Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czarna fasola - właściwości zdrowotne, wartość odżywcza, przepisy wegetariańskie na sałatkę i zupę

Czarna fasola - właściwości zdrowotne, wartość odżywcza, przepisy wegetariańskie na sałatkę i zupę

Zainteresował Cię ten artykuł?
czarna fasola w brązowej miseczce

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Czarna fasola wykazuje właściwości wspomagające pracę układu nerwowego oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i sercowo-naczyniowych. Jest bogatym źródłem białka, dlatego może być stosowana jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. 

Czarna fasola należy do roślin strączkowych bogatych w białko oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Wykazuje liczne właściwości prozdrowotne, przyczyniając się np. do usprawnienia pracy nerek. Czarna fasola jest bogata w cynk, który wspiera funkcje rozrodcze oraz zapewnia zdrowy wygląd skóry.

Czarna fasola - właściwości odżywcze

Czarna fasola jest rośliną strączkową, która cechuje się wysoką wartością odżywczą. W swoim składzie zawiera liczne dobroczynne substancje, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. 100 g czarnej fasoli dostarcza 341 kcal, 22 g białka, 1 g tłuszczu, 62 g węglowodanów oraz 15 g błonnika pokarmowego. Produkt ten jest źródłem lekkostrawnej skrobi stanowiącej źródło energii dla organizmu. Czarna fasola, podobnie jak inne odmiany tej rośliny strączkowej, zawiera duże ilości pełnowartościowego białka. Z tego powodu jest szczególnie zalecana osobom na diecie wegetariańskiej. W składzie czarnej fasoli występują związki odpowiedzialne za hamowanie rozrastania się komórek nowotworowych. Czarna fasola jest dobrym źródłem cynku - minerału wzmacniającego naturalną odporność organizmu, a jednocześnie chroniącego przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi i grzybiczymi. Cynk ma również korzystny wpływ na płodność, zwłaszcza u mężczyzn. Ponadto, reguluje miesiączkowanie, przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia włosy i paznokcie oraz pozytywnie oddziałuje na zdrowie i kondycję skóry, wspomagając leczenie podrażnień, trądziku, oparzeń i łuszczycy.

Czarna fasola - właściwości zdrowotne

Czarna fasola jest źródłem rozpuszczalnych frakcji błonnika pokarmowego odpowiedzialnego za regulowanie poziomu “złego” cholesterolu w surowicy krwi. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak miażdżyca i choroba niedokrwienna mięśnia sercowego, a tym samym zawał serca i udar mózgu. Czarna fasola dostarcza związków o działaniu antyoksydacyjnym. Substancje te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych opóźniając procesy starzenia się skóry oraz zapobiegając różnych schorzeniom, np. nadciśnieniu tętniczemu, cukrzycy, nowotworom, demencji. Związki obecne w czarnej fasoli regulują procesy trawienne oraz zapobiegają nagłym skokom poziomu glukozy we krwi, które są szczególnie niebezpieczne dla osób chorujących na cukrzycę. Czarna fasola dzięki zawartości witamin z grupy B i molibdenu ma korzystny wpływ na pracę układu nerwowego, wspomagając funkcje poznawcze, takie jak pamięć, uwaga i koncentracja. Molibden występujący w czarnej fasoli uczestniczy w produkcji enzymów potrzebnych do przyswajania cukrów i tłuszczów przez organizm. Ponadto, wzmacnia odporność i przeciwdziała anemii zwiększając wchłanianie żelaza. Czarna fasola jest źródłem kwasu foliowego, który jest szczególnie ważny dla kobiet planujących ciążę oraz ciężarnych. Związek ten zapobiega wystąpieniu wad cewy nerwowej, a ponadto zmniejsza ryzyko wystąpienia niedokrwistości. Czarna fasola posiada właściwości przeciwzapalne i łagodzące dolegliwości bólowe. Jej spożywanie jest zalecane osobom z bólami krzyża i kolan oraz przy zapaleniu krtani i męczącej chrypce.

O tym, gdzie kupić zdrowe warzywa i owoce dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czarna fasola - gdzie kupić?

Czarna fasola jest dostępna w postaci suchego produktu lub w puszce. Można ją kupić zarówno w stacjonarnych sklepach spożywczych, jak też internetowych. Czarną fasolę zwykle można znaleźć na działach ze zdrową żywnością oraz pochodzącą z upraw ekologicznych. Koszt czarnej fasoli w puszce wynosi około 5 złotych za 400 g, natomiast suchej od 4 do 8 złotych za 500 g.

Czarna fasola - przepis wegetariański na meksykańską sałatkę

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej czarnej fasoli,
  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej,
  • bulion (do ugotowania komosy ryżowej),
  • 1 szklanka kukurydzy,
  • kilka liści sałaty,
  • 1 awokado,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • 1 papryczki chilli,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • świeża kolendra,
  • 2 limonki,
  • oliwa z oliwek.

Korzystając z suchej fasoli czarnej, należy ją dzień wcześniej namoczyć, a następnie ugotować. Używając czarnej fasoli w puszce wystarczy ją tylko odcedzić.

Sposób przygotowania:

1. Jak ugotować czarną fasolę? Jedną szklankę suchej fasoli czarnej wypłucz i zalej zimną wodą tak, by sięgała 3 cm nad fasolkę. Fasolę odstaw na noc. Następnego dnia odcedź wodę, opłucz fasolę. Wlej świeżą wodą w takiej samej ilości, jak poprzedniego dnia do namoczenia. Delikatnie posól i gotuj do miękkości przez półtorej do dwóch godzin przy lekko uchylonej pokrywie garnka. Po ugotowaniu fasolę odcedź na sitku i przepłucz letnią wodą.

2. Komosę ryżową wsyp do garnka i opłucz. Odcedź. Wlej bulion tak, by sięgał około 1 cm ponad poziom komosy. Garnek przykryj i zagotuj komosę z bulionem. Zmniejsz ogień. Kontynuuj gotowanie przez około 15 minut, aż komosa wchłonie płyn.

3. Limonkę pokrój na ćwiartki. Dwa kawałki odłóż do podania. Z reszty limonek wyciśnij sok.

4. Ugotowaną komosę ryżową wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek oraz 1 łyżką soku z limonek. Dodaj posiekaną kolendrę.

5. Przygotuj dwa głębokie talerze lub miski. Na ich dnie ułóż posiekaną sałatę, komosę ryżową, czarną fasolę, odcedzoną kukurydzę oraz obrane i pokrojone awokado.

6. Do sałatki dodaj przepołowione pomidorki koktajlowe, posiekaną papryczkę chili oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.

7. Całość polej sosem przygotowanym z łyżki soku z limonki, dwóch łyżek oliwy, odrobiny soli i pieprzu. Wymieszaj.

8. Sałatkę udekoruj kolendrą i kawałkiem limonki.

Czarna fasola - przepis na zupę z czarnej fasoli

Ilość porcji: 5-6

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli,
  • ½ litra wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ litra bulionu drobiowego,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki.

Sposób przygotowania:

1. Oliwę rozgrzej w garnku. Dodaj drobno pokrojoną marchew, paprykę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa smaż przez około 15 minut. Dopraw kminkiem, solą, ostrą papryką. Wymieszaj.

2. Do garnka wlej wodę, bulion drobiowy i czarną fasolę z puszki. Całość zagotuj. Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez około 15 minut bez przykrywki.

3. Połowę zupy odlej i zblenduj na gładką masę. Powstały krem wymieszaj z resztą zupy, zagotuj. Dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Wymieszaj. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?