Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czarna rzepa: właściwości oraz zastosowanie. Przepisy 

Czarna rzepa: właściwości oraz zastosowanie. Przepisy 

Zainteresował Cię ten artykuł?
czarna rzepa

Fot.: Adi Ciurea / stock.adobe.com

Czarna rzepa to zdrowe i bogate w witaminy warzywo, które w ostatnich latach zostało nieco zapomniane. Obecnie używana jest głównie do produkcji szamponu oraz kosmetyków do pielęgnacji włosów. Jej właściwości sprawiają, że można ją dodawać do wielu potraw. 

Czarna rzepa, zwana także czarną rzodkiewką, jest jednorocznym warzywem bulwiastym o charakterystycznym, ciemnym korzeniu. Czarna rzepa uprawiana jest w Europie od mniej więcej XIII w., choć znana była już starożytnym Egipcjanom, dla których stanowiła ważny element codziennej diety. Jest bogactwem witamin, a także wielu innych cennych związków.

Szampon z czarnej rzepy

Współcześnie czarna rzepa jest częstym składnikiem naturalnych szamponów, których zadaniem jest pielęgnacja i odżywianie włosów oraz skóry głowy. Tego typu produkty można znaleźć prawie w każdej aptece i drogerii. Czarna rzepa ma dobroczynny wpływ na włosy ze względu na cenne źródło pierwiastków wzmacniających cebulki włosowe oraz przyspieszające porost włosów: siarkę, cynk, fluor, mangan, magnez, żelazo, fosfor, potas, wapń. Jak informują kosmetolodzy, w czarnej rzepie można znaleźć również rafaninę oraz rafanol, które wykazują odkażające i przeciwłojotokowe działanie. Związki zawarte w czarnej rzepie sprawiają, że stosowanie tego warzywa sprawdza się w terapii wielu schorzeń związanych ze skórą głowy.

Domowe przepisy na kosmetyki z czarną rzepą

Pozytywne efekty związane z używaniem czarnej rzepy na włosy oraz skórę głowy obserwuje się nie tylko w przypadku gotowych szamponów, ale również własnoręcznie zrobionych wcierek. Były one stosowane w tradycyjnej medycynie od wielu pokoleń. Wystarczy zaopatrzyć się w bulwę czarnej rzepy, a następnie dokładnie wyszorować ją pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do jej rozdrobnienia można wykorzystać także sokowirówkę. Po utarciu czarnej rzepy należy zalać ją alkoholem (może być wódka lub spirytus) z zachowaniem proporcji 1 : 5 (1 część rzepy na 5 części alkoholu). Po zalaniu rzepę należy odstawić w zaciemnione miejsce na 2 tygodnie, po czym przefiltrować i wcierać w skórę głowy po każdym myciu włosów.

Obraną czarną rzepę można wycisnąć przez cienką ściereczkę i otrzymaną w ten sposób pastę dodać do maski lub odżywki do włosów. Fryzjerzy zalecają wcieranie pasty z czarnej rzepy od skóry głowy po końcówki włosów, a następnie owinięcie głowy folią oraz ręcznikiem na 30–60 minut. Po tym czasie wystarczy normalnie umyć głowę. Pierwszy efekty będą widoczne od razu!

Do wyciśniętego z czarnej rzepy soku należy dodać niewielką ilość olejku rycynowego, nafty kosmetycznej lub jajka i aplikować podobnie jak wspomnianą maseczkę. Sok z czarnej rzepy może posłużyć również do sporządzenia domowego sprayu do włosów. Do jego wykonania potrzebne będzie około 75 ml soku ze świeżo wyciśniętej czarnej rzepy, 10 ml wody oraz 10 ml spirytusu. Wszystkie składniki należy dodać do siebie i wymieszać, po czym odstawić do lodówki. Spray można przechowywać w warunkach chłodniczych przez około tydzień. Miksturę można nanosić na włosy codziennie.

Przepisy na posiłki z czarną rzepą

Czarna rzepa zawiera duże ilości witamin z grupy B, C, A, olejki eteryczne, antocyjany, fitosterole, błonnik oraz inne substancje, które pozytywnie wpływają na organizm. Powinna być stosowana nie tylko jako składnik kosmetyków, ale też jako ważny produkt w codziennej diecie.

Czarną rzepę można dodawać do kanapek, surówek oraz wielu potraw. Jedną z nich jest krem z czarnej rzepy. Na początku do garnka należy wlać niewielką ilość oleju, po czym podgrzać go i dosypać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz por. Jeśli cebula ulegnie zeszkleniu, wsypuje się drobno pokrojoną pietruszkę, czarną rzepę oraz ziemniaki. Wszystkie składniki należy dusić pod szczelnym przykryciem przez mniej więcej 10 minut, a następnie dolać wodę lub bulion ponad poziom gotujących się warzyw. Wywar trzeba gotować, aż warzywa zmiękną. Ostatecznie całość powinno się zmiksować do jednolitej konsystencji i przyprawić.

Innym smacznym daniem jest ser twarogowy z czarną rzepą. Do jego wykonania należy zaopatrzyć się w surową bulwę czarnej rzepy, a następnie utrzeć ją na konsystencję papki i wymieszać z chudym serem twarogowym. Do obu składników powinno dodać się łyżkę śmietany lub jogurtu naturalnego, a następnie odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki. Całość można doprawić pieprzem, solą i ulubionymi przyprawami.

Czarna rzepa na dobre powinna zagościć w jadłospisie osoby dbającej o zdrowie. Regularne jej spożywanie wpłynie pozytywnie na pracę wątroby, ukrwienie oraz wydzielanie soków trawiennych.

Zobacz film: Czy dieta musi być droga? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nowoczesne metody leczenia cukrzycy Reklama
Zimowa apteczka na ferie 
Kontuzje na stoku narciarskim – pierwsza pomoc
Jak bezpiecznie spędzić ferie zimowe?
Obrzęk mózgu – objawy, leczenie, rokowania
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty