Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co zjeść i wypić, żeby szybko się rozgrzać?

Co zjeść i wypić, żeby szybko się rozgrzać?

Zainteresował Cię ten artykuł?
herbata

Fot.: Photocreo Bednarek / stock.adobe.com

Zimą łatwo o wychłodzenie organizmu. Jak sobie poradzić z przemarznięciem? Co zjeść, żeby szybko się rozgrzać? Oto kilka porad przydatnych zwłaszcza w okresie ferii, kiedy dużo czasu spędzamy na świeżym powietrzu.

Kiedy zmarznięci wracamy do domu myślimy tylko o jednym - co zrobić, żeby szybko się rozgrzać? Pierwsza myśl to zapewne gorąca herbata. Owszem - ciepła herbata szybko rozgrzeje nasz organizm. Ale to nie jedyna metoda! 

Domowy grzaniec

Grzane wino bardzo szybko rozgrzewa ciało. Warto wybrać wino czerwone wytrawne ze względu na zdrowotne właściwości. Do grzańca należy dodać korzenne przyprawy i miód. Podczas przygotowania rozgrzewającego napoju pamiętajmy, by wino podgrzewać bardzo powoli i nie doprowadzić go do wrzenia. Do naszego grzańca, dla smaku, można dodać kawałek pomarańczy.

Zobacz film: Rozgrzewający kompot z goździków. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zupa

Ciepła zupa to szybki i pożywny sposób na rozgrzanie podczas zimowych dni. Można ją zjeść na drugie śniadanie, na kolację - zupy są lekkostrawne i idealnie sprawdzą się, jako pomoc w przemarznięciu organizmu. Zupę warto doprawić rozgrzewającymi przyprawami, takimi jak kolendra, majeranek, tymianek czy oregano.

Rozgrzewające dodatki

Sok malinowy, sok z czarnego bzu, miód, cynamon, imbir, goździki czy papryczka chili lub kardamon to świetnie rozgrzewające dodatki, które można wykorzystać zimą. 

Rano, przed wyjściem z domu przygotujmy jaglankę - do kaszy dodajmy mielony imbir i cynamon oraz owoce. Tak pożywne śniadanie zapewni nam dużo energii, ale i rozgrzeje z samego rana. Papryczkę chili można dodać do gorącej czekolady lub ciepłej wody - spożywana regularnie dostarcza naszemu organizmowi kapsaicynę, która ma prozdrowotne właściwości. Herbata z miodem to świetny pomysł na rozgrzanie, pamiętajmy tylko, by nie dodawać miodu do wrzątku, gdyż wtedy traci swoje właściwości (Polecamy: Czy można słodzić herbatę miodem? TEST). Sok malinowy lub z czarnego bzu, który wzmocni nasz układ odpornościowy, najlepiej pić z letnią wodą. 

Kasza gryczana i ryż brązowy

Produkty żywnościowe, które rozgrzewają to kasze (zwłaszcza kasza gryczana) i ryż brązowy. Poprawiają one krążenie krwi dzięki zawartości krzemu, magnezu, fosforu, potasu, witamin B, PP, C oraz kwasu foliowego i rutyny.

Ryż przed podaniem należy podsmażyć na patelni z dodatkiem cynamonu, zaś kaszę można doprawić majerankiem i czosnkiem oraz zeszkloną cebulką. 

Kąpiel

Rozgrzanie organizmu to nie tylko ciepłe napoje i dania, ale i kąpiel. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić - wejście do wanny pełnej gorącej wody prosto po powrocie ze spaceru, na którym zmarzliśmy, grozi zasłabnięciem.

Temperaturę ciała należy podnosić powoli. Początkowo możemy polewać kończyny letnią wodą, zwiększając stopniowo jej ciepłotę. Dopiero, gdy jesteśmy rozgrzani powinniśmy wziąć kąpiel w wannie. Temperatura wody powinna być zbliżona do temperatury ciała, a długość pobytu w niej najlepiej żeby wynosiła od 10 do 30 minut. 

Do kąpieli warto dodać olejek eteryczny. Jaki jest najlepszy? 

  • olejek cytrynowy lub pomarańczowy – pobudza,
  • olejek eukaliptusowy – pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych,
  • olejek lawendowy – odkaża, przynosi ulgę przy bezsenności i stresie,
  • olejek rumiankowy – łagodzi niepokój, odkaża,
  • olejek sosnowy – relaksuje, łagodzi dolegliwości dróg oddechowych,

Zobacz film: Pierwsza pomoc przy wychłodzeniu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Bazocyty – co to? Czy bazocyty mogą być podwyższone i obniżone?
Błona dziewicza: mity i prawda o przerwaniu błony dziewiczej
Jak wybierać buty dla dzieci?
Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?