Polub nas na Facebooku
Czytasz: Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?
menu
Polub nas na Facebooku

Biała herbata – właściwości i działanie. Jak parzyć białą herbatę?

biała herbata

Fot.: bfk92 / Getty Images

Biała herbata uchodzi za jeden z najdroższych rodzajów herbaty, ponieważ jest produkowana wyłącznie z młodych pączków, zbieranych przez kilka dni w roku. Charakteryzuje się łagodnym smakiem i właściwościami zdrowotnymi: pozytywnie wpływa na pamięć, zwiększa odporność i hamuje rozwój nowotworów. 

Biała herbata to dość szczególny rodzaj napoju, który obok wody jest spożywany najczęściej na świecie. Od popularnej herbaty czarnej odróżnia ją sposób produkcji, od wieków stosowany zwłaszcza w Chinach, gdzie wytwarza się jej najwięcej na świecie. W polskich sklepach można też kupić białą herbatę pochodzącą z Tajwanu, Nepalu, Indii czy Japonii.

Herbata biała cieszy się dużym uznaniem smakoszy, ale uchodzi też za najdroższą, na co ma wpływ proces jej produkcji. Pozyskiwana jest z młodych, nie w pełni jeszcze rozwiniętych, pączków liściowych roślin z rodziny kamelia (Camellia), zbieranych tylko raz w roku, wiosną, zazwyczaj przez kilka dni, a następnie ogrzewanych parą wodną w celu zahamowania aktywności enzymów i suszonych. Pominięta zostaje fermentacja, której poddawana jest m.in. herbata czarna.

Listki są pokryte delikatnymi, srebrzysto-białymi włoskami. Od ich koloru pochodzi nazwa produktu.

Herbata biała – właściwości

Przygotowywany z herbaty białej napar już przed wiekami uchodził za rarytas. Także dzisiaj jest bardzo ceniony ze względu na delikatny i oryginalny smak. Także odżywcze właściwości herbaty białej zasługują na uwagę, ponieważ stanowi ona m.in. bogate źródło flawonoidów – organicznych związków chemicznych będących bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Zapobiegają nowotworom i chorobom układu krążenia, łagodzą reakcje alergiczne oraz hamują procesy starzenia się organizmu.

Dzięki dużej ilości polifenoli biała herbata chroni organizm przed aktywnością wolnych rodników, czyli cząsteczek związków organicznych pozbawionych jednego elektronu, przyczyniających się nie tylko do rozwoju nowotworów, ale także innych poważnych schorzeń: zaćmy, astmy, egzemy, łuszczycy czy przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Regularne spożywanie naparu wzmacnia też kości, dlatego zaleca się go osobom zmagającym się z zapaleniem stawów czy osteoporozą.

Ekstrakty z białej herbaty są coraz częściej wykorzystywane do produkcji pielęgnacyjnych środków kosmetycznych – kremów, toników czy środków myjących. Miejscowa aplikacja naparu z tego napoju nie tylko korzystnie wpływa na skórę, ale także może chronić przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, szczególnie jeśli jest stosowana razem z odpowiednio dobranymi preparatami przeciwsłonecznymi.

Napar z białej herbaty dostarcza sporo witaminy C, dzięki czemu wspomaga odporność, łagodzi napięcia i stres, poprawia pamięć i koncentrację, a także działa pobudzająco i orzeźwiająco. Dzięki sporej zawartości garbników (choć niższej niż w herbacie czarnej czy zielonej) napój ma rześki, a niekiedy też lekko gorzkawy posmak, ale wykazuje jednocześnie działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Parzenie białej herbaty

Parzenie białej herbaty wymaga przestrzegania pewnych zasad, ponieważ w przeciwnym razie produkt może utracić wyjątkowe walory smakowe i aromatyczne.

Parzenie białej herbaty polega na zalaniu suszu (jego ilość zależy od oczekiwanej intensywności) świeżą, najlepiej przefiltrowaną wodą o temperaturze 70–90°C (za optymalną uchodzi temperatura wynosząca 85°C). Zalecane jest użycie dzbanka żeliwnego, dzięki któremu można wydobyć wszystkie atuty herbacianego naparu. Sprawdzi się też specjalny filtr do zaparzania herbaty. Cały proces powinien trwać od 4 do 5 minut; nie należy przekraczać tego czasu, gdyż napój może wtedy nabrać za dużo goryczy.

Białą herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż 2–3 razy. Kolejne parzenie powinno być wydłużane o 30–60 sekund w stosunku do poprzedniego. Po każdym zaparzeniu należy oddzielić liście od naparu.

Biała herbata – przeciwwskazania

Przeciwwskazania do picia białej herbaty są nieliczne. Napój uznaje się za korzystny dla zdrowia pod warunkiem nieprzekraczania odpowiedniej dawki – dziennie powinno się pić nie więcej niż 4–5 filiżanek naparu, najlepiej przynajmniej godzinę po posiłku. Nadmiar herbaty, a dokładniej zawartych w niej garbników, może negatywnie oddziaływać na błonę śluzową przewodu pokarmowego i ograniczać przyswajanie ważnych składników odżywczych, w tym żelaza czy witaminy B1.

Herbata biała z różą i innymi domieszkami

Na rynku dostępne są mieszanki zawierające herbatę białą, której delikatny smak często przełamuje się bardziej intensywnymi dodatkami aromatycznymi, np. kwiatem jaśminu, kawałkami pomarańczy lub trawą cytrynową. Ceniona jest również biała herbata z różą, nadającą naparowi lekko słodkiego smaku, dobrze komponującego się z herbacianą goryczką.

Zobacz film: Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia - test. Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
132
4
Polecamy
Parzenie i właściwości żółtej herbaty
Parzenie i właściwości żółtej herbaty Dzień Dobry TVN
Właściwości herbaty z bratka. Jak pić bratka na trądzik i odchudzanie?
Właściwości herbaty z bratka. Jak pić bratka na trądzik i odchudzanie? Dzień Dobry TVN
Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie
Herbata jaśminowa, czyli cesarska perła. Odmiany, właściwości, parzenie TVN zdrowie
Charakterystyka i prozdrowotne właściwości żółtej herbaty
Charakterystyka i prozdrowotne właściwości żółtej herbaty TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?