Polub nas na Facebooku
Czytasz: Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu

Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu

camu camu

Fot. Lew Robertson / Getty Images

Camu camu jest południowoamerykańskim krzewem, którego owocami są czerwono-purpurowe jagody. Wykazują one działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne chroniąc organizm przed różnymi chorobami, m.in. układu sercowo-naczyniowego. 

Camu camu to jagody pochodzące z Ameryki Południowej. Odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Camu camu są bogatym źródłem witaminy C i innych naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem chorób cywilizacyjnych.

Camu camu - co to jest?

Camu camu to krzew rosnący w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Owoce tej rośliny - jagody, są od setek lat wykorzystywane w południowoamerykańskiej medycynie naturalnej. Jagody camu camu mają charakterystyczny, kwaśny smak i czerwonopurpurowy kolor. Swoim kształtem przypominają wiśnie. Posiadają wysokie wartości odżywcze, dlatego zaliczane są do grupy produktów superfoods, czyli super żywności. Na rynku jagody camu camu są dostępne w różnej postaci - soku, proszku, kapsułek, tabletek oraz w formie suszonych owoców.

Jagody camu camu - witamina C i inne wartości odżywcze

Właściwości jagód camu camu są związane w wysoką wartością odżywczą owoców. Camu camu odznaczają się najwyższą zawartością witaminy C należącej do naturalnych przeciwutleniaczy - świeże i dojrzałe jagody dostarczają aż 1150 mg tego związku. Najbogatszym źródłem witaminy C jest miąższ i skórka. Camu camu są również źródłem innych substancji przeciwutleniających, np. fenoli roślinnych i karotenoidów, dlatego wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych: nowotworów, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. 

Jagody camu camu hamują procesy starzenia się organizmu i działają odmładzająco. Witamina C występująca w camu camu wspomaga pracę układu odpornościowego, chroniąc organizm przed różnymi infekcjami. Przyczynia się również do uszczelniania i wzmacniania naczyń krwionośnych, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Witamina C uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego oraz hamuje proces utleniania “złego” cholesterolu LDL przeciwdziałając tworzeniu się zmian miażdżycowych. Jagody camu camu dostarczają także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit i procesy trawienne, witamin z grupy B oraz wapnia i sodu.

Camu camu - właściwości

Właściwości camu camu znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystywane są w leczeniu astmy, choroby zwyrodnieniowej stawów, przeziębień. Jagody camu camu działają ochronnie na wątrobę, dlatego są stosowanie przy stanach zapalnych tego narządu. Camu camu zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i chronią przed wystąpieniem chorób, takich jak Alzheimer czy demencja. W ich składzie występują karotenoidy, takie jak beta karoten, luteina i zeaksantyna, które wspomagają pracę narządu wzroku. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki oka i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Beta karoten w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która jest ważna nie tylko dla oczu, ale również zapewnia dobrą kondycję skóry. Jagody camu camu odznaczają się silnym działaniem przeciwzapalnym, a także przeciwbólowym i antywirusowym. Zwalczają obrzęki i opuchliznę, a także zapewniają mocne stawy i dobrą kondycję kości. Wspomagają również proces gojenia się ran i działają antydepresyjnie.

Zobaczcie także, jakie wartości odżywcze mają owoce. Czy warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

Camu camu - zastosowanie

Miąższ owoców camu camu ma bardzo delikatną strukturę. Z tego powodu jagody camu camu źle znoszą transport i warunki przechowywania, dlatego są przetwarzane. W Polsce camu camu są dostępne w postaci sproszkowanego ekstraktu, soku i tabletek. Produkty te można kupić w sklepach internetowych oraz stacjonarnych z ekologiczną żywnością. Proszek camu camu można rozpuszczać w wodzie lub soku, a także dodawać do koktajli owocowych, owsianki czy naleśników. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, dżemów, nektarów, lodów, a także do napojów izotonicznych ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Cena proszku camu camu waha się w granicach od 35 zł do ponad 100 zł. Sok camu camu jest zalecany jako alternatywa dla przyjmowania syntetycznej witaminy C. Cena za 500 ml soku wynosi około 20 - 30 zł.

Camu camu - zastosowanie w kosmetyce

Camu camu ze względu na bogactwo witaminy C i karotenoidów znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Preparaty o wysokiej zawartości witaminy C są szczególnie zalecane osobom z cerą trądzikową, przebarwieniami oraz z cerą szarą i zmęczoną. Kosmetyki z camu camu wykazują właściwości rozświetlające, przeciwzapalne i spowalniające procesy starzenia się skóry. Zawarta w nich witamina C przyczynia się również do zwiększania elastyczności naczyń włosowatych w skórze, dlatego tego rodzaju preparaty są zalecane w pielęgnacji skóry naczynkowej. Kosmetyki z camu camu chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz wspomagają opalanie. Mogą być stosowane u osób z cerą dojrzałą, gdyż działają przeciwzmarszczkowo przywracają skórze prawidłowy koloryt i gładkość. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
1
Polecamy
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Jeżyny – bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni 
Jeżyny – bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Właściwości prozdrowotne i zastosowanie w kuchni  TVN zdrowie
Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy
Gujawa - bogactwo witaminy C. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie kulinarne owoców gujawy TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?