Burak zaliczany jest do roślin szarłowatych i kosmowatych. Uprawiany jest na Bliskim Wschodzi, w basenie Morza Śródziemnego, Kaspijskiego, w Indiach, a także w Polsce. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko walorom smakowym, ale przede wszystkim korzystnemu wpływowi na zdrowie.
Buraki – właściwości i wpływ na zdrowie
Buraki – jak wszystkie czerwone warzywa i owoce – zawierają sporo potasu. W 100 gramach jest go aż 348 mg. Pierwiastek ten wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi, tym samym polecany jest każdemu, kto zmaga się z nadciśnieniem tętniczym lub ma problemy z sercem. Jedzone regularnie pomagają obniżyć cholesterol. Na buraki warto zwrócić uwagę także ze względu na żelazo (które jest bardzo dobrze przyswajalne) i kwas foliowy. Oba te związki uczestniczą w procesach krwiotwórczych, tym samym chronią przed anemią i wspomagają jej leczenie. O burakach – właśnie ze względu na kwas foliowy – powinny pamiętać także kobiety w ciąży lub te, które dopiero starają się o dziecko. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej. To właśnie z niej później rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu foliowego może skutkować poważnymi wadami płodu.
W burakach zawarty jest także tryptofan. To aminokwas, który wpływa na nasze samopoczucie. Jego niedobór często łączony jest z rozwojem depresji.
Zobacz także: Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Zobacz film i sprawdź właściwości zdrowotne ma buraka:
Buraki – czy chronią przed rozwojem raka?
Największą wartością buraków są antocyjany. Związki te zaliczane są do flawonoidów, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Substancje te mają zdolność zwalczania wolnych rodników, które przyczyniają się do mutacji komórek i tworzenia zmian nowotworowych w organizmie. Antocyjany dodatkowo wspomagają pracę układu krążenia. Rozrzedzają krew, dzięki czemu nie tylko lepiej krąży, ale nie tworzy groźnych dla zdrowia i życia zakrzepów, dlatego polecane są osobom chorym na zakrzepicę oraz z żylakami. Dodatkowo wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne, dzięki czemu chronią przed miażdżycą.
Buraki – na odporność i nie tylko
Buraki nie tylko chronią przed rozwojem raka czy anemią. Zawarte w warzywie betacjany aktywują układ immunologiczny i wzmacniają odporność. W warzywie znajdują się także wapń (41 mg/100 g) oraz fosfor i magnez (17 mg/100 g). Buraki zawierają śladowe ilości witamin. Najwięcej mają witaminy C (ok. 10 mg/100 g), która jest jednym z silniejszych przeciwutleniaczy.
Burak – kalorie
Burak to warzywo, które ma stosunkowo mało kalorii. W 100 gramach jest zaledwie 33 kcal. Mimo to nie można przesadzać z ich ilością, ponieważ zawierają sporo cukru. Warzywo wykazuje także właściwości oczyszczające, dlatego też często znajduje się w tego rodzaju dietach.
Dlaczego warto jeść buraki? Dowiesz się tego z filmu:
Buraki – kto nie może ich jeść?
Mimo że buraki są bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych dla zdrowia związków, to nie każdy może cieszyć się ich smakiem. Uważać muszą przede wszystkim osoby, które chorują na cukrzycę. Buraki mają bowiem wysoki indeks glikemiczny. Wskaźnik ten mówi jak szybko po zjedzeniu danego produktu podnosi się poziom glukozy w organizmie. Uważać muszą także osoby chorujące lub zagrożone osteoporozą. Jedzenie buraków pomaga oczyścić organizm z zalegających w nich toksyn. Niestety wraz ze szkodliwymi dla zdrowia związkami buraki wypłukują także wapń, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.
Buraki – sok z buraka naturalny dopalacz
Buraki, a przede wszystkim sok z buraka polecany jest osobom, które uprawiają sport. Warzywo za sprawą azotynów spowalnia wchłanianie tlenu, tym samym zwiększa się wydolność organizmu i wolniej się męczymy. Buraki pomagają także szybciej pozbyć się zakwasów oraz przyspieszają regenerację i odbudowę mięśni.
Buraki – co można z nich przygotować
Buraki to warzywa, które można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Doskonale nadają się do zup lub jako dodatek do głównego dania. Do najbardziej popularnych potraw przygotowywanych z buraka należą barszcz czerwony i zupa z botwiny, czyli młodych buraków. Buraki ćwikłowe można jeść także na surowo, po wcześniejszym obraniu ze skórki. Z buraków można przygotować także pożywny sok. Najlepiej smakuje w połączeniu z jabłkiem oraz marchewka. Przygotowując sok z buraka trzeba jednak, że nie można wypić go od razu. W przeciwnym razie będzie zbyt dużym obciążeniem zarówno dla żołądka, jak i wątroby. Z buraków można przygotować także sałatkę. Buraki doskonale komponują się także z rybami, zwłaszcza śledziami.