Polub nas na Facebooku
Czytasz: Biały ser – kalorie, wartości odżywcze. Jak zrobić biały ser? Przepisy na biały ser smażony, wędzony
menu
Polub nas na Facebooku

Biały ser – kalorie, wartości odżywcze. Jak zrobić biały ser? Przepisy na biały ser smażony, wędzony

Różne rodzaje sera białego.

fot. fcafotodigital / Getty Images

Biały ser w prosty sposób przygotuje się samodzielnie w domu przy użyciu mleka niepasteryzowanego i zsiadłego. Oryginalnym pomysłem na smaczną przystawkę jest smażony i wędzony biały ser.

Biały ser jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka niezbędnego dla prawidłowego wzrostu oraz funkcjonowania organizmu. Dostarcza witamin A i D oraz składników mineralnych, takich jak wapń i magnez. Kaloryczność białego sera zależy głównie od zawartości tłuszczu, ze względu na którą wyróżnia się twaróg chudy, półtłusty i tłusty.

Biały ser – wartości odżywcze

Biały ser jest produktem o wysokich wartościach odżywczych. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka, które zbudowane jest z aminokwasów egzogennych, nazywanych inaczej niezbędnymi. Związki te nie są samodzielnie wytwarzane przez organizm, dlatego konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Biały ser dostarcza również witamin A i D, a także witaminy B12. W jego składzie występują niewielkie ilości minerałów, takich jak: magnez, potas i cynk. Biały ser jest także źródłem wapnia, jednak w porównaniu z innymi produktami nabiałowymi zawiera go niewiele.

Czy to prawda, że połączenie pomidora z białym serem jest szkodliwe? A co z ogórkiem i pomidorem? Odpowiedź znajdziecie na filmie:

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć pomidora z z białym serem? Źródło: 36,6

Biały ser – kalorie

Biały ser nie należy do produktów wysokokalorycznych. Ilość kalorii zależy głównie od zawartości tłuszczu. Najwięcej kalorii dostarczają sery białe tłuste – w 100 g zawierają około 148 kcal. Tłusty biały ser jest najbogatszym źródłem tłuszczów nasyconych, które spożywane w dużych ilościach, przyczyniają się do podwyższania poziomu „złego” cholesterolu, co sprzyja chorobom układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, chorobie niedokrwiennej mięśnia sercowego, zawałom serca, udarom mózgu. Bardziej zalecany w diecie jest ser biały półtłusty, który w 100 g dostarcza około 132 kcal i zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Ser biały chudy nie zawiera lub zawiera niewielkie ilości tłuszczu, przez co pozbawiony jest witaminy D. Tego rodzaju sery zalecane są głównie osobom na diecie odchudzającej. Ser biały chudy w 100 g dostarcza 113 kcal.

Czy biały ser jest zdrowy?

Biały ser jest zalecany w codziennej diecie, głównie ze względu na wysoką zawartość pełnowartościowego białka, które warunkuje prawidłowy rozwój, wzrost i funkcjonowanie organizmu. Białko stanowi podstawowy składnik budulcowy mięśni oraz uczestniczy w tworzeniu nowych i odbudowywaniu uszkodzonych komórek i tkanek. Duża ilość białka w białym serze ma wpływ na przyspieszanie procesów przemiany materii, co sprzyja utrzymaniu właściwej masy ciała. Biały ser dostarcza także związków wspomagających pracę układów: nerwowego, mięśniowego i odpornościowego.

Jak zrobić biały ser z mleka?

Biały ser jest produktem szeroko dostępnym w sklepach, jednak można go również przygotować samodzielnie w warunkach domowych. Ser biały domowej roboty jest lekki, delikatny i puszysty, a co najważniejsze – świeży i zdrowy. Do przygotowania białego sera potrzebne jest mleko niepasteryzowane, którego w sklepach należy szukać w lodówkach. Sprzedawane jest w butelkach, niekiedy również w woreczkach. Drugim obowiązkowym składnikiem jest zsiadłe mleko. Dwa rodzaje mleka – niepasteryzowane i zsiadłe – zagotowuje się w garnku w proporcjach pół na pół. Opcjonalnie można dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany. Całość należy podgrzewać na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. W krótkim czasie z mleka zaczyna wytrącać się ser. Gotowanie trzeba przerwać, gdy z mleka powstanie więcej pożądanego sernika (kazeiny). Należy jednak pamiętać, by nie gotować mleka zbyt długo, w przeciwnym razie ser stanie się twardy i nabierze żółtego koloru.

Biały ser smażony – przepis

Biały ser smażony to doskonała propozycja oryginalnej i bardzo smacznej przystawki. Pod wpływem smażenia biały ser staje się kruchy i sypki. Warto go wzbogacić o aromatyczne przyprawy. Dla wielbicieli pikantnych smaków dobrą alternatywą jest smażony ser biały z dodatkiem płatków ostrej papryki. Biały ser smażony przygotuje się zarówno na bazie domowego sera, jak i kupionego na wagę lub hermetycznie pakowanego w kostce.

Składniki:

  • 250 g tłustego sera białego,
  • 1 duży pęczek mięty,
  • suszona, ostra papryczka,
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały przełóż na patelnię teflonową i dokładnie wymieszaj. W trakcie smażenia ser biały będzie zmieniał swoją konsystencję. Początkowo stopi się i będzie niemal ciągnący, z czasem oddzieli się od niego serwatka i stanie się twardszy.
  2. W momencie, gdy ser biały stwardnieje, wyłącz gaz i dodaj do sera ostrą papryczkę i drobno posiekaną miętę.
  3. Następnie ser biały wyłóż na papier do pieczenia, formując prostokąt, i odstaw do przestygnięcia. Gotowy, pokrój na kawałki i lekko skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowany biały ser smażony stanowi doskonałą przystawkę na różnego rodzaju imprezy.

Biały ser wędzony – jak zrobić?

Biały ser wędzony, podobnie jak smażony, można wykorzystywać w formie smacznej przystawki, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole obok wędzonego boczku, kiełbasy i szynki.

Składniki:

  • minimum 250 g sera białego pełnotłustego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • zalewa (1 litr wody, w której rozpuszczone jest około 90 g soli kuchennej),
  • duży kawałek gazy,
  • sznurek wędliniarski.

Sposób przygotowania:

  1. Ser biały przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. Zalej przygotowaną zalewą – mieszaniną wody z solą – tak, by przykryć ser. Dodaj posiekany czosnek. Pojemnik z białym serem szczelnie zamknij i odstaw na 12 godzin.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu odlej zalewę, a ser zawiń w gazę. Końce gazy zawiąż za pomocą sznurka wędliniarskiego.
  3. Ser biały wędź przez około 1 godzinę w 50 stopniach Celsjusza, a przez następne 3 godziny w temperaturze 60 stopni. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
296
24
Polecamy
Jak zrobić twaróg z mleka krowiego i owczego? Przepisy i cenne wskazówki
Jak zrobić twaróg z mleka krowiego i owczego? Przepisy i cenne wskazówki Dzień Dobry TVN
Jak zrobić omlet z pomidorami? Najsmaczniejsze dodatki
Jak zrobić omlet z pomidorami? Najsmaczniejsze dodatki Dzień Dobry TVN
Domowy twaróg – jak zrobić? Wartości odżywcze i przepisy na twaróg 
Domowy twaróg – jak zrobić? Wartości odżywcze i przepisy na twaróg  TVN zdrowie
Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis na panierowaną solę w szpinakowym sosie 
Ryba sola - właściwości odżywcze i zdrowotne. Zastosowanie kulinarne - przepis na panierowaną solę w szpinakowym sosie  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?