Polub nas na Facebooku
Czytasz: Chlorofil w płynie – właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania
menu
Polub nas na Facebooku

Chlorofil w płynie – właściwości, zastosowanie, działanie i przeciwwskazania

Szklanka z zielonym koktajlem. Zdrowe odżywianie.

Fot. bradwieland / Getty Images

Chlorofil w płynie wykazuje zbawienny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm z toksyn i podnosi poziom odporności. Powszechnie nazywany bywa płynną energią, zieloną krwią lub zielonym eliksirem młodości.

Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na organizm człowieka. Spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Stosowany jest w terapii onkologicznej i leczeniu miażdżycy. Reguluje krzepliwość krwi i poziom cukru we krwi. Zielony barwnik łagodzi stany zapalne i niweluje nieprzyjemny zapach z jamy ustnej. Chlorofil zwalcza wolne rodniki. Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn, przywracając siły witalne i odporność. Wskazany jest dla osób zmagających się z przemęczeniem i stresem. Półlitrowe opakowanie kosztuje około 55 zł.

Co to jest chlorofil?

Chlorofil to organiczny związek chemiczny obecny przede wszystkim w roślinach i algach, nadający im charakterystyczny zielony kolor i biorący udział w procesie fotosyntezy. Jego nazwa wywodzi się z języka greckiego, od słów chlorós (zielony) i phyllon (liść). W 1913 roku niemiecki chemik Richard Willstatter odkrył jego dobroczynne działanie na organizm człowieka.

Ostatnimi czasy w sprzedaży pojawił się chlorofil w płynie. Powszechnie nazywany bywa płynną energią słoneczną, zieloną krwią, słonecznym sokiem lub zielonym eliksirem młodości. W większości przypadków otrzymuje się go z lucerny wzbogaconej olejem z zielonej mięty. W jego składzie znajdują się najczęściej także jęczmień i chlorella. Produkt ten bogaty jest w witaminy A, B, D, E, nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały, takie jak magnez, żelazo, wapń i potas.

Płynny chlorofil można kupić w sprzedaży internetowej, w aptekach czy sklepach ze zdrową żywnością. Za niespełna półlitrowe opakowanie trzeba zapłacić około 55 zł. Oprócz suplementacji płynnego chlorofilu warto dostarczać ten zielony barwnik razem z produktami spożywczymi w codziennej diecie. Jego doskonałym źródłem są: sałata, szpinak, rzeżucha, koperek, brokuły, ogórek, natka pietruszki i seler.

Jak wybierać warzywa i owoce, aby były dla nas zdrowe? Czym się kierować podczas zakupów? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Jak i gdzie kupować warzywa i owoce, żeby mieć pewność, że są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak suplementować chlorofil w płynie?

Zaleca się spożywanie chlorofilu w płynie 3 razy dziennie. Jedną łyżeczkę (5 ml) należy wymieszać w szklance niegazowanej, niemineralizowanej wody lub soku. W sprzedaży dostępne są też butelkowane napoje chlorofilowe gotowe do spożycia. W tym przypadku należy wypijać minimum butelkę napoju dziennie. Ważne jest, aby po otwarciu produkt przechowywać w lodówce, żeby nie stracił swoich cennych właściwości.

Chlorofil w płynie – właściwości i działanie

Chlorofil w płynie posiada szerokie działanie na ludzki organizm. Skutecznie pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i metali ciężkich. Specjaliści informują, że zapobiega niepożądanym zmianom w DNA oraz unieszkodliwia wiele substancji kancerogennych i mutagennych. Dodatkowo zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Podnosi funkcjonowanie układu odpornościowego. Chlorofil do picia stabilizuje poziom cukru we krwi, przez co wykorzystywany jest w leczeniu cukrzycy.

Chlorofil w płynie wykazuje właściwości regenerujące, odkażające i antynowotworowe. Znany jest z działania bakteriobójczego, tonizującego i przeciwzapalnego. Posiada także silne właściwości dotleniające, a po związaniu z tlenem rozprowadza go po organizmie w sposób podobny do hemoglobiny. Zielony barwnik łagodzi objawy astmy i przynosi ulgę bolącemu gardłu. Badacze donoszą, że stymuluje produkcję żeńskich hormonów, reguluje cykl miesiączkowy i pracę tarczycy. Dodatkowo wpływa pozytywnie na wzrok.

Chlorofil w płynie można wykorzystać do płukania jamy ustnej, co likwiduje nieświeży zapach z ust, łagodzi stany zapalne, podrażnienia i choroby dziąseł. Zielony barwnik to tzw. wewnętrzny dezodorant, który neutralizuje przykre zapachy stolca, moczu, a także potu. Zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy i neutralizuje wolne rodniki. Chlorofil do picia polecany jest również karmiącym kobietom, ponieważ stymuluje produkcję i wydzielanie mleka. Wspomaga regenerację i rekonwalescencję organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia.

Wpływ chlorofilu do picia na układ pokarmowy i krwionośny

Zielony barwnik normalizuje ciśnienie tętnicze krwi, reguluje krzepliwość krwi i wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zmniejsza ryzyko powstawania żylaków. Chlorofil znalazł zastosowanie w terapii anemii, miażdżycy i hemofilii. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek i jest bogatym źródłem żelaza.

Płynny chlorofil wspomaga produkcję flory jelitowej, reguluje pracę układu pokarmowego i tłumi głód. Dowiedziono, że pomaga w leczeniu choroby wrzodowej, zmniejsza niestrawność i ułatwia regularne wypróżnianie się. W związku z tym chlorofil w płynie pozytywnie wpływa na odchudzanie.

Wpływ chlorofilu do picia na skórę

Płynny chlorofil określa się mianem eliksiru młodości, gdyż wykazuje pozytywny wpływ na kondycję skóry. Stosowany jest do leczenia zapaleń i infekcji skórnych, spowalnia proces starzenia i wyrównuje koloryt skóry. Tzw. zielona krew przyspiesza gojenie ran i regenerację tkanek po wystawieniu ich na długotrwałe działanie promieni UV.

Jakie są przeciwwskazania do stosowania chlorofilu?

Chlorofil praktycznie nie posiada ograniczeń do stosowania. Przeciwwskazaniem do spożywania chlorofilu jest ciąża i indywidualna nietolerancja na składniki preparatu. Płynny chlorofil można z powodzeniem podawać nawet małym dzieciom, ale po wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

Chlorofil w płynie – skutki uboczne

Chlorofil w płynie to bardzo bezpieczny produkt, który nie powoduje działań niepożądanych. Jedynie na początku kuracji mogą wystąpić wypryski na twarzy, które są wynikiem detoksykacji, czyli usuwania toksyn z organizmu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
366
15
Polecamy
Właściwości lecznicze soku z pokrzywy.
Na co pomaga?
Właściwości lecznicze soku z pokrzywy. Na co pomaga? Dzień Dobry TVN
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody.
Jak przygotować i dawkować sok z aloesu?
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody. Jak przygotować i dawkować sok z aloesu? Dzień Dobry TVN
Trawa jęczmienna – właściwości i działanie
Trawa jęczmienna – właściwości i działanie TVN zdrowie
Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie.
Jak zrobić i jak pić?
Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Strup – jak się go pozbyć? Jak przyspieszyć gojenie?
Strup – jak się go pozbyć? Jak przyspieszyć gojenie?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Pozycja misjonarska. Jak wygląda pozycja na misjonarza (na misjonarkę)?
Pozycja misjonarska. Jak wygląda pozycja na misjonarza (na misjonarkę)?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii