Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nie pij kawy w czasie pandemii. Kofeina hamuje naszą odporność
menu
Polub nas na Facebooku

Nie pij kawy w czasie pandemii. Kofeina hamuje naszą odporność

Kawa

Alexander Spatari/getty images

W obecnym czasie wiele mówi się o tym, jak wzmocnić nasz system odpornościowy. Lekarze jednak ostrzegają, że picie kawy, która owszem, ma wiele dobroczynnych właściwości, obniża naszą odporność.

Dbasz o swoją odporność? Nie pij kawy

W obecnym czasie powinniśmy szczególnie zatroszczyć się o nasze zdrowie oraz robić wszystko, by wzmocnić odporność, na którą składa się kilka filarów. Najważniejszy jest sen i wysypianie, aktywność fizyczna, unikanie sytuacji stresujących, zdrowa i zbilansowana dieta oraz unikanie używek. Chodzi tu nie tylko o zaprzestanie spożywania alkoholu czy palenia papierosów, ale także picia kawy i herbaty. Dlaczego? Jak tłumaczy farmaceuta Marcin Korczyk, kawa i herbata ma w swoim składzie kofeinę, która w znaczny sposób hamuje naszą odporność.

Zobacz też: Raport specjalny o koronawirusie

Negatywne skutki kofeiny

Chociaż picie kawy ma swoje zdrowotne korzyści dla naszego organizmu (wspomaga chociażby proces trawienny), to jednak spożywanie jej w nadmiarze może powodować bardzo negatywne skutki. Kofeina nie tylko obniża naszą odporność, ale też może wywoływać niepokój, bezsenność, drżenie rąk czy kołatanie serca.

Z ciekawostek. Tylko jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej może zawierać nawet 100 mg kofeiny. Filiżanka kawy z expresu zawiera około 140 mg kofeiny. Kubek czarnej herbaty może zawierać ok. 75 mg kofeiny. Zielona herbata zawiera zaś ok 25 mg kofeiny.

Co więcej, nasz organizm potrzebuje nawet do pięciu godzin, żeby przetrawić 50% spożytej kofeiny.

Zobacz film: Marcin Korczyk o tym, jak wzmocnić naszą odporność.

źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
77
10
Polecamy
Jeśli nie kawa to co?
Alternatywa dla kawy
Jeśli nie kawa to co? Alternatywa dla kawy Dzień Dobry TVN
Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości?
Jak parzyć kawę, by była pyszna i zachowała wszystkie zdrowotne właściwości? TVN zdrowie
Jak przygotować kawę z żołędzi?
Jakie właściwości ma żołędziówka?
Jak przygotować kawę z żołędzi? Jakie właściwości ma żołędziówka? Dzień Dobry TVN
Teina w herbacie – co wiadomo o herbacianej postaci kofeiny?
Teina w herbacie – co wiadomo o herbacianej postaci kofeiny? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach