Polub nas na Facebooku
Czytasz: Co jeść, by walczyć z depresją? Posłuchaj, co mówi ekspert
menu
Polub nas na Facebooku

Co jeść, by walczyć z depresją? Posłuchaj, co mówi ekspert

Getty Images/ Damir Khabirov

Z depresją każdego roku walczy coraz więcej osób. I choć istnieje wiele czynników, które mogą ją wywoływać, warto wiedzieć, że odpowiednia dieta może uchronić nas przed tą chorobą lub też pomóc zwalczać negatywne skutki tego schorzenia. 

Co do tego, że jedzenie ma ogromny wpływ nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale i psychiczne chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Okazuje się jednak, że zła dieta może nie tylko sprawić, że poczujemy się ociężali czy zmęczeni, lecz także wywoływać depresyjne stany. Warto jednak również zdawać sobie sprawę, że talerz bogaty w odpowiednie produkty spożywcze potrafi wspomóc walkę z depresją.

Przeczytaj też: Zioła na depresję bez recepty – naturalne sposoby leczenia depresji 

Dieta na depresję – co powinno się jeść, by walczyć z tą chorobą?

Zanim podpowiemy ci, po jakie artykuły warto sięgać najczęściej, by dbać o zdrowie psychiczne, zdradzimy, że głównym wrogiem schorzeń psychicznych jest przetworzone jedzenie. Poza tym coraz mniejszą popularnością cieszą się produkty, które za czasów młodości naszych babć uchodziły za prawdziwe przysmaki i które jednocześnie miały rewelacyjny wpływ zarówno na funkcjonowanie mózgu, jak i jelit. O czym konkretnie mowa? Chodzi między innymi o kiszonki, smalec czy chleb wypiekany z prawdziwego ziarna.

Naszym drugim mózgiem są jelita, dlatego też walcząc z depresją musimy o nie zadbać. W diecie powinno więc pojawić się mięso mało obrobione, ryby (szczególnie morskie), a także prawdziwe tłuszcze. […] Dostarczajmy organizmowi też warzywa i owoce – wyjaśnia Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny.

Ekspert zdradza również, że osoby cierpiące na depresje nierzadko mają w nawyku podjadanie. Ta czynność z kolei przekłada się przeważnie na wzrost wagi, czyli w skrócie… gorszy wygląd, a więc i samopoczucie. Dietetyczka zwraca też uwagę, że gdy zbyt często sięgamy po słodycze, ciastka czy pieczywo, doprowadzamy do rozrost patologicznej flory bakteryjnej w jelitach właśnie, a to z kolei sprawia, że pojawia się więcej toksyn, które niekorzystnie wpływają na naszą kondycję psychiczną i funkcjonowanie mózgu.

Przeczytaj też: Jak wygląda życie z depresją? Zobaczcie nieemitowany fragment rozmowy Ewy Drzyzgi z Michałem Czerneckim

Chcesz wiedzieć więcej na temat depresji i diety, która pomaga z nią walczyć? Włącz koniecznie Discovery Life już w najbliższy czwartek o godzinie 6:50. Gorąco zapraszamy na program „Cegiełka zdrowia”. 

Źródło: Discovery Life


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
47
5
Polecamy
Dlaczego diety nie działają?
Sprawdź, w czym tkwi sekret skutecznego odchudzania
Dlaczego diety nie działają? Sprawdź, w czym tkwi sekret skutecznego odchudzania Dzień Dobry TVN
Rehabilitacja po covidzie.
Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem?
Rehabilitacja po covidzie. Jaką dietę stosować po zakażeniu koronawirusem? Dzień Dobry TVN
Te produkty spożywcze poprawiają humor!
Te produkty spożywcze poprawiają humor! TVN zdrowie
Hashimoto - jak powinna wyglądać dieta chorego? 
Hashimoto - jak powinna wyglądać dieta chorego?  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Mineralokortykoidy – hormony kory nadnerczy. Rola i preparaty
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Łysienie androgenowe – najczęstsza przyczyna wypadania włosów u kobiet i mężczyzn
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Czarcie żebro – zastosowanie, właściwości i działanie
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Kozieradka - jak ją stosować i na co pomagają jej lecznicze właściwości?
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach
Dializa nerek – filtrowanie krwi poza organizmem: powikłania, rokowania i żywienie przy dializach