Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co to jest akebia? Właściwości i zastosowanie czekoladowego pnącza

Co to jest akebia? Właściwości i zastosowanie czekoladowego pnącza

Akebia

Fot: purplevine / gettyimages.com

Akebia to roślina o właściwościach leczniczych i walorach ozdobnych, które zawdzięcza ciemnozielonym liściom i oryginalnym kwiatom. Wykazuje działanie moczopędne, przeciwbólowe, przeciwreumatycznie, przeciwzapalne i pomaga zwalczyć problemy z laktacją.

Akebia to wieloletnie pnącze, które tworzy długie i mocne pędy. Stanowi doskonałą dekorację w ogrodzie czy na tarasie. Upiększa altany, ogrodzenia, trejaże, pergole, mury, a nawet pnie drzew. Nazywana jest czekoladowym pnączem ze względu na ciemną barwę kwiatów. Z suszonych liści, pnączy czy owoców sporządza się orzeźwiające i wspomagające trawienie napary.

Co to jest akebia?

Akebia jest rodzajem okrytonasiennych roślin, które należą do rodziny krępieniowatych. Zwyczajowo określana jest jako czekoladowe pnącze lub czekoladowe wino. W naturze występuje na obrzeżach lasów, na górzystych stokach, w zaroślach, okolicach strumieni i innych wilgotnych terenach. Najbardziej znanym jej przedstawicielem jest akebia pięciolistkowa (z łac. Akebia quinata (Houtt.) Decne.), która rodzimie porasta tereny Chin, Korei i Japonii. Gatunek ten nie ma zbyt wielu odmian, a najczęściej uprawiany jest w czystej postaci. Warto jednak wymienić te najbardziej znane, jak:

  • akebia Alba z kremowobiałymi kwiatami,
  • akebia Silver Bells z kwiatami męskimi o białym kolorze i fioletowo-purpurowymi pręcikami, kwiatami żeńskimi o różowym kolorze z ciemnopurpurowymi słupkami,
  • akebia Variegata z białonakrapianymi liśćmi i różowawymi kwiatami,
  • akebia White Chocolate z białymi kwiatami.

Jak wygląda akebia pięciolistkowa w formie czystego gatunku?

Roślina dorasta nawet do 10 m w naturalnych warunkach. Jej pnącze jest częściowo zdrewniałe i szarobrązowe. Silnie owija się wokół podpór. Ma dość sztywne i ciemnozielone liście oraz jasnopurpurowe lub purpurowo-zielone, słabo pachnące kwiaty, które ją zdobią od końca kwietnia do czerwca. Akebia ma rozdzielnopłciowe kwiaty – żeńskie osiągają około 2,5 cm średnicy, zebrane są po 2–3 w grona i osadzone na długich szypułkach; męskie mają około 1 cm średnicy, krótsze szypułki i jest ich więcej w gronie (3–7). W pierwszej kolejności rozwijają się kwiaty żeńskie, potem męskie. Roślina wydaje owoce, które występują w mięsistych, podłużnych mieszkach. Są fioletowe i kształtem przypominają ogórki. Pojawiają się we wrześniu i październiku, a po dojrzeniu pękają wzdłuż.

Akebia – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Pnącze akebii czekoladowej ma zastosowanie prozdrowotne. Surowiec zielarski stanowią suszone liście i suszone, okorowane, zdrewniałe pędy, z których przygotowuje się lecznicze napary. Prozdrowotne działanie wykazują także owoce akebii, które zbiera się, zanim osiągną pełną dojrzałość i otworzą się, a następnie poddaje się je suszeniu i mieleniu. Z uzyskanego proszku sporządza się herbaty.

Roślina wykazuje działanie moczopędne, przeciwbólowe, tonizujące, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwgrzybicze, antybakteryjne. Używana jest do łagodzenia zaburzeń laktacji. Dodatkowo intensyfikuje proces trawienia i poprawia apetyt. Akebia orzeźwia i ma właściwości lekko napotne. Wspomaga proces gojenia ran i likwidację obrzęków. Ponadto poprawia ukrwienie macicy, łagodzi dolegliwości bólowe w trakcie miesiączki, oczyszcza organizm z toksyn.

Kiedy i jakie schorzenia można leczyć ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Inne zastosowanie akebii

Akebia to roślina o charakterze pnącza, która dość często pełni funkcje ozdobne. Popularna jest zwłaszcza w Nowej Zelandii i USA. Używa się jej do obsadzania pergoli i altan. Może służyć jako roślina okrywowa na korę drzew. Na ogół nie wymaga cięcia, warto jednak odmłodzić od czasu do czasu najstarsze pędy, przycinając je na początku lata. Sadzonka o wysokości 70–80 cm to koszt około 20 zł.

Owoce akebii wykorzystywane są w kuchni azjatyckiej jako składnik farszu z mięsem. Można je spożywać także świeże same lub oprószone cynamonem, cukrem waniliowym, kakao czy skropione sokiem z cytryny. Wykorzystuje się je jako dodatek do tortów i lodów, składnik sałatek owocowych. Zawierają soczysty, o galaretowatej konsystencji, jasny miąższ z licznymi czarnymi nasionami, które należy usunąć przed spożyciem. Miąższ ma delikatny słodkawo-mdławy smak, który nieco przypomina walory smakowe melona. Uprzednio suszoną skórkę owocu ściera się i używa jako przyprawę do dań wytrawnych (nadaje im nieco gorzkiego smaku). W sztuce kulinarnej wykorzystuje się także młode pędy, które dodaje się do warzywnych sałatek. Używa się ich też, podobnie jak wiklinę, do wyrabiania koszy.

Akebia – uprawa

Akebia najlepiej rośnie na słonecznych i półcienistych stanowiskach, na żyznym, wilgotnym, przepuszczalnym podłożu. Stosunkowo dobrze znosi przejściową suszę, lecz nie radzi sobie z niskimi temperaturami. Podczas intensywnych zim pędy mogą przemarzać nawet do poziomu śniegu, a liście brązowieją i opadają. Jednak wiosną roślina zazwyczaj regeneruje te uszkodzenia. Można jej w tym pomóc, nawożąc kompostem czy zasilając mineralnym nawozem wieloskładnikowym lub nawozami o przedłużonym działaniu. Akebia nie jest atakowana zbyt często przez choroby i szkodniki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
12
0
Polecamy
Akebia – jakie odmiany wybrać do ogrodu? Jak ją pielęgnować?
Akebia – jakie odmiany wybrać do ogrodu? Jak ją pielęgnować? Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości ma dzika róża? Uprawa, przetwory i zastosowanie
Jakie właściwości ma dzika róża? Uprawa, przetwory i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Aksamitka – zastosowanie, właściwości lecznicze, uprawa
Aksamitka – zastosowanie, właściwości lecznicze, uprawa TVN zdrowie
Kalina koralowa – surowiec leczniczy i kulinarny. Jej cenne właściwości i zastosowanie
Kalina koralowa – surowiec leczniczy i kulinarny. Jej cenne właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego