Polub nas na Facebooku
Czytasz: Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda?
menu
Polub nas na Facebooku

Borowik szlachetny - prawdziwek - występowanie, jak wygląda?

Borowik szlachetny (prawdziwek) w lesie.

Fot. Tiina & Geir / Getty Images

Borowik szlachetny to jeden z najsmaczniejszych grzybów, który zawiera bardzo dużo białka, magnezu, potasu, żelaza i fosforu oraz witamin B2, B3 i C. Gdzie występuje borowik szlachetny, nazywany także prawdziwkiem? Czym się charakteryzuje? 

Borowik szlachetny (prawdziwek) - wartości odżywcze

Borowik szlachetny (Boletus edulis), czyli prawdziwek to grzyb składający się głównie z wody. Charakteryzuje go duża zawartość białka (28-33 g/100 g suchej masy), żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin B2, B3 i C. W 100 g grzyba znajdziemy także od 50 do 70 kcal oraz 8 rodzajów różnych aminokwasów egzogennych. Prawdziwek zawiera także węglowodany i składniki mineralne (fosfor i potas), a 30 proc. całkowitej zawartości tłuszczy w grzybie stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Grzyby są nazywane leśnym mięsem, właśnie ze względu na dużą zawartość białka. Zawartość potasu pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia, a witaminy z grupy B normalizują i wspierają pracę układu nerwowego. Jedzenie grzybów poprawia koncentrację, a także odporność organizmu. 

Borowiki szlachetne są bogatym źródłem:

  • magnezu,
  • żelaza,
  • fosforu,
  • potasu,
  • białka,
  • witaminy B2,
  • witaminy B3,
  • witaminy C.

Uwaga! Prawdziwki kumulują w sobie metale ciężkie, w tym rtęć. Grzyby powinno się zatem zbierać w środku lasu, z dala od autostrad.

Borowik szlachetny - sezon na zbieranie i występowanie

Prawdziwki można zbierać od czerwca aż do grudnia, w lasach każdego rodzaju. Najłatwiej zlokalizować grzyby na podstawie określonych drzew - borowikowa grzybnia saprofituje na korzeniach sosen, buków i świerków. Prawdziwki rosną przeważnie na terenach z dostępem do światła, głównie na brzegach lasu albo w sąsiedztwie leśnych ścieżek. 

Borowik szlachetny, prawdziwek

Fot. gaffera / Getty Images

Prawdziwek - przepisy na przygotowanie borowika szlachetnego

Borowiki szlachetne mogą być spożywane zarówno w formie suszonej, jak i po poddaniu ich obróbce termicznej w potrawach, np. sałatkach czy zupach. Ten gatunek grzyba może być mrożony, a w sklepach bardzo często spotykamy go w postaci marynowanej w zalewie octowej.

Zupa krem z borowika szlachetnego

  • kilogram prawdziwków,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki,
  • śmietana 30 %,
  • szczypta soli i pierzu.

Przygotowanie:

Pokrojone borowiki smaż na patelni na rozpuszczonym maśle z dodatkiem cebuli. Grzyby powinny mieć kolor złoty, a cebulka powinna być zeszklona. Kiedy tak się stanie dodaj do nich bulion warzywny, czosnek i natkę pietruszki. Gotuj wszystko przez około 10-15 minut, a następnie dodaj śmietanę i gotuj jeszcze kilka minut. Wszytko zblenduj na gładka masę. 

Grzyby to prawdziwe dary lasu. Dlaczego warto je jeść? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Czy dzieci mogą jeść grzyby?

NIE. Niedojrzały układ pokarmowy i odpornościowy dziecka może zareagować bardzo silna alergią lub niestrawnością na zjedzenie grzyba. Nawet niegroźny i popularny grzyb - pieczarka, może krótko mówiąc spowodować zatrucie organizmu dziecka. Dzieci do 8. roku życia nie powinny spożywać grzybów.

Borowik szlachetny - hodowla

Borowika szlachetnego można wyhodować samemu. Grzybnia dostępna w sklepach ogrodniczych. Najlepszy czas na "sadzenie" borowika to przełom kwietnia i października. Grzybnię należy umieścić w pobliżu drzewa (najlepiej młodego) iglastego lub liściastego, bo to w ich otoczeniu borowik szlachetny czuje się najlepiej. Za podłoże powinna posłużyć ziemia ogrodniczą z dużą zawartością odkwaszonego torfu lub ziemia z lasu.

Borowik szlachetny - jak go wyhodować?

Zaleca się, aby wokół pnia drzewa wykopać 2 otwory o średnicy 30-40 cm i głębokości 15 cm. Otwory powinny znajdować się w odległości 0,5m – 5m od pnia drzewa. Dwa otwory należy wypełnić do połowy przygotowanym podłożem i umieścić w nich grzybnię w proporcji 1/3 opakowania na każdy otwór. Następnie otwory trzeba zasypać do wysokości gruntu, mocno ubić i podlać (jedno wiadra wody na każdy dołek). Otwory dobrze jest przykryć warstwą liści, igieł, mchu, gałązek itp. z lasu. Aby poprawić rozwój grzybni warto podlewać ją roztworem cukru (10 g cukru na 10 litrów wody). W okresie owocowania, kiedy dni są suche, grzybnię należy samemu podlewać.

Pierwsze grzyby powinny pojawić się w pierwszym lub w drugim roku od zasadzenia grzybni. Grzybnia powinna wydawać owoce przez kolejne 3-4 lata.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
10
Polecamy
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki
Podgrzybek złotawy – smaczne podgrzybki dostępne na wyciągnięcie ręki Dzień Dobry TVN
Podgrzybek – kiedy, jak i gdzie go szukać
Podgrzybek – kiedy, jak i gdzie go szukać Dzień Dobry TVN
Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów
Uszka z grzybami idealne do barszczu. Właściwości suszonych grzybów TVN zdrowie
Opieńka – co to za grzyb? Jakie ma wartości odżywcze i jak go podawać?
Opieńka – co to za grzyb? Jakie ma wartości odżywcze i jak go podawać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?