Polub nas na Facebooku
Czytasz: Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?
menu
Polub nas na Facebooku

Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?

NAN

Fot: rostovtsevayu / fotolia.com

Anyż gwiaździsty (łac. pimpinella anisum), także badian, to roślina mająca wiele zastosowań nie tylko w ziołolecznictwie. Anyż sprawdzi się również w kosmetyce, leczeniu bądź kuchni – uwielbianą formą wielu osób jest podawanie go jako herbata anyżowa. Napar z anyżu m.in. łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia bądź zgaga. 

Anyż gwiaździsty wywodzi się z Chin. Kiedyś był uprawiany głównie w Afryce, w basenie Morza Śródziemnego. Jako że lubi ciepło i promienie słoneczne, nie było łatwo zaadaptować go w polskich warunkach. Jednak po czasie przyjął się i u nas – jego mocny aromat i właściwości pozwalają korzystać z niego zarówno w kuchni, jak i łazience, a także jako specyfik na różne stany chorobowe i dolegliwości.

Czym jest anyż gwiaździsty?

Anyż to roślina mająca maksymalnie 50 cm. Jej kwiaty można zobaczyć w okresie wakacji, czyli w lipcu i w sierpniu. Najwięcej właściwości i zastosowań mają owoce anyżu. W smaku przypominają nieco kminek, chociaż są od niego bardziej słodkie i intensywne. Znany jest najczęściej w wysuszonej postaci ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami. Stosowany już przez Greków i Egipcjan, dzisiaj dzięki swoim właściwościom znajduje szerokie zastosowanie w wielu obszarach, takich jak: kosmetyka, produkcja leków i w medycynie naturalnej.

Anyż (gwiaździsty) – właściwości

Nasiona i olejek anyżu mają właściwości lecznicze. Zawierają węglowodany, tłuszcze, białka, a także flawonoidy, cholinę i sterole. Dzięki nim jest stosowany w trakcie wielu dolegliwości i stanach chorobowych, takich jak: przeziębienia, zaparcia, wzdęcia. Właściwości anyżu gwiaździstego to m.in.:

  • działanie przeciwzapalne,
  • zażegnanie dolegliwości układu oddechowego (kaszel, chrypka, ból gardła),
  • działanie wzmacniające organizm,
  • działanie poprawiające cerę, kondycję skóry i włosów,
  • usprawnianie perystaltyki jelit (pomaga na wzdęcia, niestrawność, nudności),
  • pobudzanie laktacji,
  • poprawianie pamięci,
  • korzystny wpływ na potencję.

Na co anyż? – zastosowanie

Anyż gwiaździsty ma wiele zastosowań. Można wykorzystywać go zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyda się jako np. napar dla osób, które cierpią na niestrawność oraz wzdęcia. Jego właściwości poprawiają perystaltykę jelit, a także przyśpieszają trawienie. Jest idealny do przygotowania inhalacji także osobom, które mają problemy z układem oddechowym. Skutecznie zwalcza zapalenia oskrzeli i astmę – jest również dobry na suchy kaszel. Anyż gwiaździsty sprawdzi się także jako herbata np. dla osób z kamicą nerkową, gdyż wykazuje właściwości silnie moczopędne. Jako napój będzie także wsparciem kobiet w okresie laktacji, gdyż wspomaga wytwarzanie mleka. Można zastosować anyż także w przypadku nudności, gdyż skutecznie je neutralizuje oraz u osób ze skórą z trądzikiem – okłady lub tonik z anyżu pomagają zredukować produkcję sebum. Anyż znajduje także zastosowanie u sportowców (rozgrzewa mięśnie), a także u osób zestresowanych (odpręża i relaksuje). Stosowany jest także jako dodatek do kawy i herbaty, gdyż wzmacnia właściwości pobudzające. Według niektórych powinny z niego robić użytek także osoby mające problem z potencją, nieświeżym oddechem, a także wszyscy, którym zależy na odmłodzeniu się. Anyż wykorzystywany jest również jako przyprawa w kuchni – zarówno do potraw słonych, jak i słodkich.

Herbata z anyżem – jak zrobić?

Herbata anyżowa jest prosta w wykonaniu. Napar z anyżu wykonuje się poprzez zalanie łyżki stołowej sproszkowanej przyprawy szklanką wrzątku. Następnie w garnku gotuje się go na małym ogniu przez 10 minut. Póżniej wystarczy przecedzić przez sitko i pół szklanki wywaru pić 3 razy dziennie. Z kolei dla kobiet karmiących najlepszy będzie napar z łyżki stołowej anyżu zalanej szklanką wrzątku i gotowanej na małym ogniu przez 15 minut. Należy pić go w tym przypadku kilka razy dziennie. Napar z anyżu może być również stosowany przez dzieci. Wtedy najlepiej zaparzyć po łyżeczce anyżu i rumianku, a następnie po zalaniu szklanką wrzątku, gotować przez 15 minut i przecedzić przez sito. Najlepiej sprawdzi się podawanie 1-2 łyżeczek co 2 godziny – to idealne rozwiązanie na kaszel i wzdęcia.

Anyż – przeciwwskazania

Warto podkreślić, że anyż nie może być nadużywany. U niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną, np. wysypkę. Należy również pamiętać, że osoby przewlekle chore na wszelkie choroby układu pokarmowego, a także w czasie ciąży powinny skonsultować jego spożywanie ze specjalistą. U niektórych osób w wyniku spożycia anyżu może pojawić się gorączka, duszności bądź ropna wydzielina z gardła. Należy w tym przypadku skonsultować się w trybie pilnym z lekarzem. Czasami może dojść także do objawów, takich jak drgawki, przekrwienie mózgu i płuc oraz uszkodzenia nerek. Wynika to z faktu, że anyż ma właściwości silnie rozszerzające naczynia włosowate. To również symptomy wymagające szybkiej interwencji medycznej. Podczas nadużycia anyżu mogą także wystąpić objawy sugerujące odurzenie – i w tym przypadku konieczna będzie konsultacja medyczna. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
192
8
Polecamy
Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy?
Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego
Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy? Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego TVN zdrowie
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku Dzień Dobry TVN
Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze.
Na co działa imbir i kto powinien go unikać?
Imbir – właściwości zdrowotne i lecznicze. Na co działa imbir i kto powinien go unikać? Dzień Dobry TVN
Lubczyk to nie tylko afrodyzjak.
Zdrowotne właściwości lubczyku
Lubczyk to nie tylko afrodyzjak. Zdrowotne właściwości lubczyku TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis