Polub nas na Facebooku
Czytasz: Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy? Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego

Anyż gwiazdkowy - jak stosować i kiedy? Przepis na herbatę z anyżu gwiazdkowego

Gwiazdy anyżu w misce.

Fot. daniel benassi / Getty Images

Anyż gwiazdkowaty znajduje zastosowanie w kuchni oraz w medycynie naturalnej. Dodawany jest do świątecznych wypieków, wyrobów alkoholowych, dżemów i kaw. Skutecznym środkiem na kaszel i problemy trawienne jest herbata z anyżu gwiazdkowego. 

Anyż gwiazdkowaty jest rośliną znajdującą szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Działa łagodząco na dolegliwości trawienne, a także posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacniające naturalną odporność organizmu. Anyż znajduje również szerokie zastosowanie w kuchni, m.in. jako przyprawa do mięs.

Anyż gwiazdkowaty - czym jest?

Anyż gwiazdkowaty, inaczej gwiaździsty, to suszone owoce drzewa nazywanego badianem właściwym, które pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Jest ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne i lecznicze znane i wykorzystywane już w czasach starożytnych Greków i Rzymian. Anyż gwiazdkowaty ma charakterystyczny kształt ośmioramiennych gwiazdek wypełnionych nasionami znajdującymi zastosowanie w kuchni jako niezwykle aromatyczna przyprawa. Anyż gwiaździsty wykorzystywany jest również w medycynie naturalnej oraz jako surowiec do produkcji leków i kosmetyków.

Anyż gwiaździsty - właściwości zdrowotne i lecznicze

Właściwości anyżu gwiaździstego znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej, m.in. w zwalczaniu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Anyż usprawnia perystaltykę jelit i reguluje procesy trawienne. Napar z anyżu jest skutecznym lekarstwem na niestrawność i wzdęcia. Wykazuje właściwości rozkurczowe i pobudzające wydzielanie soków żołądkowych, dlatego zalecany jest przy uczuciu przejedzenia. Anyż gwiazdkowaty działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, a także wzmacniająco na organizm. Ma korzystny wpływ na potencję oraz posiada właściwości usprawniające pamięć oraz zapewniające właściwą kondycję i zdrowy wygląd skóry i włosów. Wspomaga oczyszczanie oskrzeli z zalegającej wydzieliny, ale również nadaje się jako suplement w suchym, uporczywym kaszlu. Anyż gwiaździsty może być stosowany do przygotowywania domowych inhalacji. Jest zalecany przy chorobach dróg oddechowych, takich jak astma czy zapalenie oskrzeli. Powinien się pojawić w diecie kobiet karmiących, gdyż pobudza laktację. Dzięki swoim właściwościom odprężającym i relaksującym wskazany jest również osobom narażonym na silny stres. Ponadto anyż gwiazdkowaty neutralizuje nieprzyjemny zapach z ust i działa moczopędnie, sprzyjając oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Anyż gwiaździsty - zastosowanie w kosmetyce

Anyż gwiazdkowaty znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Znajdujący się w nim kwas działa złuszczająco, a przy tym nie drażni naskórka. Okłady i toniki z anyżu są skutecznymi środkami w leczeniu trądziku, gdyż redukują produkcję sebum. Anyż gwiazdkowaty chroni przed powstawaniem nieestetycznych przebarwień, posiada właściwości rozświetlające, wygładzające i odmładzające. Jest dodawany do żeli, emulsji kremów i maseczek przeznaczonych do codziennej pielęgnacji twarzy.

Przy jakich dolegliwościach żołądkowych warto pamiętać o ziołach? Do czego mogą nam posłużyć? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Herbata z anyżu gwiazdkowego - jak zrobić i dlaczego warto ją pić?

Herbata z anyżu gwiazdkowego jest skutecznym środkiem pobudzającym laktację oraz lekiem na dolegliwości trawienne i kaszel. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Łyżkę stołową sproszkowanej przyprawy zalewa się szklanką wrzątku, a następnie gotuje w rondelku na małym ogniu przez około 10 minut. Napar przecedza się przez sito. Wskazane jest wypijanie po pół szklanki herbaty trzy razy dziennie. Napar z anyżu gwiazdkowego można stosować również u dzieci z problemem uporczywego kaszlu lub wzdęć. W takim przypadku zaleca się połączyć łyżeczką sproszkowanego anyżu z łyżeczką rumianku, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Przygotowany napar powinno się podawać dziecku w ilości 1-2 łyżeczki co dwie godziny.

Anyż gwiazdkowaty - zastosowanie kulinarne

Anyż gwiazdkowaty jest popularną przyprawą w polskiej kuchni. Wykorzystywany jest jako dodatek do świątecznych wypieków oraz mięs - cielęciny, drobiu i wieprzowiny. Anyżem wzbogaca się również wyroby alkoholowe, np. likiery czy nalewki, zupy owoce, sosy i potrawy z ryżem. Mielone owoce anyżu gwiaździstego dodawane są do domowych kompotów, dżemów, budyniów, kaw i herbat. Anyż jest również składnikiem chińskiej przyprawy pięciu smaków, w której zestawiany jest z goździkami, cynamonem, pieprzem syczuańskim i koprem włoskim.

Anyż gwiazdkowaty - kto powinien go unikać?

Anyż gwiazdkowaty, mimo licznych właściwości leczniczych i zdrowotnych, nie może być stosowany przez wszystkich i w nieograniczonych ilościach, gdyż istnieje ryzyko przedawkowania. Przeciwwskazaniami są m.in. choroby nowotworowe oraz nadciśnienie tętnicze. Anyż może wywoływać reakcję alergiczną w postaci wysypki. Objawami niepożądanymi po spożyciu anyżu są niekiedy: gorączka, ropna wydzielina z gardła, drgawki, uczucie duszności, a nawet przekrwienie płuc i uszkodzenia nerek. Kobiety ciężarne oraz osoby z chorobami przewodu pokarmowego przez zastosowaniem anyżu powinny skonsultować się z lekarzem. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Polecamy
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku
Tymianek pospolity – właściwości i zastosowanie tymianku Dzień Dobry TVN
Oregano - przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Olejek z dzikiego oregano - czy warto stosować?
Oregano - przyprawa o wyjątkowych właściwościach. Olejek z dzikiego oregano - czy warto stosować? Dzień Dobry TVN
Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową?
Anyż – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić herbatę anyżową? TVN zdrowie
Owoce jałowca pospolitego – właściwości prozdrowotne. Zastosowanie w ziołolecznictwie i w kuchni 
Owoce jałowca pospolitego – właściwości prozdrowotne. Zastosowanie w ziołolecznictwie i w kuchni  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?