Polub nas na Facebooku
Czytasz: Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda?
menu
Polub nas na Facebooku

Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda?

Borowik szlachetny (prawdziwek) w lesie.

Fot. Tiina & Geir / Getty Images

Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych grzybów, który zawiera bardzo dużo białka, magnezu, potasu, żelaza i fosforu oraz witamin B2, B3 i C. Gdzie występuje borowik szlachetny, nazywany także prawdziwkiem? Czym się charakteryzuje? 

Borowik szlachetny (prawdziwek) - wartości odżywcze

Borowik szlachetny (Boletus edulis), czyli prawdziwek to grzyb składający się głównie z wody. Charakteryzuje go duża zawartość białka (28-33 g/100 g suchej masy), żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C. W 100 g grzyba znajdziemy także od 50 do 70 kcal oraz 8 rodzajów różnych aminokwasów egzogennych. Prawdziwek zawiera także węglowodany i składniki mineralne (fosfor i potas), a 30 proc. całkowitej zawartości tłuszczy w grzybie stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Grzyby są nazywane leśnym mięsem, właśnie ze względu na dużą zawartość białka. Zawartość potasu pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, a witaminy z grupy B normalizują i wspierają pracę układu nerwowego. Jedzenie grzybów poprawia koncentrację, a także odporność organizmu. 

Borowiki szlachetne są bogatym źródłem:

  • magnezu,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • potasu,
  • białka,
  • witaminy B2,
  • witaminy B3,
  • witaminy C.

Uwaga! Prawdziwki kumulują w sobie metale ciężkie, w tym rtęć. Grzyby powinno się zatem zbierać w środku lasu, z dala od autostrad.

Borowik szlachetny - sezon na zbieranie i występowanie

Prawdziwki można zbierać od czerwca aż do grudnia, w lasach każdego rodzaju. Najłatwiej zlokalizować grzyby na podstawie określonych drzew - borowikowa grzybnia saprofituje na korzeniach sosen, buków i świerków. Prawdziwki rosną przeważnie na terenach z dostępem do światła, głównie na brzegach lasu albo w sąsiedztwie leśnych ścieżek. 

Borowik szlachetny, prawdziwek

Fot. gaffera / Getty Images

Prawdziwek - przepisy na przygotowanie borowika szlachetnego

Borowiki szlachetne mogą być spożywane zarówno w formie suszonej, jak i po poddaniu ich obróbce termicznej w potrawach, np. sałatkach czy zupach. Ten gatunek grzyba może być mrożony, a w sklepach bardzo często spotykamy go w postaci marynowanej w zalewie octowej.

Zupa krem z borowika szlachetnego

  • kilogram prawdziwków,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • śmietana 30 %,
  • szczypta soli i pierzu.

Przygotowanie:

Pokrojone borowiki smaż na patelni na rozpuszczonym maśle z dodatkiem cebuli. Grzyby powinny mieć kolor złoty, a cebulka powinna być zeszklona. Kiedy tak się stanie dodaj do nich bulion warzywny, czosnek i natkę pietruszki. Gotuj wszystko przez około 10-15 minut, a następnie dodaj śmietanę i gotuj jeszcze kilka minut. Wszytko zblenduj na gładka masę. 

Grzyby to prawdziwe dary lasu. Dlaczego warto je jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

NIE. Niedojrzały układ pokarmowy i odpornościowy dziecka może zareagować bardzo silna alergią lub niestrawnością na zjedzenie grzyba. Nawet niegroźny i popularny grzyb - pieczarka, może krótko mówiąc spowodować zatrucie organizmu dziecka. Dzieci do 8. roku życia nie powinny spożywać grzybów.

Borowik szlachetny - hodowla

Borowika szlachetnego można wyhodować samemu. Grzybnia dostępna w sklepach ogrodniczych. Najlepszy czas na "sadzenie" borowika to przełom kwietnia i października. Grzybnię należy umieścić w pobliżu drzewa (najlepiej młodego) iglastego lub liściastego, bo to w ich otoczeniu borowik szlachetny czuje się najlepiej. Za podłoże powinna posłużyć ziemia ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemia z lasu.

Borowik szlachetny - jak go wyhodować?

Zaleca się, aby wokół pnia drzewa wykopać 2 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory powinny znajdować się w odległości 0,5m – 5m od pnia drzewa. Dwa otwory należy wypełnić do połowy przygotowanym podłożem i umieścić w nich grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Następnie otwory trzeba zasypać do wysokości gruntu, mocno ubić i podlać (jedno wiadra wody na każdy dołek). Otwory dobrze jest przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu. Aby poprawić rozwój grzybni warto podlewać ją roztworem cukru (10 g cukru na 10 litrów wody). W okresie owocowania, kiedy dni są suche, grzybnię należy samemu podlewać.

Pierwsze grzyby powinny pojawić się w pierwszym lub w drugim roku od zasadzenia grzybni. Grzybnia powinna wydawać owoce przez kolejne 3-4 lata.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
10
Polecamy
Kozak - grzyb zdrowy i smaczny
Kozak - grzyb zdrowy i smaczny Dzień Dobry TVN
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki Dzień Dobry TVN
Opieńka – co to za grzyb?
Jakie ma wartości odżywcze i jak go podawać?
Opieńka – co to za grzyb? Jakie ma wartości odżywcze i jak go podawać? TVN zdrowie
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?