Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest cukrzyca insulinoniezależna? Objawy i zalecenia dietetyczne
menu
Polub nas na Facebooku

Co to jest cukrzyca insulinoniezależna? Objawy i zalecenia dietetyczne

NAN

Fot.: 6okean / stock.adobe.com

Cukrzyca insulinoniezależna to poważna choroba dietozależna, w której sposobami leczenia są prawidłowo dobrany jadłospis, wysiłek fizyczny i farmakoterapia. Wśród najczęściej wybieranych diet w leczeniu cukrzycy znajduje się dieta śródziemnomorska.

Rozwój cukrzycy typu 2 jest spowodowany połączeniem stylu życia i czynników genetycznych. Cukrzyca insulinoniezależna jest powszechnie występującą chorobą, dlatego została określona mianem epidemii XXI w. Znacząco obniża jakość życia osób na nią cierpiących i jest przyczyną zgonów, spowodowanych w większości powikłaniami w późniejszym stadium choroby.

Czym jest cukrzyca insulinoniezależna?

Cukrzyca insulinoniezależna, czyli cukrzyca typu 2 lub wieku dorosłego, to choroba metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi, opornością na insulinę i jej względnym niedoborem. Cukrzyca typu 2 stanowi około 90% wszystkich przypadków zachorowań na to schorzenie. Insulina jest wtedy wprawdzie wytwarzana w komórkach trzustki, ale tkanki organizmu cechuje zmniejszona wrażliwość na ten hormon, a ich odpowiedź przypomina tę, która miałaby miejsce przy jego zbyt niskim poziomie. Osłabiona reakcja tkanek docelowych na insulinę to insulinooporność.

Częstość występowania cukrzycy typu 2 zwiększa się z wiekiem. Wśród czynników odpowiedzialnych za jej pojawienie się wymienia się: nadmierną masę ciała, wysokokaloryczną dietę, niedostateczną aktywność ruchową i nadmierne spożywanie alkoholu czy palenie papierosów. Otyłość jest uważana za główną przyczynę cukrzycy typu 2 wśród osób z genetycznymi uwarunkowaniami do rozwoju tej choroby.

Zobacz film: Cukrzyca typu 2 - charakterystyka i leczenie. Źródło: 36,6

Objawy cukrzycy insulinoniezależnej

Cukrzyca typu 2 rozwija się powoli, nie dając początkowo żadnych objawów. Klasycznymi objawami cukrzycy insulinoniezależnej są: polidypsja (nadmierne pragnienie), hiperfagia (zwiększenie łaknienia), poliuria (częste oddawanie moczu), glikozuria (tzw. cukromocz, czyli obecność cukru w moczu) i utrata wagi. Diabetycy skarżą się ponadto na swędzenie skóry, przewlekłe zmęczenie, nudności, wymioty, bóle brzucha, zaburzenia wzroku, senność, zaburzenia koncentracji, nawracające stany zapalne narządów płciowych i impotencję. 

W przypadku ciężkiego stanu chorego rozwijają się objawy kwasicy. Dochodzi do zmian w obrębie dużych i małych naczyń krwionośnych, zwanych odpowiednio mikro- i makroangiopatiami. Ponadto w przebiegu cukrzycy odnotowuje się poważne dysfunkcje układu nerwowego, określane jako neuropatia cukrzycowa, która przyczynia się do zaników mięśniowych, zmian narządowych i zaburzeń czucia (szczególnie w stopach).

Co wiesz o cukrzycy?

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Objawy dotyczą też skóry i jej przydatków. Obserwuje się rowki, zagłębienia, zakrzywienie i żółte zabarwienie płytek paznokciowych. Następuje utrata włosów na szczycie głowy. Zaawansowanej hiperglikemii towarzyszy łojotok. Występuje tendencja do samoistnego tworzenia się pęcherzy na kończynach dolnych i górnych wypełnionych treścią surowiczą. Obserwuje się tzw. dermopatię cukrzycową, czyli szarobrunatne przebarwienia w obrębie przedniej powierzchni podudzi. Rozwija się rogowacenie ciemne, które polega na powstawaniu brunatnych przebarwień z brodawkowatym przerostem skóry dołów pachowych, pachwinowych, zgięć łokciowych i podkolanowych oraz szyi i karku.

