najlepsze przepisy

Czerwony ryż może być z powodzeniem wykorzystywany w taki sposób jak inne odmiany tej rośliny, a więc jako dodatek do dań mięsnych czy curry, ale również może stanowić podstawę dań.

Najlepsze przepisy z użyciem czerwonego ryżu to:

  • sałatka z czerwonego ryżu z fetą, rukolą, cebulą dymką i sosem winegret;
  • sałatka z czerwonego ryżu z suszonymi pomidorami, kaparami, orzeszkami pinii i serem (roquefort lub gorgonzolą);
  • czerwony ryż smażony z warzywami (na przykład cebulą, papryką, cukinią, fasolką szparagową lub dynią);
  • czerwony ryż po japońsku – z dodatkiem fasoli adzuki i czarnego sezamu.

Czerwony ryż a inne odmiany

W porównaniu z białymi odmianami tej rośliny czerwony ryż jest o wiele zdrowszy. Zawiera mniej kalorii i ma niższy indeks glikemiczny, a dostarcza o wiele więcej wartościowych składników. Jego zalety zdrowotne zbliżone są do ryżu czarnego.

Czerwony ryż polecany jest szczególnie osobom, które pragną obniżyć swoją masę ciała lub poziom cholesterolu. Może także pomóc tym, którzy znajdują się w grupie ryzyka zachorowania na choroby układu krwionośnego lub cukrzycę.

Czerwony ryż jest droższy i kosztuje około 10–12 zł za opakowanie w wielkości 400–500 g. Jego minusem jest też konieczność dłuższego gotowania. Wysokie zalety zdrowotne wynagradzają to jednak z nawiązką.

Bibliografia:

1. Health benefits of Red Rice

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
282
4
Polecamy
Czarny ryż ‒ właściwości, wartości odżywcze i gotowanie
Czarny ryż ‒ właściwości, wartości odżywcze i gotowanie Dzień Dobry TVN
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować?
Zastosowanie komosy ryżowej w kuchni – dlaczego warto ją gotować? Dzień Dobry TVN
Czarny ryż – jego cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Czarny ryż – jego cenne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze TVN zdrowie
Fasola mung – wartości odżywcze i właściwości. Jak ją przygotować?
Fasola mung – wartości odżywcze i właściwości. Jak ją przygotować? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie