Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cenna i smaczna kasza kuskus – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni

Cenna i smaczna kasza kuskus – właściwości, kalorie, zastosowanie w kuchni

Zainteresował Cię ten artykuł?
kasza kuskus

Fot. ALLEKO / Getty Images

Kasza kuskus powinna być częstym gościem na stole. Ma cenne wartości odżywcze, zawiera dużo białka, ważne dla zdrowia minerały i witaminy z grupy B. Jest zdrowa i nie tuczy. Przygotowanie kuskusu jest bardzo proste, a sposobów zastosowania go – mnóstwo. Smakuje na słono i na słodko.

Kuskus (arab. kaskasa ‘rozbijać, tłuc’, ang. couscous) nazywany jest kaszą, tak naprawdę jednak jest to produkt spożywczy mający cechy zarówno kaszy, jak i makaronu. Kuskus to także nazwa potrawy przygotowywanej z kaszy kuskus. Są to maleńkie, okrągłe ziarna dawniej otrzymywane z prosa, a obecnie z pszenicy twardej (durum). Kuskus wywodzi się z kuchni Maghrebu – jest to regionalna kuchnia Afryki Północnej (głównie Maroka, Tunezji oraz Algierii). Dla muzułmanów ziarna kuskusu symbolizują bogactwo oraz szczęście.

Kuskus – kalorie, właściwości i wartości odżywcze

W 100 g kaszy kuskus znajduje się ok. 370 kcal, w tym 77 g węglowodanów, 5 g błonnika, 13 g białka i 1 g tłuszczu. To wartość energetyczna suchych ziaren. Liczba kalorii (dokładnie kilokalorii – kcal) po ugotowaniu znacznie spada – ugotowana kasza ma ok. 110 kcal, o ile przyrządza się ją na parze albo zalewa wrzątkiem. W 100 g ugotowanego kuskusu jest 5,6 g białka, ok. 1 g tłuszczu, ok. 28 g węglowodanów i niewiele błonnika. Na uwagę w kaszy kuskus zasługuje brak cholesterolu. Cenne składniki to: żelazo, magnez, wapń, sód, fosfor oraz witaminy z grupy B.

Spożywanie kaszy kuskus dobroczynnie wpływa na układ nerwowy: zapewnia równowagę psychiczną, poprawia nastrój, pomaga się skupić, rozjaśnia umysł. Kuskus to dobre źródło kwasu foliowego (witaminy B9), który zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu, dlatego polecany jest kobietom planującym ciążę i ciężarnym. W kaszy kuskus znajduje się też sporo niacyny (witaminy B3 albo PP), która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, bierze ponadto udział w syntezie ważnych hormonów. Co więcej, spożywanie tej kaszy korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie.

Kuskus jest lekkostrawny, dlatego można podawać go dzieciom i osobom z problemami żołądkowymi. Indeks glikemiczny (IG) ugotowanej kaszy wynosi 65, co oznacza, że osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać ją w umiarkowanej ilości.

Uwaga! Ponieważ klasyczna kasza kuskus jest wytwarzana z pszenicy, zawiera gluten. W sprzedaży można jednak dostać kaszę kuskus bezglutenową, np. kukurydzianą.

Przygotowanie kuskusu

Warto włączyć kuskus do diety, ponieważ jest zdrowy, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Kaszy nie trzeba gotować – wystarczy odmierzoną ilość zalać wrzątkiem, odstawić pod przykryciem na kilka minut – i gotowe. Aby kasza miała wyraźniejszy smak, wrzątek można osolić albo użyć wywaru (mięsnego, warzywnego, grzybowego). Kuskus można też ugotować na parze.

Tak przygotowaną kaszę można wykorzystać na wiele sposobów. Kuskus pasuje do drugiego dania – warto go podać zamiast ziemniaków, innej kaszy bądź makaronu. Bardzo dobrze łączy się z mięsem. Świetnie smakuje zwłaszcza z baraniną i duszoną wieprzowiną, pasuje też do drobiu. Smak kaszy kuskus podkreśli dodatek masła albo dobrej oliwy, soku z cytryny, aromatycznych ziół, soli i pieprzu. Kuskus wybornie smakuje z miętą. Bardzo smaczna jest kasza smażona z warzywami.

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Kasza kuskus to dobry i zdrowy składnik sałatek. Pasują do niej pomidory (również pomidorki koktajlowe), oliwki, zielony ogórek, ostre sery (zwłaszcza feta).

Kuskus można upiec – po poddaniu wstępnej obróbce (zalaniu wrzątkiem albo ugotowaniu na parze) może być składnikiem warzywnej, mięsnej bądź rybnej zapiekanki. Warto wykorzystać tę kaszę jako farsz, np. pieczonej papryki, cukinii albo zapiekanych pomidorów. Kasza kuskus to także bardzo dobry, choć mniej znany, składnik farszu do pierogów.

Zaletą kaszy kuskus jest fakt, że równie dobrze smakuje na słono, jak i na słodko. W połączeniu ze świeżymi owocami kuskus stworzy smaczną sałatkę, którą można doprawić miodem albo syropem klonowym, cynamonem, posiekanymi orzechami.

Kuskus nadaje się na śniadanie: najlepiej zalać go gorącym mlekiem i odstawić do napęcznienia, po czym dodać ulubione składniki (np. owoce, orzechy, bakalie). Inny pomysł na zaserwowanie kaszy kuskus na śniadanie to połączenie jej z białym serem i jogurtem naturalnym.

Czy kasza kuskus jest dobra na odchudzanie?

Kaszę kuskus warto jeść na diecie odchudzającej, ale z umiarem – zawiera sporo węglowodanów. Z drugiej strony jest lekkostrawna dla żołądka i ma dużo białka, co sprawia, że osoby odchudzające się nie powinny o niej zapominać. Kasza kuskus po przyrządzeniu zawiera jednak niewiele błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit i układu pokarmowego, dlatego trzeba go dostarczyć organizmowi z innymi produktami.

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - różnice. Źródło: Wiem, co jem na diecie


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie?
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie? Reklama
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Reklama
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?
Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce? Reklama
Kiedy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia?
Kiedy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia? Reklama
Jak rozmrozić lodówkę?
Jak rozmrozić lodówkę? Reklama
Nadmierne pocenie się może być objawem choroby. Przyczyny i sposoby na nadmierne pocenie
Nadmierne pocenie się może być objawem choroby. Przyczyny i sposoby na nadmierne pocenie