Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy można przedawkować witaminę D? 

Czy można przedawkować witaminę D? 

Kobieta zażywa witaminę D.

Fot. apomares / Getty Images

Witamina D jest nam niezbędna i trzeba ją suplementować cały rok. Jednak czy istnieje szansa na przedawkowanie tej witaminy? Czy połączenie słonecznych dni, diety bogatej w produkty zawierające duże ilości witaminy D i jeszcze tabletek to dobry pomysł? Przekonajcie się.

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szczególnie ważna jest jej suplementacja - Polacy cierpią na niedobór witaminy D3, która jest wytwarzana w naszych organizmach pod wpływem słońca oraz znajduje się w tłustych rybach, jajkach i serze. Około 80 proc. Polaków cierpi na niedobór witaminy D3, z czego 40 proc. ma ten niedobór tak duży, że powoduje on różne schorzenia, m. in. osteoporozę, pogorszenie gospodarki wapniowej, podatność na choroby autoimmunologiczne i nowotwory.

Witamina D odpowiada za regulację gospodarki wapniowej (jest szczególnie ważna do prawidłowego rozwoju małych dzieci), usprawnia układ krwionośny, a także spowalnia rozwój nowotworów. Odpowiedni poziom witaminy D3 w organizmie zapobiega spadkowi dobrego cholesterolu HDL, wyrównuje poziom cukru we krwi oraz w połączeniu z wapniem skutecznie chroni przed zawałem serca, udarem i chorobą wieńcową.

Czy można przedawkować witaminę D?

Jeśli pozyskujemy ją z naturalnych źródeł, to jest to praktycznie niemożliwe - trzeba byłoby zjeść około 50 kg ryby! Jednak suplementując witaminę D istnieje ryzyko przedawkowania. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Suplementacja witaminy D. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Polecamy także: Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D

Witamina D buduje odporność

Z badań naukowych wynika, że dla naszego układu odpornościowego najważniejsze witaminy to D, E i C. Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i najwięcej znajdziemy w tłustych rybach, czyli w łososiu i węgorzu, nieco mniej w śledziu czy makreli oraz niewielkie jej ilości występują w jajkach, mleku czy jogurcie. 

Teoretycznie wystarczy 15 minut działania słońca na 18 proc. powierzchni ciała, aby w organizmie wytworzyła się odpowiednia ilość witaminy D. Niestety ilość dni słonecznych w Polsce jest ograniczona, dlatego witaminę D trzeba suplementować. 

Polecamy: Żywność, która wzmocni odporność. Co jeść, aby nie chorować?

Więcej o wpływie witaminy D na układ immunologiczny znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Witamina D najważniejsza dla naszej odporności. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
1
Polecamy
Mleko. Polskie białe złoto. Dlaczego warto jeść nabiał?
Mleko. Polskie białe złoto. Dlaczego warto jeść nabiał? Dzień Dobry TVN
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców?
Jakie są najlepsze witaminy dla sportowców? Dzień Dobry TVN
Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D
Funkcje i źródła witaminy D - objawy i skutki przedawkowania witaminy D TVN zdrowie
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie
Witamina D3 - niedobór, dawkowanie, właściwości i działanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Uczulenie na komary – jakie są objawy? Jak zmniejszyć opuchliznę?
Uczulenie na komary – jakie są objawy? Jak zmniejszyć opuchliznę?