Polub nas na Facebooku
Czytasz: Cała prawda o koreczkach śledziowych i produktach z łososia
menu
Polub nas na Facebooku

Cała prawda o koreczkach śledziowych i produktach z łososia

Kawałek łososia na talerzu.

Fot. fcafotodigital / Getty Images

Polacy powinni jeść łososia, ponieważ dostarcza on nie tylko kwasów omega-3, ale także dużo witaminy D, na której niedobór cierpimy. Jednak na łososiu producenci bardzo łatwo mogą nas oszukać. Na co powinno się zwracać uwagę przy zakupie ryby?

Produkty z łososia są różne - może być to świeży filet, łosoś wędzony lub pasta z łososia. Mogą to być także... produkty śledziowe, które mają udawać łososie. Ale po kolei.

Łososie, które znajdziemy w sklepie to:

Polecamy również:
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
  • norweskie (czyli inaczej hodowlane);
  • bałtyckie (żyją dziko w morzu, ale ich populacja jest zagrożona);
  • pacyficzne (również żyjące dziko).

Łososie kojarzą się nam z różowym kolorem. Jednak uwaga na śledzie, które mają udawać łososia w koreczkach! Podrasowane różowym barwnikiem mięso innych ryb może wyglądać zupełnie jak łosoś. Tylko czy nasze zdrowie jest tego warte? 

Łosoś wędzony w plastrach kosztuje nawet 200 złotych za kilogram, podczas gdy wędzony filet kosztuje około 50 złotych. Mało tego. W metce łososiowej w ogóle nie znajdziemy ryby, ale mięso wieprzowe! Na czym jeszcze dajemy się oszukać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Łosoś i produkty podobne. Źródło: Wiem, co jem 

A teraz śledzie

Śledzie to ryby, które zawierają kwasy omega-3,-6,-9, przez co podwyższają poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Jednak mowa tu o filetach śledziowych pochodzących nie z Chin, ale z innych regionów. Chodzi przede wszystkim o fakt, że ryby z rejonu Morza Chińskiego mogą zawierać bardzo dużo szkodliwej rtęci. 

Polecamy: Jakie ryby należy jeść, a jakich unikać?

Śledzie powinno się jeść, ale nie w postaci przetworzonej. Dlaczego? Skład takich produktów oraz ogromna ilość soli działają niekorzystnie na nasze zdrowie. Zobaczcie sami:

Zobacz film: Śledzie (koreczki) - skład. Źródło: Wiem, co jem 

Dorsz

To kolejna popularna ryba, która zawiera z kolei dużo selenu oraz białka. Co ciekawe jest to bardzo chuda ryba, ma zaledwie 80 kcal na 100 g. Dorsze muszą pochodzić ze sprawdzonego źródła - przede wszystkim nie wolno ich masowo poławiać w okresie wakacyjnym (wyjątkiem są małe jednostki rybackie). Oznacza to, że nie kupimy wtedy świeżej ryby w markecie, a jedynie - w sprawdzonych miejscach nad polskim morze. 

Kupując dorsze ze sklepu ważne, aby miały niebieski certyfikat MCS, który gwarantuje, że ryba została wyłowiona w sposób odpowiedzialny. Wiedzieliście, że osoby często jedzące dorsza rzadziej chorują na cukrzycę? Więcej ciekawostek na filmie:

Zobacz film: Kto powinien jeść dorsza? Źródło: Wiem, co jem 

A może pstrąga?

Pstrągi dostępne w sklepach to ryby hodowlane, który żyją około 18 miesięcy w stawie hodowlanym. Są najpopularniejszą rybą słodkowodną spożywaną przez Polaków. Ryby muszą żyć w bardzo czystej wodzie oraz trzymać specjalną dietę. Jak wygląda hodowla ryby zanim trafi na nasz stół? Tego dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Hodowla pstrąga. Źródło: Wiem, co jem 

Polecamy: Jak wybrać zdrową rybę? Zapiski Czesława z podróży nad morze

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe?
Ryba mrożona, ryba wędzona, a może w puszce - jakie produkty rybne są zdrowe? TVN zdrowie
Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta?
Zasady zakupu ryb
Jak wybrać dobrą rybę nie tylko na święta? Zasady zakupu ryb TVN zdrowie
Ryby - które warto jeść?
Jakie ryby morskie są zdrowe?
Ryby - które warto jeść? Jakie ryby morskie są zdrowe? Dzień Dobry TVN
Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść?
Łosoś - jakie ma właściwości zdrowotne i w jakiej postaci warto go jeść? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?
Koronawirus w liczbach. Ile osób zmarło? Jak się przenosi wirus i jak się przed nim bronić?