Czytasz: Cebula – jakie posiada właściwości lecznicze? Składniki odżywcze obecne w cebuli

Cebula – jakie posiada właściwości lecznicze? Składniki odżywcze obecne w cebuli

NAN

Fot: Sea Wave / stock.adobe.com

Cebula wykorzystywana jest nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w medycynie naturalnej. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych i nadciśnienia tętniczego. Okłady z cebuli stosuje się na wrzody skóry oraz trądzik, a syrop w leczeniu kaszlu towarzyszącego infekcjom górnych dróg oddechowych i astmie. 

Cebula znajduje szerokie zastosowanie kulinarne, gdyż posiada unikalny smak. Warzywo to cenione jest również za swoje właściwości lecznicze. Cebula działa bakteriobójczo oraz przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, zmniejszając jego podatność na infekcje.

Cebula – jaką ma wartość odżywczą?

Cebula odznacza się wysoką wartością odżywczą, gdyż dostarcza organizmowi wielu niezbędnych mu składników. Jest również niskokaloryczna – w 100 gramach cebuli znajduje się 40 kcal. Cebula jest źródłem cennych witamin - z grupy B, C, E, K oraz prowitaminy A. W największych ilościach cebula zawiera witaminę C, która należy do substancji antyoksydacyjnych. 

W składzie cebuli znajdują się liczne składniki mineralne, takie jak: potas, żelazo, magnez, siarka, fosfor, wapń, cynk, krzem, selen i sód. Jednymi z ważniejszych związków obecnych w cebuli są glikozydy, a zwłaszcza dwusiarczek alilo-propylowy, który posiada charakterystyczny zapach i odpowiada za większość właściwości leczniczych cebuli. W cebuli występują również flawonoidy, enzymy oraz glukokinina będąca hormonem roślinnym, który reguluje poziom glukozy we krwi i ma właściwości przeciwcukrzycowe. W składzie cebuli obecny jest również błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit. Substancje aktywne znajdują się w największych ilościach w bulwie warzywa.

Właściwości lecznicze cebuli

Właściwości cebuli wykorzystywane są w medycynie ludowej od tysięcy lat. Niegdyś cebula zaliczana była do podstawowych leków zapobiegających szkorbutowi – chorobie wywoływanej przez niedobór witaminy C w organizmie. Warzywo to stosowane jest w zwalczaniu przeziębień oraz w celu podniesienia odporności organizmu. Cebula, a dokładnie sok uzyskany z tego warzywa, uznawana jest za naturalny antybiotyk. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, hamując rozwój paciorkowców i gronkowców oraz bakterii Salmonella i Shigella wywołujących poważne zatrucia pokarmowe. 

Działa również grzybobójczo, przeciwwirusowo oraz odkażająco. Sok z cebuli przyspiesza proces gojenia się ran i oparzeń. Kompresy z cebuli zalecane są osobom z trądzikiem, czyrakami, ropniami oraz pęknięciami i ranami skóry. Cebula wykorzystywana jest w leczeniu cukrzycy, ale również w zapobieganiu rozwojowi tej choroby. Jest środkiem o działaniu przeciwzapalnym, przeciwkaszlowym i wykrztuśnym. Upłynnia wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, ułatwiając jej odkrztuszanie. 

Cebula stosowana jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, m.in. przy zapaleniu: gardła, krtani, zatok przynosowych oraz oskrzeli, a także przy anginie i zapaleniu migdałków. Posiada również właściwości przeciwastmatyczne. Dzięki wysokiej zawartości potasu, przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi zapobiegając rozwojowi nadciśnienia. Przypisuje się jej działanie przeciwzakrzepowe, gdyż rozrzedza krew i chroni przed powstawaniem zakrzepów.

Cebula zmniejsza również stężenie „złego” cholesterolu LDL, a podnosi poziom „dobrego” – HDL, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób sercowo-naczyniowych. Warzywo to poprawia przemianę materii, reguluje procesy trawienne i przeciwdziała zaparciom. Wzmacnia serce oraz działa przeciwnowotworowo, obniżając ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, gardła, jelita grubego, nerek, trzustki oraz jajników. 

Cebula przyczynia się również do poprawy funkcjonowania wątroby. Działa moczopędnie i usuwa nadmiar wody z organizmu. Z tego powodu wskazana jest przy obrzękach, opuchliznach oraz artretyzmie i chorobach reumatycznych. Warzywo to nie jest zalecane osobom ze stanami zapalnymi jelit, chorobą wrzodową oraz poważnymi schorzeniami wątroby, gdyż jest ciężkostrawne i może przyczynić się do nasilenia dolegliwości towarzyszących tego rodzaju chorobom. Ograniczenie surowej cebuli w diecie jest wskazane również kobietom ciężarnym, zwłaszcza cierpiącym na zgagę.

Jak przygotować okłady z cebuli?

Okłady z cebuli wykorzystywane są w leczeniu wrzodów, oparzeń, odmrożeń, czyraków oraz trądziku. Przygotowuje się je na bazie rozgotowanej cebuli.

  1. Warzywo należy obrać, pokroić, a następnie umieścić w rondelku i zalać wodą.
  2. Całość gotuje się na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.
  3. Rozgotowaną cebulę miksuje się i pozostawia do ostygnięcia.
  4. Przygotowaną masę nakłada się na chorobowo zmienione miejsce.

Okłady z cebuli stosuje się również w przypadku ukąszeń owadów, gdyż łagodzą ból i świąd oraz zmniejszają obrzęk. Z cebuli w łatwy sposób przygotuje się syrop na kaszel. Obraną i pokrojoną cebulą wystarczy zasypać cukrem i pozostawić na kilka godzin w ciepłym miejscu. Po tym czasie warzywo puści sok, który powinno się pić kilka razy dziennie przy astmie oraz infekcjach górnych dróg oddechowych. 

Zobacz film: Co wzbogaci smak rosołu? Źródło: Wiem, co jem


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
1
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie