Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bromatologia jako nauka zajmująca się wpływem żywności oraz sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Jak zrobić specjalizację z tej dziedziny?
menu
Polub nas na Facebooku

Bromatologia jako nauka zajmująca się wpływem żywności oraz sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Jak zrobić specjalizację z tej dziedziny?

Kobieta uczy się.

Fot. Geber86 / Getty Images

Bromatologia jest nauką, która zajmuje się jakością zdrowotną żywności oraz jej negatywnym i pozytywnym oddziaływaniem na organizm człowieka. Jej zadaniem jest również badanie wpływu środowiska na jakość płodów rolnych oraz kontrola poziomu zanieczyszczeń zarówno chemicznych, jak i biologicznych.

Aby zostać specjalistą bromatologii, trzeba ukończyć pięcioletnie studia farmaceutyczne i zrobić trzyletnią specjalizację. Jej podstawą jest nie tylko poszerzenie wiedzy, ale i wykształcenie cech osobowości farmaceuty, które pomogą mu rozwijać nabyte umiejętności. W jakich instytucjach może pracować absolwent specjalizacji z bromatologii?

Czym jest bromatologia?

Bromatologia jest dziedziną nauki, której nazwa pochodzi z języka greckiego od słów broma i logos, co w polskim tłumaczeniu oznacza dosłownie żywienie i naukę. Specjaliści bromatologii zajmują się badaniem jakości żywności oraz jej oddziaływaniem na człowieka. Do ich zadań należy:

  • kontrolowanie sposobu żywienia i jego pozytywnego lub negatywnego oddziaływania na organizm;
  • analizowanie wartości odżywczych oraz składu chemicznego substancji zawartych w żywności i jej przyswajalności przez człowieka;
  • higiena żywności w procesach produkcyjnych oraz związanych z tym przechowywaniem, przetwórstwem i obrotem;
  • badanie pochodzenia nowych źródeł żywności;
  • badanie wpływu środowiska naturalnego na jakość płodów rolnych.

Zadaniem specjalistów bromatologii jest również kontrola zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, które mogą dostać się do pożywienia na skutek oddziaływania czynników zewnętrznych.

Zobaczcie, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia:

Zobacz film: Czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia? Źródło: Dzień Dobry

Kto może zostać specjalistą bromatologii?

Specjalistą bromatologii może zostać farmaceuta, który ukończył pięcioletnie studia magisterskie i specjalizację z tej dziedziny. Nauka trwa 3 lata i obejmuje kurs podstawowy oraz 6 modułów specjalizacyjnych, na których student poszerza wiedzę i kształci swoje umiejętności, odbywając staż w instytucjach zajmujących się kontrolą jakości żywności. Na kursie podstawowym wymaga się nie tylko wiedzy teoretycznej, ale też praktycznej. Od farmaceuty oczekuje się znajomości procedur pobierania próbek, umiejętności opisywania wyników analitycznych, a także samodzielności w opracowaniu oceny wartości odżywczej oraz świadomości skutków zdrowotnych i zagrożeń związanych z produktem żywnościowym.

Polecamy: Żywność funkcjonalna - definicja i przykłady żywności funkcjonalnej. Żywność wygodna a żywność funkcjonalna

Kurs podstawowy a wymagane staże specjalizacyjne

Aby zaliczyć kurs podstawowy, trzeba skończyć z oceną pozytywną wymagane moduły specjalizacyjne:

  • moduł I – „Organizacja zarządzania w ochronie zdrowia i regulacje prawne w zakresie kontroli jakości żywności w Polsce i Unii Europejskiej” – farmaceuta poznaje zagadnienia etyczne i regulacje prawne dotyczące sposobu wykonywania zawodu;
  • moduł II – „Rola składników odżywczych żywności, znaczenie zdrowotne oraz ich wpływ na zachowanie się leków w ustroju” – student nabywa umiejętności w ocenie interakcji pożywienia z lekami;
  • moduł III – „Naturalne związki nieodżywcze i dozwolone substancje dodatkowe”;
  • moduł IV – „Zakażenia toksykologiczne związane z bezpieczeństwem żywności”;
  • moduł V – „Żywność i jej jakość zdrowotna”;
  • moduł VI – „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” – zastosowanie norm żywieniowych i zasad racjonalnego żywienia w schorzeniach takich jak miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy osteoporoza.

Po ukończeniu kursu podstawowego i modułów specjalizacyjnych farmaceuta musi napisać pracę na wybrany przez siebie temat, którą powinien zaakceptować kierownik specjalizacji. Wymogiem koniecznym jest też pozytywna opinia przełożonego po przedstawieniu pisemnego opracowania dotyczącego zadań i zagadnień, których student nauczył się na stażu. Powinien zdać również egzamin ze znajomości języka obcego. Zaliczenie specjalizacji kończy się kolokwium i dopuszczeniem studenta do egzaminu państwowego.

Warto wiedzieć: Nutraceutyki – czym są i kto powinien je stosować?

Gdzie można znaleźć zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii?

Zatrudnienie po specjalizacji z bromatologii można znaleźć w placówkach zajmujących się kontrolą jakości żywności oraz higieną produktów żywnościowych w przemyśle. W Polsce są to:

  • Zakłady Bromatologii Akademii Medycznych,
  • Państwowy Zakład Higieny,
  • Instytut Żywności i Żywienia,
  • Agencja ds. Żywności,
  • Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne,
  • Instytut Ochrony Roślin.

W instytucjach zajmujących się tym zagadnieniem można odbywać również staże kierunkowe, które są wymagane do ukończenia specjalizacji. Po zakończeniu nauki warto poszerzać wiedzę, biorąc udział w wykładach i seminariach. Farmaceuta, który zdał egzamin państwowy, może dokonywać samodzielnych ekspertyz w zakresie bezpieczeństwa żywności, jak również obejmować stanowiska kierownicze w placówkach badawczych i laboratoriach kontrolnych związanych z żywnością.

Bibliografia:

1. Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego, Program Specjalizacji w Bromatologii – program podstawowy dla farmaceutów, cmkp.edu.pl, [cytaty z tytułami modułów zaczerpnięte z programu].

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
54
6
Polecamy
Gdzie warto iść na studia po biol-chemie?
Przykładowe kierunki
Gdzie warto iść na studia po biol-chemie? Przykładowe kierunki Dzień Dobry TVN
Brakarz – obowiązki, kwalifikacje, zarobki
Brakarz – obowiązki, kwalifikacje, zarobki Dzień Dobry TVN
Farmakologia kliniczna jako specjalizacja medyczna.
Czym się zajmuje?
Farmakologia kliniczna jako specjalizacja medyczna. Czym się zajmuje? TVN zdrowie
Czym są dodatki do żywności?
Podział i funkcje substancji dodatkowych
Czym są dodatki do żywności? Podział i funkcje substancji dodatkowych TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Ognisko hipodensyjne – o czym świadczy taka zmiana?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
Zwężenie przestrzeni międzykręgowej – czy jest niebezpieczne?
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Zapalenie zatok – jak odróżnić je od przeziębienia? Objawy i leczenie stanu zapalnego zatok
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia