Polub nas na Facebooku
Czytasz: Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych

Bakterie salmonelli w melonach. Ponad 60 osób zakażonych

melon

Fot. merc67 / Getty Images

Bakterie salmonelli znajdowały się w paczkowanych melonach. Trafiły one do sprzedaży w ośmiu stanach w USA. Na salmonellozę zachorowało 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszym pacjentem było niemowlę.

W Stanach Zjednoczonych rocznie na salmonellozę zapada 1,2 miliona ludzi, natomiast umiera 450 pacjentów. Tym razem niebezpieczna bakteria była obecna w paczkowanych melonach pochodzących z magazynu w stanie Indiana. Centra Kontroli i Prewencji Chorób zadecydowała o wycofaniu  melonów ze sprzedaży w ośmiu stanach: Georgia, Illinois, Indiana, Kentucky, Michigan, Missouri, Karolina Północna i Ohio.

W wyniku zatrucia bakterią salmonelli obecną w melonach do szpitali trafiło 60 osób, 31 z nich wymagało hospitalizacji. Najmłodszy z pacjentów był niemowlęciem, najstarszy zaś miał 97 lat.

Więcej na ten temat znajdziecie na TVN24.pl: Bakterie salmonelli w paczkowanych melonach. 60 osób zakażonych

Zobacz film: Jak uniknąć Salmonelli? Źródło: Wiem, co jem

Salmonella

Salmonella to rodzaj średniej wielkości, pałeczkowatych bakterii, który obejmuje ponad 2500 odmian. W Polsce zatrucie salmonellą przyjmuje zwykle postać biegunki. Główne objawy to ostre zapalenie żołądka i jelit, wymioty, silne bóle brzucha i gorączka. Symptomy są na tyle niespecyficzne, że mogą również świadczyć o zakażaniu inną bakterią bądź wirusem, dlatego aby postawić ostateczną diagnozę trzeba wykonać posiew z kału. W przebiegu salmonellozy gorączka zwykle ustępuje po 72 godzinach, natomiast biegunka utrzymuje się do 7 dni.

Salmonella jest chorobą o tyle niebezpieczną, że może prowadzić do odwodnienia organizmu. Jest to szczególnie niebezpieczne u osób starszych, niemowląt oraz osób z obniżoną odpornością. Objawy odwodnienia to:

  • wysuszona skóra i śluzówki,
  • przyspieszony oddech,
  • przyspieszona akcja serca,
  • utrata masy ciała,
  • wzmożone pragnienie.

Salmonellą można zarazić się poprzez niewłaściwą higienę, jedzenie brudnych owoców i warzyw, a także od zwierząt (poprzez kontakt z ich kałem). Zwykle organizm jest w stanie poradzić sobie z bakterią, a podawanie antybiotyków jest konieczne tylko w ostrym przebiegu choroby.

Więcej: Salmonella - objawy, leczenie i nosicielstwo. Salmonella u dzieci

Zobacz film: Salmonella - objawy. Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Więcej na temat
Pierwsza w Polsce implantacja rejestratora arytmii komunikującego się z telefonem komórkowym
Pierwsza w Polsce implantacja rejestratora arytmii komunikującego się z telefonem komórkowym
Sopot. W próbkach wody wykryto przekroczenie norm bakterii E.coli
Sopot. W próbkach wody wykryto przekroczenie norm bakterii E.coli
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 2019. Na co zbiera WOŚP?
Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy 2019. Na co zbiera WOŚP?
Komentarze (0)
Nie przegap
Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie?
Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie? Materiał sponsorowany
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu