Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości?
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości?

Zobacz film: Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości? Źródło: 36,6.

To, co jemy ma ogromny wpływ na działanie naszego organizmu. Dzięki odpowiednio zbilansowanej diecie możemy wzmocnić także układ kostno-stawowym. Co warto jeść, aby mieć mocne kości?

Podstawowym budulcem kości jest wapń. Niestety, przeciętny Polak przyjmuje tylko połowę dziennego zapotrzebowanie na ten pierwiastek. A potrzebujemy go całkiem sporo (dziennie trzeba wypijać np. litr mleka). Ale sam wapń to za mało. Kości do tego, żeby były mocne i zdrowe potrzebują jeszcze witaminy D.

Dlaczego jest taka ważna? To dzięki niej nasze jelita mogą wchłonąć i wykorzystać wapń, który dostarczamy wraz z pożywieniem. Jeśli będziemy mieli jej za mało ilość spożytego wapnia nie będzie miała większego znaczenia, bo i tak się nie wchłonie. Gdzie jej szukać? Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby, drożdże czy żółtka jajek. Niestety, nawet, jeśli tego rodzaju produktów nie brakuje w naszej diecie to i tak możemy mieć jej niedobory, dlatego specjaliści zalecają suplementację tej witaminy.

Ale nasz organizm, aby mógł wyciągnąć z witaminy D to, co najlepsze potrzebuje jeszcze magnezu. To dzięki niemu witamina D może uruchomić proces wchłaniania wapnia. Jednak, aby ten mechanizm zadziałał, jak należy konieczna jest jeszcze witamina B6, dlatego najlepiej wprowadzić do diety produkty, które zawierają zarówno magnez i witaminę B6. Związki te znajdziemy m.in. w bananach, pieczywie zbożowym, tuńczyku oraz wątróbce.

Kościom potrzebna jest jeszcze witamina K2, którą w pewnym stopniu wytwarzają nasze jelita. Dodatkowo znajdziemy ją w warzywach liściastych, np. szpinaku, ale i kalafiorze czy pomidorach.

Układ kostny nie może się obejść również bez witaminy C. Jest ona niezbędna do syntezy kolagenu. Najlepszym jej źródłem są natka pietruszki, kiwi, a także ziemniaki.

Trzeba jednak mieć na uwadze, że sama dieta to zdecydowanie za mało. O czym trzeba jeszcze pamiętać i co robić, aby kości były naprawdę mocne?




Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
30
5
Polecamy
Niezbędny składnik diety - żelazo.
Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła
Niezbędny składnik diety - żelazo. Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła Dzień Dobry TVN
Niezbędny element diety - magnez.
Produkty bogate w magnez - ogólnodostępne źródła
Niezbędny element diety - magnez. Produkty bogate w magnez - ogólnodostępne źródła Dzień Dobry TVN
Źródła wapnia.
Które produkty zawierają najwięcej wapnia?
Źródła wapnia. Które produkty zawierają najwięcej wapnia? TVN zdrowie
Fosfor – jakie funkcje pełni w organizmie i gdzie występuje?
Fosfor – jakie funkcje pełni w organizmie i gdzie występuje? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni