Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bataty - wartość odżywcza, kalorie, indeks glikemiczny, właściwości. Zastosowanie kulinarne batatów 

Bataty - wartość odżywcza, kalorie, indeks glikemiczny, właściwości. Zastosowanie kulinarne batatów 

Upieczone bataty leżą na stole.

Fot. 4kodiak / Getty Images

Bataty, inaczej słodkie ziemniaki, mają szerokie zastosowanie w kuchni. Na ich bazie przygotowuje się lekkie przekąski, wytrawne dania oraz desery. Pieczone bataty doskonale sprawdzą się w roli przystawki serwowanej z ulubionym dipem. 

Bataty są słodkimi ziemniakami cenionymi nie tylko za swój unikalny smak, ale również za wysokie wartości odżywcze. Warzywa te w swoim składzie zawierają substancje o działaniu antyoksydacyjnym: witaminę A, C, karotenoidy, cynk, które hamują procesy starzenia się skóry i zapobiegają różnym chorobom, m.in. nowotworom.

Co to są bataty?

Bataty, nazywane inaczej słodkimi ziemniakami, są podziemnymi bulwami rośliny - wilca ziemniaczanego pochodzącego z Ameryki Środkowej i Południowej. Jadalną częścią rośliny są bulwy korzeniowe, które mogą osiągać wagę nawet do 5 kg. Bataty mają owalny i wydłużony kształt. Znanych jest wiele odmian słodkich ziemniaków, które różnią się między sobą przede wszystkim kolorem skórki i miąższu. Skórka batatów może mieć barwę białą, fioletową, czerwoną, żółtą lub pomarańczową, natomiast miąższ - białą, różową, czerwoną lub żółtą. Bataty posiadają ciekawy, unikalny smak. Są słodkie i soczyste, a poddane gotowaniu lub pieczeniu z różnymi dodatkami stają się niezwykle aromatyczną potrawą.

Czy lubisz bataty?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Bataty - wartości odżywcze i indeks glikemiczny

Bataty są dobrym źródłem witamin i składników mineralnych, które decydują o wysokiej wartości odżywczej słodkich ziemniaków. Bulwy wilca ziemniaczanego dostarczają: witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), witaminy K oraz witamin o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, czyli C, E i beta karotenu (prowitamina witaminy A). W składzie słodkich ziemniaków występują również minerały, takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez, sód, fosfor oraz cynk

Bataty zawierają cenny związek - błonnik pokarmowy (około 2,5 g/100 g produktu), który reguluje pracę jelit i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom trawiennym. Czerwone i żółte odmiany słodkich ziemniaków są źródłem karotenoidów - naturalnych barwników roślinnych o silnych właściwościach przeciwnowotworowych. Zalicza się do nich m.in. likopen, który ma również korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz luteinę usprawniającą pracę narządu wzroku. 100 g batatów zawiera: 76 kcal, 1,37 g białka, 0,14 g tłuszczów i 17,72 g węglowodanów. Indeks glikemiczny batatów jest niski - wynosi 54. Jest to wskaźnik informujący o tym, jak szybko po spożyciu określonego produktu wzrośnie poziom glukozy (cukru) we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę, które w swoim jadłospisie powinny przede wszystkim uwzględniać produkty o niskim indeksie glikemicznym, a eliminować żywność o wysokim IG.

Czy bataty są zdrowe? Właściwości zdrowotne

Wysoka wartość odżywcza batatów sprawia, że słodkie ziemniaki wykazują wiele cennych właściwości zdrowotnych. W swoim składzie zawierają związki zapewniające prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego, chroniąc przed ich zaburzeniami i chorobami. Bataty są źródłem substancji o antyoksydacyjnych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się organizmu oraz zapobiegania wielu schorzeniom: nowotworom, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu, demencji, chorobie Alzheimera, łuszczycy itp. Obecne w batatach witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i wspomagają procesy poznawcze, takie jak pamięć, uwaga i koncentracja. 

Słodkie ziemniaki są zalecane osobom chorującym na cukrzycę, gdyż posiadają niski indeks glikemiczny, a dodatkowo pomagają w ustabilizowaniu poziomu glukozy we krwi. Związki obecne w batatach przyczyniają się do poprawy funkcjonowania komórek trzustki, uregulowania gospodarki glukozowej i lipidowej oraz zmniejszenia insulinooporności (oporności tkanek na insulinę). W składzie batatów występują również związki o korzystnym wpływie na stan i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Składniki słodkich ziemniaków uczestniczą w produkcji krwinek czerwonych, dzięki czemu zapobiegają niedokrwistości (anemii). Ponadto wzmacniają układ odpornościowy zmniejszając podatność organizmu na różne infekcje o podłożu bakteryjnym, wirusowym i grzybiczym.

Przekonajcie się, z czym najlepiej zjadać obiady. Co wygrywa: kasza, ryż, makaron czy ziemniaki? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Bataty - jak przyrządzić słodkie ziemniaki?

Bataty znajdują szerokie zastosowanie kulinarne. Są wykorzystywane jako dodatek do wielu potraw, ale mogą stanowić również główny składnik dań oraz deserów. Bataty można jeść w postaci pieczonej, gotowanej, grillowanej. Na bazie słodkich ziemniaków przyrządza się m.in. zupy, zapiekanki, puddingi oraz ciasta. Bataty można gotować jak tradycyjne ziemniaki. Chcąc ugotować je w całości zaleca się włożyć warzywa do zimnej wody. Gotując bataty pokrojone na mniejsze części najlepiej jest wrzucić je w momencie, gdy woda zacznie wrzeć. Po nastawieniu wody wskazane jest lekko ją posolić i posłodzić. 

Bataty powinno gotować się pod przykryciem, wówczas częściowo zapobiega się wyparowywaniu z nich cennych składników. Słodkie ziemniaki gotuje się przez około 30 minut. Przed ich odcedzeniem warto sprawdzić miękkość warzyw za pomocą widelca. Pieczone bataty to prosty i szybki przepis na smaczną przekąskę. Doskonale smakują doprawione solą, pieprzem oraz ziołami: rozmarynem lub tymiankiem. Do przyprawienia słodkich ziemniaków można stosować również ostrą i słodką paprykę, kurkumę, kolendrę i cynamon.

Pieczone bataty - przepis

Składniki:

  • 1 kg batatów,
  • sól morska,
  • świeżo mielony czarny pieprz,
  • 2 łyżki oliwy,
  • gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonych ziół.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  2. Bataty umyj, osusz i pokrój wzdłuż na kawałki. Oprósz solą morską i pieprzem. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp posiekanym tymiankiem (lub suszonymi ziołami).
  3. Bataty przełóż do blachy lub naczynia żaroodpornego. Piecz do miękkości przez około 20 minut.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
1
Polecamy
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda!
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! Dzień Dobry TVN
Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty
Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty Dzień Dobry TVN
Frytki z batatów – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne batatów
Frytki z batatów – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości zdrowotne batatów TVN zdrowie
Fioletowe ziemniaki - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy na ziemniaki truflowe 
Fioletowe ziemniaki - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Przepisy na ziemniaki truflowe  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?