Cele leczenia dietetycznego w cukrzycy typu 2

Cele leczenia dietetycznego w cukrzycy typu 2 obejmują:

  • dostarczenie odpowiedniej ilości energii i składników pokarmowych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu,
  • osiągnięcie należnej masy ciała i utrzymanie jej na prawidłowym poziomie,
  • normalizacja wskaźników metabolicznych (zwłaszcza glikemii, HbA1c, lipidów),
  • zapobieganie wczesnym i późnym powikłaniom cukrzycowym.


Zobacz film i dowiedz się dlaczego chorych na cukrzycę przybywa:

    Zobacz film: 14 listopada - Światowy Dzień Cukrzycy. „Coraz więcej jest osób z nadwagą, otyłością, coraz mniej się ruszamy”. Źródło: Agencja TVN.

    Dieta w cukrzycy insulinoniezależnej

    Cukrzyca jest chorobą dietozależną, a także indukowaną stylem życia, dlatego konieczne jest uwrażliwienie diabetyków na znaczenie tych czynników w leczeniu. Podstawą terapii cukrzycy insulinoniezależnej jest dieta niskokaloryczna, określana jako cukrzycowa. Opiera się ona na odpowiedniej kaloryczności, zawartości węglowodanów (w tym cukrów prostych), wartości indeksu glikemicznego (IG – klasyfikacja węglowodanów z uwagi na tempo ich wchłaniania) i ładunku glikemicznego (ŁG – klasyfikacja produktów ze względu na zawartość węglowodanów). Leczenie dietetyczne powinno objąć też rozdział kalorii w ciągu dnia. Składniki odżywcze muszą pokrywać zapotrzebowanie energetyczne w następujących proporcjach: węglowodany 45–50%, tłuszcze 30–35%, białka 15–20%.

    Podstawowe zalecenia dietetyczne obejmują unikanie węglowodanów prostych aż do ich zupełnego wykluczenia, częste spożywanie posiłków i tzw. dietę zdrowego człowieka (dużo warzyw, mało tłuszczów nasyconych). Zawartość błonnika pokarmowego w diecie powinna wynosić około 20–35 g na dobę. Należy jeść 200–300 g owoców dziennie, a warzyw – 350–500 g. Dopuszczalne dobowe spożycie soli kuchennej wynosi 5–6 g (1 mała łyżeczka). Należy stosować produkty spożywcze nieprzetworzone. Najlepsze sposoby przygotowywania potraw to gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie w rękawie lub naczyniu żaroodpornym i duszenie.

    Zobacz film: Pies, który diagnozuje cukrzycę. Źródło: 36,6

    Bibliografia:

    1. Ratajczak P., Obolewicz E., Kus K., Koligat D., Paczkowska A., Zaprutko T., Nowakowska E., Profilaktyka oraz leczenie cukrzycy – badanie poziomu świadomości pacjentów, „Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu”, 2014, 2(39), s. 119–126.

    2. Jagielski A.K., Piesiewicz A., Cukrzyca wyzwaniem dla medycyny XXI wieku — wnioski z badań klinicznych i biochemicznych, „Postępy Biochemii”, 2011, 57(2), s. 191–199.

    3. Szmaj E., Martela K., Dietetyczne i kosmetyczne metody wspomagania terapii cukrzycy typu 2, „Postępy Fitoterapii”, 2016, 17(3), s. 232–240.

    4. Baranik A., Ostrowska L., Praktyczne zalecenia dotyczące żywienia chorych z cukrzycą typu 2 i otyłością, „Forum Zaburzeń Metabolicznych”, 2011, 2(4), s. 222–230.

    5. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010.

    Czy artykuł okazał się pomocny?
    Tak Nie
    74
    5
    Polecamy
    Cukrzyca insulinoniezależna, czyli cukrzyca typu 2:
objawy, przyczyny, leczenie i powikłania
    Cukrzyca insulinoniezależna, czyli cukrzyca typu 2: objawy, przyczyny, leczenie i powikłania TVN zdrowie
    Zapobieganie cukrzycy – dieta, normy, aktywność fizyczna
    Zapobieganie cukrzycy – dieta, normy, aktywność fizyczna Dzień Dobry TVN
    Przyczyny i objawy cukrzycy u dzieci.
Jak wygląda leczenie cukrzycy u najmłodszych?
    Przyczyny i objawy cukrzycy u dzieci. Jak wygląda leczenie cukrzycy u najmłodszych? TVN zdrowie
    Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
    Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
    Komentarze (0)
    Nie przegap
    Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
    Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
    Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
    Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
    Jak chronić skórę przed słońcem?
    Jak chronić skórę przed słońcem?
    "Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
    "Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
    Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
    Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
    Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
    Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?