Polub nas na Facebooku
Czytasz: 99 nowych przypadków zakażenia, 4 kolejne osoby nie żyją
menu
Polub nas na Facebooku

99 nowych przypadków zakażenia, 4 kolejne osoby nie żyją

model koronawirusa

Fot: wildpixel / gettyimages.com

Ministerstwo Zdrowia poinformowało, że z powodu zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 zmarły cztery osoby. U kolejnych 99 test w kierunku COVID-19 dał wynik pozytywny.

Z informacji przekazanych przez Ministerstwo Zdrowia wiadomo, że zmarłe osoby to: w 40-letnia kobieta hospitalizowana w Krotoszynie, 87-letni mężczyzna hospitalizowany w Tychach, 61-letni mężczyzna hospitalizowany we Wrocławiu i 75-letni mężczyzna hospitalizowany w Łańcucie. Tym samym liczba ofiar śmiertelny koronawirusa SARS-CoV-2 wzrosła w Polsce do 98. 

Zobacz także: Raport specjalny o koronawirusie

99 nowych zakażeń

W porannym komunikacie resort zdrowia poinformował także o 99 nowych przypadkach zakażenia. Pozytywny wynik testu uzyskano u  18 osób z woj. śląskiego, 14 osób z woj. małopolskiego, 12 osób z woj. wielkopolskiego, 10 osób z woj. świętokrzyskiego, 9 osób z woj. dolnośląskiego, 8 osób z woj. pomorskiego, 6 osób z woj. podlaskiego, 6 osób z woj. opolskiego, 6 osób z woj. lubelskiego, 4 osób z woj. zachodniopomorskiego, 3 osób z woj. podkarpackiego, 3 osób z woj. warmińsko-mazurskiego. Łącznie osób z COVID-19 jest już w Polsce 4201.

Dodatkowo 2 444 osoby są hospitalizowane, 143 256 osób zostało objętych kwarantanną, 37 295 osób przebywa pod nadzorem epidemiologicznym. Wyzdrowiały 162 osoby.

Jak wygląda leczenie  chorych na COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Leczenie zarażonych COVID-19. Jak to wygląda? Źródło :36,6

Koronawirus SARS-CoV-2 - co trzeba o nim wiedzieć?

Wirus atakuje przede wszystkim układ oddechowy i prowadzi do zapalenie płuc, które może przerodzić się w niewydolność oddechową. Do najbardziej charakterystycznych objawów zakażenia należą wysoka gorączka, duszności, bóle mięśni i stawów, suchy kaszel oraz ogólne osłabienie. Każda osoba, która zaobserwuje u siebie takie dolegliwości powinna jak najszybciej skontaktować się ze szpitalem zakaźnym lub najbliższą stacją sanitarną.

Patogen może być groźny dla każdego z nas, ale - zdaniem specjalistów - w grupie ryzyka znajdują się przede wszystkim osoby starsze oraz przewlekle chore. Szczególną ostrożność powinni zachować pacjenci z przewlekłą obturacyjną chorobą płuc, astmą, chorobami serca czy cukrzycą.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
4
Polecamy
Na COVID-19 choruje w Polsce ponad 6 tysięcy osób
Na COVID-19 choruje w Polsce ponad 6 tysięcy osób TVN zdrowie
Na całym świecie koronawirusem zakażonych jest już pół miliona ludzi
Na całym świecie koronawirusem zakażonych jest już pół miliona ludzi TVN zdrowie
Rekord zakażeń koronawirusem.
MZ potwierdziło najwyższą liczbę zarażonych od początku epidemii
Rekord zakażeń koronawirusem. MZ potwierdziło najwyższą liczbę zarażonych od początku epidemii Dzień Dobry TVN
Koronawirus w Warszawie.
Osiem przypadków zakażenia w Polsce 
Koronawirus w Warszawie. Osiem przypadków zakażenia w Polsce  Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy depresji maskowanej? Przyczyny i leczenie choroby
Jakie są objawy depresji maskowanej? Przyczyny i leczenie choroby
Rwa kulszowa – przyczyny. Czy można jej uniknąć?
Rwa kulszowa – przyczyny. Czy można jej uniknąć?
Olejek eteryczny lawendowy, pomarańczowy, z drzewa herbacianego i nie tylko. Zastosowanie w kąpieli, masażu i kominku.
Olejek eteryczny lawendowy, pomarańczowy, z drzewa herbacianego i nie tylko. Zastosowanie w kąpieli, masażu i kominku.
Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
Wady serca u dzieci i u dorosłych – jak wcześnie można je wykryć? Objawy i leczenie wad serca
Wady serca u dzieci i u dorosłych – jak wcześnie można je wykryć? Objawy i leczenie wad serca
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?