Czytasz: Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki

Czarnuszka – właściwości odżywcze, prozdrowotne i lecznicze. Zastosowanie kulinarne czarnuszki

NAN

Fot: Swapan / stock.adobe.com

Czarnuszka jest rośliną o charakterystycznych, czarnych nasionach. Przypisuje się im właściwości przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz przywracające równowagę psychiczną. Ważną właściwością prozdrowotną czarnuszki jest niszczenie komórek nowotworowych. 

Nasiona czarnuszki dostarczają wielu niezbędnych organizmowi witamin i składników mineralnych. Wykorzystywane są w kuchni jako przyprawa do różnych dań, w lecznictwie oraz kosmetyce. Czarnuszka wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, m.in. działa przeciwzapalnie, antynowotworowo oraz przeciwdepresyjnie.

Właściwości odżywcze czarnuszki

Czarnuszka jest rośliną posiadającą charakterystyczne białe lub niebieskie kwiaty oraz czarne, trójgraniaste nasiona. Nazywana jest inaczej kminkiem egipskim, czarnuchą, kminem czarnym. W składzie czarnuszki znajduje się wiele cennych substancji o działaniu aktywnym. Ważnymi związkami są nienasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne oraz olejek lotny, który zawiera ważny składnik aktywny – tymochinon o właściwościach przeciwnowotworowych. Czarnuszka dostarcza również substancji przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, beta karoten, witamina E. Ich działanie polega na hamowaniu procesów oksydacyjnych, dzięki czemu zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów, a także hamują procesy starzenia się skóry. W czarnuszce znajdują się również witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, potas, cynk, selen, żelazo.

Właściwości lecznicze i prozdrowotne czarnuszki

Właściwości lecznicze czarnuszki wykorzystywane są w medycynie od starożytności. Jej nasiona uważane były za lek na wszelkie choroby i dolegliwości. Obecnie znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce i świecie kulinarnym. Nasionom czarnuszki przypisuje się właściwości przeciwwrzodowe, gdyż zmniejszają ryzyko uszkodzeń błony śluzowej żołądka. Są wykorzystywane w leczeniu schorzeń alergicznych, takich jak: atopowe zapalenie skóry oraz astma alergiczna. Czarnuszka powinna być stosowana przez osoby z anemią. Związki obecne w jej nasionach przyczyniają się do podnoszenia poziomu erytrocytów i hemoglobiny, a przy tym wspomagają proces leczenia niedokrwistości. 

Czarnuszka działa korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy. Posiada właściwości przeciwdepresyjne oraz prowadzi do polepszenia ogólnego samopoczucia oraz poprawy zdolności poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji. Obniża poziom stresu oksydacyjnego, który może skutkować rozwojem wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów. Czarnuszka korzystnie wpływa na uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi, przyczyniając się do jego obniżenia. Z tego powodu jej nasiona powinny pojawić się w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym. Ponadto hamuje wzrost stężenia homocysteiny – związku, który może prowadzić do rozwoju miażdżycy. Do właściwości prozdrowotnych czarnuszki zalicza się również regulowanie poziomu glukozy we krwi, dlatego przypisuje się jej działanie przeciwcukrzycowe. 

Nasiona kminu czarnego dostarczają substancji o właściwościach przeciwnowotworowych, które niszczą komórki nowotworowe, a jednocześnie nie uszkadzają komórek zdrowych. Uważa się, że chronią one przed takimi chorobami nowotworowymi, jak: białaczka, rak piersi, szyjki macicy, okrężnicy, prostaty oraz gruczolakorak krtani i trzustki. W medycynie niekonwencjonalnej nasiona czarnuszki wykorzystuje się również do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, którym towarzyszą: nieżyt nosa i kaszel. Stosowanie czarnuszki ułatwia odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych oraz pozwala na zmniejszenie ilości wydzielanego śluzu. W nasionach czarnuszki występują olejki eteryczne, które prowadzą do wspomagania pracy oskrzeli, gdyż przyczyniają się do ich rozszerzenia. Z tego powodu czarnuszka wskazana jest w przebiegu zapalenia oskrzeli.

Właściwości kosmetyczne czarnuszki

Właściwości kosmetyczne czarnuszki wykorzystywane są w leczeniu wysypek, atopowego zapalenia skóry oraz poparzeń słonecznych. Olejek z czarnuszki działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie, dlatego może być stosowany przy infekcjach grzybiczych oraz zakażeniach bakteryjnych. Kmin czarny przyczynia się do przyspieszenia procesu gojenia się ran, takich jak: skaleczenia, zmiany ropne oraz owrzodzenia skórne. Znajduje również zastosowanie w leczeniu trądziku młodzieńczego oraz łuszczycy. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są do produkcji preparatów kosmetycznych, gdyż chronią przed szkodliwym wpływem promieniowania.

Kulinarne zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka znajduje zastosowanie w świecie kulinarnym w postaci oleju oraz całych lub mielonych ziaren. Nasiona kminu czarnego posiadają charakterystyczny muszkatołowo-korzenny zapach oraz smak przypominający pieprz. Dodaje się je do potraw z jagnięciny i drobiu oraz do mięsnych marynat. Nasiona czarnuszki stosuje się również jako przyprawę wzbogacającą smak sałatek, domowego twarogu, duszonych warzyw oraz pieczywa. Olej z kminku egipskiego dodawany jest natomiast do zup, sosów oraz kasz. Na bazie czarnuszki przygotowuje się również napary o zastosowaniu zewnętrznym (np. do przemywania skóry) oraz wewnętrznym, a także nalewki i ziołomiody, które łagodzą ból gardła oraz kaszel.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie