Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych

Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych

Zainteresował Cię ten artykuł?
melon

Fot. merc67 / Getty Images

Bakterie salmonelli znajdowały się w paczkowanych melonach. Trafiły one do sprzedaży w ośmiu stanach w USA. Na salmonellozę zachorowało 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszym pacjentem było niemowlę.

W Stanach Zjednoczonych rocznie na salmonellozę zapada 1,2 miliona ludzi, natomiast umiera 450 pacjentów. Tym razem niebezpieczna bakteria była obecna w paczkowanych melonach pochodzących z magazynu w stanie Indiana. Centra Kontroli i Prewencji Chorób zadecydowała o wycofaniu  melonów ze sprzedaży w ośmiu stanach: Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Missouri, Karolina Północna i Ohio.

W wyniku zatrucia bakterią salmonelli obecną w melonach do szpitali trafiło 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszy z pacjentów był niemowlęciem, najstarszy zaś miał 97 lat.

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Bakterie salmonelli w paczkowanych melonach. 60 osób zakażonych

Zobacz film: Jak uniknąć Salmonelli? Źródło: Wiem, co jem

Salmonella

Salmonella to rodzaj średniej wielkości, pałeczkowatych bakterii, który obejmuje ponad 2500 odmian. W Polsce zatrucie salmonellą przyjmuje zwykle postać biegunki. Główne objawy to ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączka. Symptomy są na tyle niespecyficzne, że mogą również świadczyć o zakażaniu inną bakterią bądź wirusem, dlatego aby postawić ostateczną diagnozę trzeba wykonać posiew z kału. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.

Salmonella jest chorobą o tyle niebezpieczną, że może prowadzić do odwodnienia organizmu. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób starszych, niemowląt oraz osób z obniżoną odpornością. Objawy odwodnienia to:

  • wysuszona skóra i śluzówki,
  • przyspieszony oddech,
  • przyspieszona akcja serca,
  • utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie.

Salmonellą można zarazić się poprzez niewłaściwą higienę, jedzenie brudnych owoców i warzyw, a także od zwierząt (poprzez kontakt z ich kałem). Zwykle organizm jest w stanie poradzić sobie z bakterią, a podawanie antybiotyków jest konieczne tylko w ostrym przebiegu choroby.

Więcej: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Zobacz film: Salmonella - objawy. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Kobieta urodziła martwe dziecko na podłodze w szpitalu. Co na to sąd?
Kobieta urodziła martwe dziecko na podłodze w szpitalu. Co na to sąd?
Motocykl - karetka wyjeżdża na ulice. Wszystko przez to, że korytarzy życia już nie ma
Motocykl - karetka wyjeżdża na ulice. Wszystko przez to, że korytarzy życia już nie ma
Dominik Połoński nie żyje. Wybitny wiolonczelista zmarł z powodu guza mózgu
Dominik Połoński nie żyje. Wybitny wiolonczelista zmarł z powodu guza mózgu
Nie ma bezpiecznej dla organizmu dawki alkoholu. Lampka wina dla zdrowia to mit?
Nie ma bezpiecznej dla organizmu dawki alkoholu. Lampka wina dla zdrowia to mit?
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie