Polub nas na Facebooku
Czytasz: Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?
menu
Polub nas na Facebooku

Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?

Borowik ceglastopory

Fot: empire331 / gettyimages.com

Borowik ceglastopory to grzyb jadalny, który nieprawidłowo przyrządzony może być niebezpieczny dla zdrowia. Jak rozpoznać tego borowika i jak go przygotować, aby jego zjedzenie nie skończyło się problemami ze zdrowiem?

Borowik ceglastopory to grzyb, którego można spotkać w wielu polskich lasach. Najwięcej okazów pojawia się późną jesienią.

Borowik ceglastopory – jak wygląda?

Borowik ceglastopory zaczyna pojawiać się na przełomie maja i października. Grzyb ma ciemnobrązowy, jasnobrązowy lub oliwokobrązowy kapelusz. Jego średnica waha się od 5 do 20 cm. Czasem pokrywa go zamszowa, matowa skóra, która po zgnieceniu zmienia kolor na czarny. Kapelusz u młody grzybów jest półkolisty, później staje się wypukły. Początkowo przybiera kształt półkolisty, u starszych osobników staje się wypukły.

Rurki borowika ceglastoporego mają 2-3 cm wysokości. U młodych okazów są żółte, u starszych ceglastoczerwone, aż z wiekiem stają się pomarańczowe.

Trzon grzyba początkowo jest bulwiasty, z czasem kształtem przypomina maczugę. Jego grubość waha się od 2 do 4 cm, a długość od 5-15 cm. Górna część trzonu borowika jest żółta, czasem pojawiają się na nim czerwone plamki lub łuski, pozostała część trzonu jest jasnozielona. Miąższ grzyba jest jaskrawożółty, po przecięciu zmienia barwę na ciemnoniebieską lub atramentową. Jest twardy i jędrny. Ma łagodny smak i praktycznie nie ma zapachu.

Mimo że borowik ceglastopory jest dość charakterystyczny, to zdarza się, że jest mylony z grzybami trującymi. Dlatego, aby uniknąć problemów - osoby, które znają się zbyt dobrze na grzybach, lub po prostu mają wątpliwości, co zebranych przez siebie okazów - powinny udać się do najbliższej stacji sanepidu. Specjaliści, którzy tam pracują pomogą odróżnić grzyby jadalne od trujących.

Borowik ceglastopory – gdzie można go spotkać?

Ten gatunek borowika porasta przede wszystkim lasy liściaste, mieszane i iglaste. Najwięcej borowików ceglastoporych rośnie na terenach górskich i podgórskich. Na nizinach spotykany jest zdecydowanie rzadziej.

W Polsce borowika ceglastoporego można spotkać stosunkowo, najwięcej jest go późną jesienią.

Borowik ceglastopory – wartości odżywcze

Borowik ceglastopory ceniony jest przede wszystkim za smak. Z substancji, których potrzebuje organizm człowieka w grzybie znajduje się białko oraz błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit oraz wspomaga odchudzanie.

Trzeba sobie jednak zdawać sprawę, że zjedzenie surowego lub niedogotowanego borowika ceglastoporego może wywołać szereg dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Najlepiej komponuje się z makaronami, mięsem lub jako dodatek do zup.

Borowika ceglastoporego można również marynować oraz uszyć. Przepis na grzyby w occie można znaleźć tutaj. A jak suszyć borowika? Tak samo jak inne grzyby. Oczyszczonego borowika należy nawlec na igłę. Większe grzyby dobrze jest pokroić na mniejsze kawałki. Tak przygotowane korale z grzybów należy powiesić w suchym i ciepłym miejscu.

Ususzone już grzyby należy przechowywać zamknie w słoiku.

Zobacz film i dowiedz się wszystkiego o grzybach!

Zobacz film: Grzyby dary lasu. Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Przepis na sos z borowików ceglastoporych

Borowika ceglastoporego można podawać na wiele sposób, a sam grzyb doskonale komponuje się innymi produktami. Poniżej znajdziecie prosty przepis na sos z borowików ceglastoporych.

Składniki:

  • olej roślinny;
  • masło;
  • odrobina śmietany;
  • pieprz.

Grzyby i cebule kroimy na cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Kiedy się zrumieni dodajemy odrobinę masła. Następnie wrzucamy grzyby. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Należy pamiętać, że grzyby powinny się dusić nie krócej niż 20-30 minut. Na koniec do sosu można dodać odrobinę śmietany.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
1
Polecamy
Opieńka – co to za grzyb?
Jakie ma wartości odżywcze i jak go podawać?
Opieńka – co to za grzyb? Jakie ma wartości odżywcze i jak go podawać? TVN zdrowie
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić?
Grzyby jadalne i trujące – jak je rozróżnić? TVN zdrowie
Kozak - grzyb zdrowy i smaczny
Kozak - grzyb zdrowy i smaczny Dzień Dobry TVN
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne.
Co je cechuje?
Grzyby rurkowe – trujące i niejadalne. Co je cechuje? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?