Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?

Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Lekarz, który bada gardło pacjentki

Fot: Malkovstock / gettyimages.com

Krosty w gardle mogą mieć różne przyczyny. Mogą mieć etiologię wirusową, jak również bakteryjną. Białe krosty w gardle są często powikłaniem paciorkowcowego zapalenia gardła. Czerwone krostki też towarzyszą infekcjom, jednak wynikają z powiększenia grudek chłonnych, czyli skupisk tkanki limfatycznej.

Ściany gardła i migdałków pokryte są gładką błoną śluzową. Zdarza się jednak, że na skutek infekcji wirusowych błona śluzowa ulega przebudowie. Sprzyja temu również zła higiena jamy ustnej. Kiedy błona śluzowa gardła i migdałków przestaje być gładka, stanowi miejsce gromadzenia się patogenów, będących źródłem zakażeń jamy ustnej, próchnicy i innych schorzeń.

Zobacz film: Jak pozbyć się bólu gardła? Źródło: Wiem co kupuję.

Czerwone krostki w gardle

Najczęściej czerwone krostki w gardle to po prostu powiększone grudki chłonne. Mogą towarzyszyć infekcjom wirusowym bądź bakteryjnym. Grudki chłonne to bardzo drobny, właściwie niedostrzegalny gołym okiem, element układu limfatycznego, czyli odpornościowego. Powiększenie grudek w czasie infekcji może powodować, że wyglądają jak czerwone krostki. Błona śluzowa dodatkowo jest przekrwiona i obrzęknięta. Grudki nie wymagają leczenia, znikają samoistnie po ustąpieniu infekcji.

Białe krosty w gardle

Białe krosty w gardle powstają na skutek połączenia wydzieliny dróg oddechowych z grzybami i bakteriami. Do powstawania białych krost w gardle przyczyniają się nawracające infekcje zatok, ponieważ spływająca po tylnej ścianie gardła wydzielina stanowi doskonałą pożywkę dla bakterii. Dużą skłonność do tworzenia się białych krost w gardle mają osoby palące papierosy. Ważnym czynnikiem ryzyka jest ponadto przewlekła antybiotykoterapia niszcząca naturalną mikroflorę jamy ustnej. Krosty w gardle mogą być pojedyncze lub bardzo liczne. Różna też jest ich wielkość. W zależności od liczebności i wielkości, dają adekwatne objawy kliniczne.

Zobacz film: Angina wirusowa i bakteryjna - jak rozpoznać? Źródło: 36,6.

Czasami wystarczy jeden incydent ropnej anginy o ciężkim przebiegu, by powstały krosty w gardle. Angina, czyli zapalenie gardła i migdałków podniebiennych, ma najczęściej przyczyny wirusowe, ale może być też wywołana przez paciorkowce i inne bakterie. Głównie na skutek nawracających infekcji dochodzi do przebudowy migdałków gardłowych. Tworzą się w nich różnego rodzaju krypty i kanały sprzyjające retencji wydzieliny i drobnoustrojów. Migdałki zmieniają się trwale, czyli nie powracają do pierwotnej struktury. Dlatego tak ważna jest odpowiednia profilaktyka w postaci leczenia antybiotykami w przypadku anginy o podłożu paciorkowcowym. Dolegliwości związane z obecnością krost w gardle to uczucie ciała obcego w gardle, drapanie i kłucie w gardle, kaszel, problemy z połykaniem. Często towarzyszy im nieprzyjemny zapach z ust.

Inne przyczyny krost w gardle

Niektóre choroby wirusowe mogą powodować zmiany w gardle o charakterze krost. Czasami niektórym chorobom skóry o etiologii wirusowej również towarzyszą zmiany na błonach śluzowych jamy ustnej i gardła.

Zobacz film: Kiedy trzeba wyciąć migdałki? Źródło: 36,6.




Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
37
15
Więcej na temat
Angina u dzieci, czyli zapalenie migdałków podniebiennych. Przyczyny, objawy, rozpoznanie i leczenie anginy u dzieci
Angina u dzieci, czyli zapalenie migdałków podniebiennych. Przyczyny, objawy, rozpoznanie i leczenie anginy u dzieci
Możliwe powikłania anginy u ciężarnych kobiet. Jak leczyć anginę w ciąży?
Możliwe powikłania anginy u ciężarnych kobiet. Jak leczyć anginę w ciąży?
Domowe sposoby na zapalenie gardła u dzieci i dorosłych
Domowe sposoby na zapalenie gardła u dzieci i dorosłych
Czy powinno się jeść lody na anginę?
Czy powinno się jeść lody na anginę?
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować? Materiał sponsorowany