Polub nas na Facebooku
Czytasz: Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?
menu
Polub nas na Facebooku

Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?

NAN

Fot: rostovtsevayu / fotolia.com

Anyż gwiaździsty (łac. pimpinella anisum), także badian, to roślina mająca wiele zastosowań nie tylko w ziołolecznictwie. Anyż sprawdzi się również w kosmetyce, leczeniu bądź kuchni – uwielbianą formą wielu osób jest podawanie go jako herbata anyżowa. Napar z anyżu m.in. łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takie jak wzdęcia bądź zgaga. 

Anyż gwiaździsty wywodzi się z Chin. Kiedyś był uprawiany głównie w Afryce, w basenie Morza Śródziemnego. Jako że lubi ciepło i promienie słoneczne, nie było łatwo zaadaptować go w polskich warunkach. Jednak po czasie przyjął się i u nas – jego mocny aromat i właściwości pozwalają korzystać z niego zarówno w kuchni, jak i łazience, a także jako specyfik na różne stany chorobowe i dolegliwości.

Czym jest anyż gwiaździsty?

Anyż to roślina mająca maksymalnie 50 cm. Jej kwiaty można zobaczyć w okresie wakacji, czyli w lipcu i w sierpniu. Najwięcej właściwości i zastosowań mają owoce anyżu. W smaku przypominają nieco kminek, chociaż są od niego bardziej słodkie i intensywne. Znany jest najczęściej w wysuszonej postaci ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami. Stosowany już przez Greków i Egipcjan, dzisiaj dzięki swoim właściwościom znajduje szerokie zastosowanie w wielu obszarach, takich jak: kosmetyka, produkcja leków i w medycynie naturalnej.

Anyż (gwiaździsty) – właściwości

Nasiona i olejek anyżu mają właściwości lecznicze. Zawierają węglowodany, tłuszcze, białka, a także flawonoidy, cholinę i sterole. Dzięki nim jest stosowany w trakcie wielu dolegliwości i stanach chorobowych, takich jak: przeziębienia, zaparcia, wzdęcia. Właściwości anyżu gwiaździstego to m.in.:

  • działanie przeciwzapalne,
  • zażegnanie dolegliwości układu oddechowego (kaszel, chrypka, ból gardła),
  • działanie wzmacniające organizm,
  • działanie poprawiające cerę, kondycję skóry i włosów,
  • usprawnianie perystaltyki jelit (pomaga na wzdęcia, niestrawność, nudności),
  • pobudzanie laktacji,
  • poprawianie pamięci,
  • korzystny wpływ na potencję.

Na co anyż? – zastosowanie

Anyż gwiaździsty ma wiele zastosowań. Można wykorzystywać go zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Przyda się jako np. napar dla osób, które cierpią na niestrawność oraz wzdęcia. Jego właściwości poprawiają perystaltykę jelit, a także przyśpieszają trawienie. Jest idealny do przygotowania inhalacji także osobom, które mają problemy z układem oddechowym. Skutecznie zwalcza zapalenia oskrzeli i astmę – jest również dobry na suchy kaszel. Anyż gwiaździsty sprawdzi się także jako herbata np. dla osób z kamicą nerkową, gdyż wykazuje właściwości silnie moczopędne. Jako napój będzie także wsparciem kobiet w okresie laktacji, gdyż wspomaga wytwarzanie mleka. Można zastosować anyż także w przypadku nudności, gdyż skutecznie je neutralizuje oraz u osób ze skórą z trądzikiem – okłady lub tonik z anyżu pomagają zredukować produkcję sebum. Anyż znajduje także zastosowanie u sportowców (rozgrzewa mięśnie), a także u osób zestresowanych (odpręża i relaksuje). Stosowany jest także jako dodatek do kawy i herbaty, gdyż wzmacnia właściwości pobudzające. Według niektórych powinny z niego robić użytek także osoby mające problem z potencją, nieświeżym oddechem, a także wszyscy, którym zależy na odmłodzeniu się. Anyż wykorzystywany jest również jako przyprawa w kuchni – zarówno do potraw słonych, jak i słodkich.

Herbata z anyżem – jak zrobić?

Herbata anyżowa jest prosta w wykonaniu. Napar z anyżu wykonuje się poprzez zalanie łyżki stołowej sproszkowanej przyprawy szklanką wrzątku. Następnie w garnku gotuje się go na małym ogniu przez 10 minut. Póżniej wystarczy przecedzić przez sitko i pół szklanki wywaru pić 3 razy dziennie. Z kolei dla kobiet karmiących najlepszy będzie napar z łyżki stołowej anyżu zalanej szklanką wrzątku i gotowanej na małym ogniu przez 15 minut. Należy pić go w tym przypadku kilka razy dziennie. Napar z anyżu może być również stosowany przez dzieci. Wtedy najlepiej zaparzyć po łyżeczce anyżu i rumianku, a następnie po zalaniu szklanką wrzątku, gotować przez 15 minut i przecedzić przez sito. Najlepiej sprawdzi się podawanie 1-2 łyżeczek co 2 godziny – to idealne rozwiązanie na kaszel i wzdęcia.

Anyż – przeciwwskazania

Warto podkreślić, że anyż nie może być nadużywany. U niektórych osób może wywołać reakcję alergiczną, np. wysypkę. Należy również pamiętać, że osoby przewlekle chore na wszelkie choroby układu pokarmowego, a także w czasie ciąży powinny skonsultować jego spożywanie ze specjalistą. U niektórych osób w wyniku spożycia anyżu może pojawić się gorączka, duszności bądź ropna wydzielina z gardła. Należy w tym przypadku skonsultować się w trybie pilnym z lekarzem. Czasami może dojść także do objawów, takich jak drgawki, przekrwienie mózgu i płuc oraz uszkodzenia nerek. Wynika to z faktu, że anyż ma właściwości silnie rozszerzające naczynia włosowate. To również symptomy wymagające szybkiej interwencji medycznej. Podczas nadużycia anyżu mogą także wystąpić objawy sugerujące odurzenie – i w tym przypadku konieczna będzie konsultacja medyczna. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
186
7
Polecamy
Napar z czarnuszki – korzyści zdrowotne wynikające z picia tego specyfiku
Napar z czarnuszki – korzyści zdrowotne wynikające z picia tego specyfiku Dzień Dobry TVN
Ostropest plamisty – działanie, właściwości i dawkowanie. Sprawdź, na co pomaga i jak go stosować
Ostropest plamisty – działanie, właściwości i dawkowanie. Sprawdź, na co pomaga i jak go stosować Dzień Dobry TVN
Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy? Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego
Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy? Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego TVN zdrowie
Hyzop lekarski – ziele o wielu zastosowaniach. Jakie ma działanie?
Hyzop lekarski – ziele o wielu zastosowaniach. Jakie ma działanie? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie