Polub nas na Facebooku
Czytasz: Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu
menu
Polub nas na Facebooku

Camu camu - południowoamerykańskie jagody. Właściwości i zastosowanie camu camu

camu camu

Fot. Lew Robertson / Getty Images

Camu camu jest południowoamerykańskim krzewem, którego owocami są czerwono-purpurowe jagody. Wykazują one działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne chroniąc organizm przed różnymi chorobami, m.in. układu sercowo-naczyniowego. 

Camu camu to jagody pochodzące z Ameryki Południowej. Odznaczają się wysokimi wartościami odżywczymi i licznymi właściwościami zdrowotnymi. Camu camu są bogatym źródłem witaminy C i innych naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią przed wystąpieniem chorób cywilizacyjnych.

Camu camu - co to jest?

Camu camu to krzew rosnący w lasach deszczowych Ameryki Południowej. Owoce tej rośliny - jagody, są od setek lat wykorzystywane w południowoamerykańskiej medycynie naturalnej. Jagody camu camu mają charakterystyczny, kwaśny smak i czerwonopurpurowy kolor. Swoim kształtem przypominają wiśnie. Posiadają wysokie wartości odżywcze, dlatego zaliczane są do grupy produktów superfoods, czyli super żywności. Na rynku jagody camu camu są dostępne w różnej postaci - soku, proszku, kapsułek, tabletek oraz w formie suszonych owoców.

Jagody camu camu - witamina C i inne wartości odżywcze

Właściwości jagód camu camu są związane w wysoką wartością odżywczą owoców. Camu camu odznaczają się najwyższą zawartością witaminy C należącej do naturalnych przeciwutleniaczy - świeże i dojrzałe jagody dostarczają aż 1150 mg tego związku. Najbogatszym źródłem witaminy C jest miąższ i skórka. Camu camu są również źródłem innych substancji przeciwutleniających, np. fenoli roślinnych i karotenoidów, dlatego wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu przyczyniają się do neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych: nowotworów, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego. 

Jagody camu camu hamują procesy starzenia się organizmu i działają odmładzająco. Witamina C występująca w camu camu wspomaga pracę układu odpornościowego, chroniąc organizm przed różnymi infekcjami. Przyczynia się również do uszczelniania i wzmacniania naczyń krwionośnych, zapewniając prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia. Witamina C uczestniczy w regulacji ciśnienia tętniczego oraz hamuje proces utleniania “złego” cholesterolu LDL przeciwdziałając tworzeniu się zmian miażdżycowych. Jagody camu camu dostarczają także błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit i procesy trawienne, witamin z grupy B oraz wapnia i sodu.

Camu camu - właściwości

Właściwości camu camu znajdują szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Wykorzystywane są w leczeniu astmy, choroby zwyrodnieniowej stawów, przeziębień. Jagody camu camu działają ochronnie na wątrobę, dlatego są stosowanie przy stanach zapalnych tego narządu. Camu camu zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i chronią przed wystąpieniem chorób, takich jak Alzheimer czy demencja. W ich składzie występują karotenoidy, takie jak beta karoten, luteina i zeaksantyna, które wspomagają pracę narządu wzroku. Zapobiegają uszkodzeniom siatkówki oka i zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Beta karoten w organizmie ulega przekształceniu w witaminę A, która jest ważna nie tylko dla oczu, ale również zapewnia dobrą kondycję skóry. Jagody camu camu odznaczają się silnym działaniem przeciwzapalnym, a także przeciwbólowym i antywirusowym. Zwalczają obrzęki i opuchliznę, a także zapewniają mocne stawy i dobrą kondycję kości. Wspomagają również proces gojenia się ran i działają antydepresyjnie.

Zobaczcie także, jakie wartości odżywcze mają owoce. Czy warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem

Camu camu - zastosowanie

Miąższ owoców camu camu ma bardzo delikatną strukturę. Z tego powodu jagody camu camu źle znoszą transport i warunki przechowywania, dlatego są przetwarzane. W Polsce camu camu są dostępne w postaci sproszkowanego ekstraktu, soku i tabletek. Produkty te można kupić w sklepach internetowych oraz stacjonarnych z ekologiczną żywnością. Proszek camu camu można rozpuszczać w wodzie lub soku, a także dodawać do koktajli owocowych, owsianki czy naleśników. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, dżemów, nektarów, lodów, a także do napojów izotonicznych ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Cena proszku camu camu waha się w granicach od 35 zł do ponad 100 zł. Sok camu camu jest zalecany jako alternatywa dla przyjmowania syntetycznej witaminy C. Cena za 500 ml soku wynosi około 20 - 30 zł.

Camu camu - zastosowanie w kosmetyce

Camu camu ze względu na bogactwo witaminy C i karotenoidów znajduje zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Preparaty o wysokiej zawartości witaminy C są szczególnie zalecane osobom z cerą trądzikową, przebarwieniami oraz z cerą szarą i zmęczoną. Kosmetyki z camu camu wykazują właściwości rozświetlające, przeciwzapalne i spowalniające procesy starzenia się skóry. Zawarta w nich witamina C przyczynia się również do zwiększania elastyczności naczyń włosowatych w skórze, dlatego tego rodzaju preparaty są zalecane w pielęgnacji skóry naczynkowej. Kosmetyki z camu camu chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz wspomagają opalanie. Mogą być stosowane u osób z cerą dojrzałą, gdyż działają przeciwzmarszczkowo przywracają skórze prawidłowy koloryt i gładkość. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Polecamy
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu?
Bardzo modne jagody acai – jak je stosować i czy naprawdę pomagają w odchudzaniu? Dzień Dobry TVN
Granadilla -  egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej.
Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce 
Granadilla - egzotyczny owoc o wysokiej wartości odżywczej. Właściwości, zastosowanie w medycynie, kuchni i kosmetyce  TVN zdrowie
Właściwości rokitnika i jego uprawa.
Jakie posiada składniki odżywcze?
Właściwości rokitnika i jego uprawa. Jakie posiada składniki odżywcze? Dzień Dobry TVN
Owoc kaktusa, czyli pitaja.
Czy warto ją jeść?
Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?